Правильна дієта для людей з рефлюксною хворобою

Якщо ви почали відчувати гіркоту у роті, біль у грудях чи підвищену кислотність вашого шлунку, будьте обережні, можливо це перші симптоми рефлюксу
Правильна дієта для людей з рефлюксною хворобою

Останнє оновлення: 17 листопада, 2018

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба загрожує багатьом людям під час прийому їжі. Стравохід – це орган, оточений іншим м’язом, який завжди замкнутий і дозволяє їжі потрапляти у стравохід, коли той відкривається. Він запобігає “підняттю” шлункового соку або, інакше кажучи, рефлюксу. У цій статті ви прочитаєте про правильне харчування для людей, хворих на рефлюксне захворювання.

Що таке рефлюксна хвороба?

Коли м’яз, який закриває стравохід, втрачає силу і шлунковий сік починає вражати стінки стравоходу, починають проявлятися перші симптоми хвороби. Ознаки рефлюксу: підвищена кислотність, гіркий присмак кислоти у роті, біль у грудях. Ця хороба називається ГЕРХ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба). Причиною рефлюксу можуть стати різноманітні чинники і, особливо, їжа.

Дієти, спрямовані на боротьбу із рефлюксною хворобою, досить прості. Пацієнти можуть їсти продукти практично всіх груп. Їм потрібно споживати багато вітаміну С (в добавках, якщо їм не можна їсти помідорів, апельсинів чи перцю).

Апельсин

М’яз страховоду може втратити силу через різні причини. Ось деякі корисні рекомендації, які допоможуть правильно поводитися при рефлюксному захворюванні та подолати всі симптоми.

Рефлюксна хвороба та способи її подолати

  • Не споживайте тютюнових виробів, адже нікотин спричиняє розлади діяльності м’язів;
  • Не жуйте гумку та цукерки, які важко пережовувати. Вони збільшують кількість повітря, яке ви ковтаєте, і це спричиняє рефлюкс;
  • Не лягайте спати відразу після того, як поїли. Не вживайте важку їжу на ніч. Ми радимо лягати спати не раніше ніж за 3 години після їжі.
  • Не носіть тісний одяг, не нахиляйтеся та не займайтеся спортом після їжі;
  • Частіше намагайтеся їсти маленькими порціями

рефлюксна хвороба та їжа

  • Якщо у вас є надмірна вага, спробуйте схуднути або принаймні скинути декілька кілограмів, тому що ожиріння підвищує вірогідність рефлюксного захворювання.
  • Підніміть узголів’я ліжка на 15 сантиметрів.
  • Намагайтеся не їсти занадто багато картоплі фрі, молочних продуктів (особливо молока), шоколаду, жирної та перченої їжі, вершків та фаст-фуду.
  • Соки із цитрусових, кава, чай, та напої з кофеїном подразнюють стравохід (тому ми радимо не вживати їх).
  • Не зловживайте кислими або занадто пряними продуктами.
  • Зробіть легку розминку через одну або дві години після їжі.
  • Не зловживайте алкоголем, усе повинно бути в міру. Жінкам рекомендовано пити не більше ніж 2 порції в день, а чоловікам не більше 3 порцій. Спробуйте взагалі не вживати алкоголю.
  • Намагайтеся спати на лівому боці, адже саме там розташований шлунок. Сон на лівому боці, на спині, чи на животі не рекомендований.

Їжа, рекомендована для хворих на рефлюкс

Люди, яким докучає рефлюксна хвороба, повинні звернути увагу на такі групи продуктів:

  • Молочні продукти: ми рекомендуємо безлактозне молоко, легкий йогурт та знежирене молоко. Молочні продукти, які не варто вживати: шоколадне або натуральне молоко.
  • Овочі: можна їсти всі овочі, окрім помідорів.

