Продукти та ліки, які не можна вживати разом
Їжа та ліки, що в них спільного та відмінного? Багато людей не знають, що є ціла низка харчових продуктів та ліків, які не можна вживати разом.
Причини у кожному випадку різняться, але суть однакова: певні комбінації можуть бути шкідливими для здоров’я.
Крім того, є певні правила приймання ліків, що виходять за межі дозувань. Ці правила також застосовуються до дієти, коли ви приймаєте ліки.
Їжа та ліки, які краще не поєднувати
Бронходилататори
Це лікування призначають пацієнтам з астмою, бронхітом та іншими легеневими захворюваннями.
Якщо ви приймаєте ці ліки, краще обмежити споживання напоїв та продуктів, які містять кофеїн.
Ось чому:
- Ці ліки збуджують нервову систему. Таким чином, щоб уникнути надмірної нервозності під час лікування, треба обмежити споживання кофеїну.
- Перш за все, варто бути обережними з теофіліном, тому що кофеїн підвищує токсичність цього препарату.
- Також треба уникати жирної їжі, оскільки це підвищує біодоступність теофіліну.
Препарати для зниження кров’яного тиску
Препарати, що знижують кров’яний тиск, підходять для лікування та профілактики захворювань серця та нирок.
Серед них такі лікарські засоби, як каптоприл, еналаприл та раміприл. Ці препарати не можна вживати разом з продуктами, багатими калієм.
Ось чому:
Ліки цього призначення збільшують кількість калію в крові. Надлишок калію може спричинити нерегулярні серцебиття та задишку.
Таким чином, найкраще обмежити споживання:
- Бананів
- Картоплі
- Сої
- Шпинату
Антиаритмічні препарати
Антиаритмічні препарати – ціла низка лікарських засобів (як-от дигоксин), які використовують для лікування та профілактики серцевої недостатності.
Проблема виникає, якщо ви споживаєте низку продуктів, багатих гліцирризиновою кислотою (як-от солодка, наприклад). Ця речовина зустрічається у солодощах і тістечках, а також у компонентах пива.
Ось чому:
- Ця сполука може спровокувати нерегулярне серцебиття або навіть серцевий напад, коли контактує з дигоксином.
- У свою чергу, харчова клітковина також знижує ефективність цього препарату. Тому рекомендовано його споживати винятково за 2 години до або після їжі.
- Крім того, деякі трави (як-от звіробій і сенна) знижують ефективність дигоксину.
Ліки для зниження рівня “поганого” холестерину (ЛПНЩ)
Ці лікарські засоби використовують люди з ожирінням або ті, хто страждає на діабет та серцево-судинні захворювання.
Прикладами цих ліків є такі: аторвастатин, флувастатин, ловастатин, симвастатин, росувастатин і правастатин.
Ці ліки не можна вживати разом з цитрусовими.
Ось чому:
Цитрусові значно збільшують абсорбцію ліків, що в свою чергу збільшує вірогідність передозування та появи побічних ефектів.
Ефект від однієї таблетки в парі з апельсиновим соком дорівнює підвищеній дозі, вжитій з чистою водою.
Читайте також: Домашні засоби для зниження рівня холестерину
Антикоагулянти
Антикоагулянти застосовуються для лікування та профілактики тромбозу. Серед них – варфарин.
Цей тип ліків не можна вживати з продуктами, які виснажують кров і багаті вітаміном К.
Ось чому:
Коли ви приймаєте ліки цього типу, треба обмежити споживання чорниці, часнику, імбиру та деяких спецій, як-от: каєннського перцю, кориці, куркуми.
Ці продукти є антикоагулянтами і можуть викликати кровотечу, посилюючи дію варфарину.
З іншого боку, вітамін К знижує ефективність цього препарату. Він наявний у великих кількостях в шпинаті, ріпі, капусті або броколі.
Анальгетики
Анальгетики використовуються для лікування набряків і головних болів.
Найвідоміший з анальгетиків – ібупрофен. Ці ліки не можна вживати разом з солодкими газованими напоями.
Ось чому:
Ібупрофен несумісний з солодкими газованими напоями, оскільки діоксид вуглецю та наявна в його складі кислота збільшують поглинання і концентрацію цього препарату в крові.
У цьому випадку неможливо контролювати дозу. Отже, це може спричинити небезпеку інтоксикації, що найбільше вражає нирки.
Не забувайте наші поради, та зажди дивіться яка їжа та ліки сумісні одні з одними.
- Food and drugs. (1938). The Analyst. https://doi.org/10.1039/AN9386300050
- Bushra, R., Aslam, N., & Khan, A. Y. (2011). Food-drug interactions. Oman Medical Journal. https://doi.org/10.5001/omj.2011.21
- Beckett, R. D. (2014). Food and Drug Administration, US. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00314-6