5 порад для покращення роботи печінки та жовчного міхура

Червень 22, 2016
Якщо пити кульбабовий чай після обіду, він не лише сприяє травленню, а й оптимізує роботу печінки, бореться з головними болями та запаленням.

Печінка та жовчний міхур – два пов’язані між собою органи, які мають кілька спільних функцій. Обидва вони розташовані в правій частині черевної порожнини та з’єднані трубками, відомими як жовчні протоки.

Печінка – це, безсумнівно, орган, який відіграє найважливішу роль в організмі, адже вона виводить токсини, синтезує гормони та ферменти, підтримує запаси глікогену, керує залізом, міддю та вітаміном А.  

Цей орган також відповідає за руйнування бактерій або вірусів завдяки виробленню купферовських клітин, які дуже схожі на лейкоцити.

А жовчний міхур регулює зберігання жовчі, яку виробляє печінка. Це допомагає покращити роботу травної системи та дає змогу організму ефективніше засвоювати поживні речовини.
Саме тому важливо вести здоровий спосіб життя та слідкувати за раціоном харчування, щоб печінка могла й надалі виконувати свої важливі функції, а також аби жовчний міхур краще оптимізував роботу травної системи.

У цій статті ми пропонуємо дізнатися про п’ять способів, як сприяти роботі печінки та жовчного. Готові робити нотатки?

1. Засоби, які потрібно приймати натщесерце

2-yabluchnyi-otset

Це чудовий спосіб правильно розпочати ранок. Кожен із цих засобів допомагає очистити організм, вивести токсини та збалансувати натуральний рівень pH, щоб покращити роботу і печінки, і жовчного міхура.

Склянка теплої води з лимонним соком

Важливо, щоб вода завжди була теплою, адже це сприятиме детоксикації. Просто додайте сік половинки лимона в склянку теплої води та пийте натщесерце перед сніданком.

Можете робити так чотири дні поспіль і поєднувати засіб з іншими рецептами, про які ми розповімо далі.

Столова ложка оливкової олії з кількома краплями лимонного соку

Цей рецепт ми постійно рекомендуємо в цьому блозі. Поєднання оливкової олії з лимонним соком допомагає стимулювати вироблення жовчі, а також забезпечує печінку важливими мінералами та зміцнює її завдяки вмісту вітаміну С. 

Склянка натурального яблучного соку

У яблуках міститься яблучна кислота, мінерал, який чудово очищує печінку. У цьому випадку, щоб детоксикація була ще ефективнішою, радимо пити по дві склянки натурального яблучного соку натщесерце протягом двох днів. Пийте сік за півгодини до сніданку. Воно варте того.

2. Грейпфрут, часник та імбир

Завдяки вмісту потужних інгредієнтів може здаватися, що це поєднання має більш радикальну дію, ніж насправді. Часник та імбир уже самі по собі володіють чудовими протизапальними властивостями, а разом із вітаміном С й мінеральними речовинами грейпфруту вони прекрасно очищують печінку та жовчний міхур.

Зверніть увагу на такий рецепт:

Інгредієнти 

  • 1 грейпфрут
  • 5 г свіжонатертого кореня імбиру
  • 1 дрібно нарізаний зубчик часнику
  • 1 склянка води (200 мл)
  • 1 столова ложка меду (25 г)

Спосіб приготування 

  • Спочатку потрібно ретельно натерти імбир. Потім добре перемішайте його з подрібненим зубчиком часнику. 
  • Видавіть сік із грейпфрута.
  • Додайте всі інгредієнти в блендер: грейпфрутовий сік, мед, імбир і подрібнений часник. Збивайте до однорідної маси та долийте води, щоб вийшла однорідна рідина. Дайте суміші настоятися протягом 15 хвилин. 
  • Пийте напій двічі на тиждень перед сном.
  • Не забувайте, що більшість зі своїх очищувальних функцій печінка виконує за допомогою лімфатичної системи вночі, коли ви спите. А цей простий засіб допомагає оптимізувати її роботу.

3. Скажіть “так” кульбабовому чаю

  • Якщо на світі є рослина, яка лікує захворювання печінки та жовчного міхура, то це скромна кульбаба.
  • Вона покращує травлення, підвищує вироблення жовчі організмом, оптимізує роботу печінки та бореться із запаленням, головними болями та загальною слабкістю.
  • Найкраще пити чашку кульбабового чаю за 10 хвилин після основного прийому їжі. Просто приготуйте його з 10 грамів кульбаби та склянки води та підсолодіть невеликою кількістю меду. Це дуже смачно!

4. Відновлювальний салат для печінки та жовчного міхура

3-salat-z-kapusty

Цей салат допоможе зміцнити та очистити весь організм. Поживні речовини, які містяться в його інгредієнтах, чудово піклуються про здоров’я печінки та сприяють роботі жовчного міхура. 

Ось що вам знадобиться:

Інгредієнти 

  • 50 г фіолетової капусти, нарізаної шматками
  • 50 г дрібно нарізаної зеленої капусти
  • Невеличка натерта морква (свіжа й сира)
  • 50 г нарізаного шпинату
  • 3 горіхи
  • ½ авокадо
  • Невеличка нарізана петрушка 
  • 8 родзинок
  • Трохи фенхелю
  • ½ груші

Спосіб приготування 

Ретельно помийте та дрібно наріжте всі інгредієнти. Усі фрукти й овочі повинні бути свіжими та сирими, адже лише тоді вони приносять максимальну користь.

Додайте інгредієнти в миску та приправте невеликою кількістю оливкової олії та кількома краплями лимонного соку. Це смачно!

5. Ячмінна вода

4-zerno

Ячмінна вода – це корисний засіб від стресу та тривоги, який в цілому допомагає очистити організм. У ній міститься багато поживних речовин, зокрема кальцій, магній і калій, а також вітаміни, які збалансовують натуральний рівень pH в організмі. 

Як її приготувати?

Інгредієнти

  • 25 г зернят ячменю 
  • 1 склянка води (200 мл)
  • 2 г кориці 
  • Сік половинки лимона
  • 1 столова ложка меду (25 г)

Спосіб приготування

Спочатку промийте насіння ячменю в ситі.

Доведіть воду до кипіння та додайте в неї насіння. Варіть його протягом щонайменше півгодини або доки не помітите, що воно стало м’яким.

Коли насіння готове, зцідіть воду та відділіть ячмінь окремо. Підсолодіть рідину корицею, медом і врешті додайте сік половинки лимона. Пийте цей напій теплим в обід. Ви чудово почуватиметеся.

Вас також можуть зацікавити