Овочі

  • Фрукти: ми радимо їсти яблука, кавуни, полуниці, банани, персики та груші. Уникайте винограду, ананасів, апельсинів, грейпфрутів та лимонів.
  • Хліб та зернові: увесь хліб повинен бути спечений на молоці з низьким вмістом жирів.  Хліб, спечений на натуральному молоці, може погіршити стан вашого здоров’я, тому його варто уникати.
  • М’ясо: ми радимо вживати м’ясо з низьким вмістом жирів, як-от: риба, індичка чи курятина. Не варто їсти бекон, курячу шкірку, ковбасні вироби або жирне м’ясо.
  • Жир та олія: будь-яка їжа з високим вмістом обох цих пунктів не рекомендована, особливо якщо вона тваринного походження.
  • Десерти та цукерки: усі види солодощів, до складу яких входить не більше трьох грамів жиру, можна їсти. А ті десерти та шоколадки, в яких вміст жиру високий, їсти не рекомендовано.
  • Напої: будь-який вид напоїв без кофеїну, чай (крім м’ятного), соки (крім усіх цитрусових) і вода рекомендовані і навіть корисні для вживання. Вам варто триматися подалі від алкогольних напоїв, кави, м’ятного чаю та мінеральних вод.
  • Супи: рекомендують лише супи з низьким вмістом жирів. Не їжте курячого супу, крем-супів або супів на молоці.

Суп

Натуральні засоби для лікування рефлюксної хвороби

Ось список найкращих натуральних засобів для лікування рефлюксу:

  • Яблучний оцет: додайте дві столові ложки до вашої кави або 10мл на склянку води. Добре розмішайте та пийте по три рази на день.
  • Сік з моркви або капусти: випивайте одну склянку на день.
  • Рослини, які пришвидшують травлення: наприклад, розмарин, лавр, шавлія, чебрець. Можете використовувати їх щодня як приправу для приготування їжі.
  • Папайя: їжте по фрукту кожен день, особливо зранку. Це допоможе вам перетравити білкову їжу.

Папайя

  • Питна сода: розчиніть одну столову ложку (або 5 мл) у склянці соди і це допоможе перебороти симптоми рефлюксу.
  • Імбир: відріжте собі декілька шматочків імбиру і прокип’ятіть декілька хвилин у киплячій воді. Можете пити отриманий напій як чай і додати меду, щоб підсолодити його.

Мед

  • Мигдаль: він повинен бути сирим. Це допоможе збалансувати pH баланс шлунку і також поповнити рівень кальцію в організмі, особливо якщо ви не п’єте молока.
  • Алое: щодня випивайте 60 мл соку алое з водою.
  • Тепла вода з лимоном: пийте її натщесерце за 15 хвилин до сніданку, щоб збалансувати рівень кислотності в травній системі.
  • Ромашковий чай: допомагає контролювати симптоми рефлюксу. Також можете пити чай з гуньби.

Ваш щоденний раціон може містити червоні яблука, корінь імбиру, трав’яний чай, насіння фенхелю, жовту гірчицю та мариновані огірки.

Зображення люб’язно надані I am, Emilian Robert Vicol, IRRI Photos, Mike Haller, Koon, Miheco, Siona Karen.



  • Pacheco-Galván, A., Hart, S. P., & Morice, A. H. (2011). Reflujo gastroesofágico. Archivos de Bronconeumología. https://doi.org/10.1016/j.arbres.2011.02.001
  • Diaz de Rojas, F., Castello Tapias, M., & Marino Negrón, M. (1991). OMEPRAZOL Y ENFERMEDAD POR REFLUJO GASTROESOFAGICO [2]. Gastroenterología y Hepatología. https://doi.org/10.1016/j.theochem.2004.11.037
  • Brizuela, R., García, I., & León, C. (1995). Efectos del café sobre la mucosa esofágica. Revista Cubana de Medicina Militar.
  • Calvet, X., & Villoria, A. (2013). [Esophageal diseases: gastroesophageal reflux disease, Barrett’s esophagus, achalasia and eosinophilic esophagitis]. Enfermedades Esofagicas: Enfermedad Por Reflujo Gastroesofagico, Esofago de Barrett, Acalasia y Esofagitis Eosinofilica. https://doi.org/10.1016/S0210-5705(12)70031-6

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.