Ожиріння печінки: продукти, яких слід уникати
Ожиріння печінки стало однією з найважливіших медичних проблем нашого часу.
Одна з головних причин цієї проблеми – наш сучасний спосіб життя, в якому майже повністю відсутня фізична активність та здоровий спосіб життя. Крім того, спостерігається збільшення споживання закусок і нездорової їжі, які дають зайвий жир нашому організму, але мають дуже малу поживну цінність.
Наслідками цих змін у раціоні є надмірна вага, проблеми, що стосуються ожиріння і, зрештою, зайвий жир, який накопичується в печінці і ускладнює виконання основних функцій.
Після того, як поставили діагноз жирової хвороби печінки, негайний перехід на здоровий спосіб життя має вирішальне значення.
Інакше кажучи, людина з ожирінням печінки повинна мати збалансовану дієту і додати до свого повсякденного життя фізичні вправи. Таким чином можна стабілізувати вагу і полегшити відновлення функцій печінки.
Продукти з високим вмістом жиру, які спричиняють ожиріння печінки
Жирній печінці буде складно перетравлювати їжу з високим вмістом жирів та інших подібних елементів. Тому вам слід уникати або звести до мінімуму споживання жирної їжі. Крім того, продукти з високим вмістом жиру зумовлюють збільшення ваги. А це призводить до різнях ускладнень для людини, яка страждає від жирової хвороби печінки.
Продукти, яких слід уникати:
- смажена їжа
- картопляні чіпси та сухарики
- продукти, запечені в духовці, які містять сир або жир
- молочні продукти (молоко, сир, вершки)
- маргарин
- майонез
- фаст-фуд
Абсолютно необхідно повністю виключити з раціону людини, яка страждає від ожиріння печінки, харчові продукти з високим вмістом жиру.
Продукти з високим індексом глікемії
Продукти, які багаті природними цукрами, або продукти, які мають високий глікемічний індекс, викликають зростання рівню глюкози в крові, що серйозно впливає на печінку.
Серед продуктів, які слід вживати в помірних кількостях: картопля, кавун, родзинки, банан, білий хліб, кукурудзяні продукти, морозиво, ароматизовані йогурти і шоколад з високим вмістом простих вуглеводів.
Оброблені зерна
Цих продуктів слід уникати людям, які мають жирову хворобу печінки, а натомість треба споживати цільні зерна. Таким чином, вони додають більше клітковини до своєї дієти, що допомагає контролювати рівень холестерину і рівень глюкози в крові – важливий крок у лікуванні жирової хвороби печінки.
Алкоголь
Споживання алкоголю, чи то в помірних кількостях, чи то в надлишку, призведе до накопичення жиру в клітинах печінки. Коли накопичення жиру перейде нормальні межі, розпочнеться процес запалення клітин, і з плином часу в тканині утворяться рубці.
Після того, як це відбудеться, нормальний потік крові ускладниться, і якщо цей процес не буде зупинений або повернений у зворотній бік, печінка може бути пошкоджена.
Саме тому рекомендовано, щоб споживання алкоголю було мінімальним. Якщо у вас вже виявили жирове переродження печінки, бажано повністю утримуватися від споживання алкоголю.
- Ajmera, V. H., Terrault, N. A., & Harrison, S. A. (2017). Is moderate alcohol use in nonalcoholic fatty liver disease good or bad? A critical review. Hepatology, 65(6), 2090-2099. https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hep.29055
- Chung, M., Ma, J., Patel, K., Berger, S., Lau, J., & Lichtenstein, A. H. (2014). Fructose, high-fructose corn syrup, sucrose, and nonalcoholic fatty liver disease or indexes of liver health: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(3), 833-849. https://europepmc.org/article/pmc/pmc4135494
- Georgoulis, M., Kontogianni, M. D., Tileli, N., Margariti, A., Fragopoulou, E., Tiniakos, D., … & Papatheodoridis, G. (2014). The impact of cereal grain consumption on the development and severity of non-alcoholic fatty liver disease. European journal of nutrition, 53, 1727-1735. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24604574/
- Hajihashemi, P., & Haghighatdoost, F. (2019). Effects of whole-grain consumption on selected biomarkers of systematic inflammation: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition, 38(3), 275-285. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2018.1490935
- Kechagias, S., Blomdahl, J., & Ekstedt, M. (2019). Alcohol consumption in non-alcoholic fatty liver disease—harmful or beneficial?. Hepatobiliary Surgery and Nutrition, 8(3), 311. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6561895/
- Parry, S. A., & Hodson, L. (2017). Influence of dietary macronutrients on liver fat accumulation and metabolism. Journal of investigative medicine: the official publication of the American Federation for Clinical Research, 65(8), 1102-1115. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28947639/
- Perdomo, C. M., Frühbeck, G., & Escalada, J. (2019). Impact of nutritional changes on nonalcoholic fatty liver disease. Nutrients, 11(3), 677. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/3/677
- Roerecke, M., Vafaei, A., Hasan, O. S., Chrystoja, B. R., Cruz, M., Lee, R., … & Rehm, J. (2019). Alcohol consumption and risk of liver cirrhosis: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Gastroenterology, 114(10), 1574. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6776700/
- Shen, X., Jin, C., Wu, Y., Zhang, Y., Wang, X., Huang, W., … & Gao, X. (2019). Prospective study of perceived dietary salt intake and the risk of non‐alcoholic fatty liver disease. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 32(6), 802-809. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/JHN.12674
- Tanaka, N., Kimura, T., Fujimori, N., Nagaya, T., Komatsu, M., & Tanaka, E. (2019). Current status, problems, and perspectives of non-alcoholic fatty liver disease research. World Journal of Gastroenterology, 25(2), 163. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337019/
- U.S. Food and Drug Administration. (25 de febrero de 2023). Sodium in Your Diet. https://www.fda.gov/food/nutrition-education-resources-materials/sodium-your-diet