Рецепт домашнього йогурту та його переваги
Ви коли-небудь готували йогурт самі? Якщо відповідь “ні”, у цій статті ми хочемо розповісти вам, що це простий та недорогий процес, який не забирає багато часу. Білий йогурт містить багато поживних речовин та є дуже корисним для організму і навіть догляду за собою. Тож погляньмо на рецепт домашнього йогурту.
Якщо хочете дізнатися, як приготувати власний домашній йогурт, читайте рецепт домашнього йогурту та дотримуйтеся кожного кроку, щоб могти розпочати вже завтра.
Рецепт домашнього йогурту
Приготувати йогурт вдома дуже просто. Для цього не потрібне спеціальне приладдя, це просто, а з практикою та часом – надзвичайно швидко.
Не пропустіть: 4 причини, щоб пити теплу воду, а не холодну
Інгредієнти
- Молоко (залежно від кількості йогурту, який хочете приготувати)
- 1 білий йогурт без цукру
- Скляні контейнери
- Мірна столова ложка
- Щось, щоб зберегти тепло: газета, закрита коробка, ковдра тощо
Детальний рецепт домашнього йогурту
Крок 1. Спочатку відставте необхідну кількість молока, залежно від того, скільки йогурту ви хочете приготувати. У жодному разі не беріть знежирене або нежирне молоко, хіба, якщо вам із певних причин протипоказано вживати молочний жир.
Крок 2. Простерилізуйте скляні контейнери. Для цього кип’ятіть їх разом із кришками протягом приблизно 10 хвилин.
Читайте також: Чому горіхи та насіння варто замочувати перед вживанням?
Крок 3. Відміряйте по столовій ложці чистого йогурту в кожну з баночок. Наприклад, для півлітра знадобиться саме столова ложка.
Крок 4. Нагрівайте молоко на невеликому вогні до 85 градусів Цельсія, при цьому не забувайте часто помішувати чистою ложкою, щоб йогурт не прилип до дна або не згорів під час нагрівання. Це займе десь 10 хвилин, але не забувайте пильнувати.
Крок 5. Зніміть молоко з вогню на дайте йому охолонути до 45 градусів Цельсія. Для цього знадобиться ще десь півгодини. Якщо температура опуститься нижче зазначеної, знову поставте молоко на газ, поки воно не досягне 45 градусів.
Крок 6. Розлийте молоко по скляних місткостях, намагаючись заповнити їх максимально, щоб в кожній залишилось якомога менше повітря.
Крок 7. Перемішайте вміст кожного контейнера, щоб йогурт змішався з молоком.
Крок 8. Закрийте контейнери і поставте їх у місце, де вони залишатимуться теплими (можна загорнути в газету або помістити в обгорнуту ковдрою коробку). Залиште йогурт на ніч у теплому місці та не перемішуйте.
Крок 9. Вийміть контейнери з теплого місця та зачекайте 10 хвилин, перш ніж ставити в холодильник.
Крок 10. Залиште йогурт у холодильнику на чотири години або поки він повністю не загусне. В ідеалі йогурт має настоятися протягом двох днів.
Корисні властивості домашнього йогурту
Однією з головних переваг домашнього йогурту є те, що він не містить жодних консервантів або добавок, а поживні речовини не втрачаються, як під час комерційного виробництва. Білий домашній йогурт має такі корисні для вашого здоров’я властивості:
- він легко перетравлюється, саме тому люди з непереносимістю лактози можуть регулярно його споживати без жодних проблем;
- він чудово бореться з інфекціями травної системи, адже містить сотні мільйонів живих бактерій, переповнених вітамінами комплексу В;
- його складники допомагають стабілізувати кишкову флору та мікроорганізми в травній системі. Бактерії перетворюють лактозу в молочну кислоту;
- його рекомендують вживати людям із діареєю або закрепами, адже йогурт бореться з впливом шкідливих бактерій у кишківнику (їх джерелом найчастіше є їжа, яку ви їсте);
- у ньому міститься кальцій, магній і фосфор – ці мінерали важливі для здорових та сильних кісток;
- він допомагає знизити рівень холестерину, сприяє засвоєнню жирів і полегшує негативні побічні ефекти певних антибіотиків;
- він чудово дбає про здоров’я шкіри, адже надає їй м’якості, сприяє відновленню та дарує краще здоров’я і красу;
- він діє як ексфоліант, який глибоко очищує пори та видаляє мертві клітини шкіри;
- кілька досліджень виявили, що регулярне споживання білого йогурту може допомогти знизити ризик виникнення вагінальних інфекцій. Насправді, його можна наносити просто на ділянку вагіни, щоб боротися з грибковими інфекціями;
- у йогурті міститься така ж сама кількість калію, як у банані, і стільки ж білків, як в одному яйці або 30 грамах м’яса;
- регулярне вживання домашнього йогурту може також допомогти вам зміцнити імунну систему.
- Adolfsson, O., Meydani, S. N., & Russell, R. M. (2004). Yogurt and gut function. American Journal of Clinical Nutrition.
- El-Abbadi, N. H., Dao, M. C., & Meydani, S. N. (2014). Yogurt: Role in healthy and active aging. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073957
- Donovan, S. M., & Shamir, R. (2014). Introduction to the yogurt in nutrition initiative and the first global summit on the health effects of yogurt. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073429
- Liu, J. E., Zhang, Y., Zhang, J., Dong, P. L., Chen, M. & Duan, Z. P. (2010). Probiotic Yogurt Effects on Intestinal Flora of Patients with Chronic Liver Disease. Nursing research, 59(6), 426-432. https://doi.org/10.1097/NNR.0b013e3181fa4dc6
- Hu, H., Merenstein, D. J., Wang, C. et al. (2013). Impact of Eating Probiotic Yogurt on Colonization by Candida Species of the Oral and Vaginal Mucosa in HIV-Infected and HIV-Uninfected Women. Mycopathologia, 176(3-4), 175-181. https://doi.org/10.1007/s11046-013-9678-4
- Farías, M. M. y Kolbach, M. (2011). Probióticos y prebióticos: ¿beneficio real en dermatología? Piel, 26(5), 227-230. https://doi.org/10.1016/j.piel.2010.12.010