5 очисних продуктів, які варто їсти на вечерю
Те, чи ви додаєте очисні продукти у страви, якими вечеряєте, відіграє безпосередню роль у вашому самопочутті. Організму потрібен відпочинок. Особливо після дня, сповненого стресу, або якщо ви їли жирну їжу.
Ось типова ситуація, яка траплялася з кожним із нас. Ви повертаєтеся додому після довгого робочого дня. Голодні, ви дивитеся на корисні продукти, але вони виглядають на надто апетитно. Овочі й інші схожі продукти виглядають “нудними”, адже краще підходять для дієти.
Але це цілковита нісенітниця. Споживати очисні продукти, щоб допомогти організму, – це просто чудово. Крім того, вони можуть втамувати голод.
Однак під кінець дня потрібно враховувати ще один важливий чинник. Очисні продукти дають організму можливість очистити себе протягом ночі. Таким чином, людина прокидається з більшим зарядом енергії.
Ви отримаєте можливість звільнитися від того, що вас втомлює. Крім того, організм матиме змогу справитися з чинниками, які спричиняють головні болі та хворобливість.
Найкращі очисні продукти, які варто їсти на вечерю
Потрібно знайти продукти, багаті на очисні ферменти. Завдяки ним ви зможете насолоджуватися не лише смачною, а й корисною вечерею.
Водночас варто купувати органічну їжу, адже лише тоді її очисна дія буде максимальною.
У цій статті ми розповімо які детоксикувальні продукти найкраще споживати та поділимося способами їх приготування.
1. Артишоки – це чудова допомога для печінки
Якщо йдеться про їжу з очисними властивостями, один овоч особливо корисний – артишоки. Вони не лише смачні, а й мають багато чудових властивостей. Це чи не найкращий варіант для лікування печінки. Артишоки особливо добре підходять для того, щоб позбутися жирів і токсинів.
- Листя артишоків волокнисті та містять багато цинарину.
- Цинарин в артишоках – це фенольна сполука, тобто він покращує вироблення жовчі та сприяє роботі жовчного міхура. Цинарин також допомагає омолодити печінку.
- Водночас артишоки володіють потужним антиоксидантним ефектом. Завдяки йому клітини печінки ще краще захищені від елементів, які можуть їх пошкоджувати. Артишоки мають протизапальний, сечогінний та очисний ефект.
Як приготувати артишоки на вечерю
- Артишоки можна готувати з лимоном, часником і петрушкою.
- Приготуйте з артишоків суп із селерою.
2. Буряки як очисні продукти
Буряки – це один із найкращих очисних продуктів. У цьому овочі містяться численні важливі сполуки. Саме такий склад і робить буряк чудовим елементом здорового збалансованого раціону харчування. Ось деякі важливі сполуки, які можна знайти в цьому коренеплоді:
- бетаїн, беталаїн, клітковина, залізо, фолієва кислота і бетанін;
- ці поживні речовини дуже важливі. Вони допомагають підтримувати здоров’я в хорошому стані та дарують відчуття ситості;
- буряки також багаті на пектин, полісахарид, який дозволяє вивести токсини з печінки.
Як приготувати буряки на вечерю
Дієтологи рекомендують їсти буряки сирими. Таким чином ви зможете отримати всі вітаміни та мінерали, які в них міститься.
- Змішайте буряковий сік із морквяним або яблучним соком.
- Якщо хочете, можете подрібнити буряк і додати його в салат.
3. Селера – чудовий сечогінний засіб
Селера може похизуватися неймовірно високим вмістом корисних антиоксидантів і ферментів. Вона також має багато вітамінів, як-от вітаміни K, C, B6 і B9. Крім того, селера містятить численні мінерали, наприклад калій.
Цей овоч завжди використовували в альтернативній медицині. Це натуральні ліки для серця. Також селера допомагає збільшити кількість сечі, яку виробляє організм, що, як наслідок, дає змогу позбутися “будь-яких хворобливих відчуттів”.
Звісно, селера не лікує хвороби. Утім вона допомагає покращити самопочуття. Селера сприяє хорошому внутрішньому балансу, адже має перелічені нижче властивості.
- Селера діє як протизапальний засіб і містить антиоксиданти.
- Вона регулює тиск крові та рівень холестерину.
- Селера забезпечує організм клітковиною. Це покращує травлення та сприяє схудненню.
- У ній також містяться флавоноїди та поліфеноли, які допомагають підтримувати здоров’я печінки.
Як приготувати селеру на вечерю
- Її можна дрібно нарізати та додавати в салати.
- Додайте селеру в легенькі супи з артишоками або кабачками.
4. Ківі чудово доповнить вашу вечерю
Ківі дуже корисно їсти в будь-який час дня. Утім цей фрукт особливо добре підходить для вечері.
- Ківі багаті на вітаміни та мінеральні солі. Крім того, є одна дуже вагома причина їсти їх на вечерю: цей фрукт регулює нервову систему та сприяє хорошому сну вночі.
- Також не варто забувати про те, що в ньому міститься вітамін С, який і справді є дивовижним складником. Він допомагає очистити організм, зміцнює імунну систему та захищає печінку.
- Ківі – це один із найцікавіших очисних продуктів. Вони містять дуже багато клітковини, яка сприяє травленню та регулярним випорожненням.
- Водночас ківі дуже багаті та альфа-лінолеву кислоту. Ця кислота ефективно бореться з підвищеним рівнем холестерину.
Як їсти ківі на вечерю
- Ківі можна додавати в салати. Поєднайте їх зі шпинатом, горіхами, лососем, помідорами чері та заправте лимонним соком.
5. Чай із фенхелю як чудовий спосіб закінчити вечерю
Фенхель – це рослина, яка пахне дуже схоже до зірочок анісу. Його можна купити у великих супермаркетах або магазинах із натуральною продукцією. Чай із фенхелю дуже корисно пити після вечері перед тим, як лягати спати.
Ось кілька вагомих причин пити цей чай:
- Чай із фенхелю має протизапальні властивості. Завдяки цьому він зменшує набряк у животі та сприяє травленню.
- Він володіє очисним і сечогінним ефектом.
- Чай із фенхелю сприяє роботі печінки та покращує метаболізм.
- У фенхелі високий вміст кальцію, заліза, марганцю, магнію, калію, вітаміну С та вітаміну В3.
- До того ж, у нього є ще дві корисні властивості: він допомагає контролювати відчуття тривоги та покращує сон.
Не забудьте додати ці очисні продукти до своєї вечері. Вони покращать не лише ваше здоров’я, а й самопочуття в цілому.
- Panahi Y., Kianpour P., Mohtashai R., Atkin SL., et al., Efficacy of artichoke leaf extract in non alcoholic fatty liver disease: a pilot double blind randomized controlled trial. Phytother Res, 2018. 32 (7): 1382-1387.
- Ocampo DAB., Paipilla AF., Marín E., Vargas Molina S., et al., Dietary nitrate from beetroot juice for hypertension: a systematic review. Biomolecules, 2018.
- Rao SSC., Rattanakovit K., Patcharatrakul T., Diagnosis and management of chronic constipation in adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2016. 13 (5): 295-305.