Хвороби, пов’язані зі споживанням коров’ячого молока

· Лютий 8, 2016
Чи дійсно коров'яче молоко так корисне, яким ми його вважали з покін віків? Дійзнайтесь, чому все більше людей відповляється від молочних продуктів.

Коров’яче молоко і його похідні є наразі одними з найпопулярніших продуктів у світі. Усі властивості, смак і вміст вітамінів і мінералів, зокрема кальцію, яким коров’яче молоко забезпечує організм, цінували протягом багатьох століть.

Проте нещодавні дослідження ставлять під сумнів переваги коров’ячого молока, тому що попри усталені погляди, надмірне споживання коров’ячого молока може погіршити здоров’я і викликати різні захворювання.

Чому коров’яче молоко шкідливе для здоров’я?

Багато хто запитує, чому це коров’яче молоко шкідливе для здоров’я, якщо ми вживали його протягом багатьох століть? Щоб відповісти на це питання, ми повинні трохи повернутися назад в часі, до шістдесятих років, коли почали штучно змінювати природний ріст корів.

Дослідження показують, що у 1800-х роках корови давали близько 9 літрів молока на день.

Сьогодні застосовують нові методи штучного вирощування тварини, наприклад, використовують антибіотики, генетичний відбір, зміни в харчуванні та використання гормонів росту, завдяки яким корови дають до 24 літрів молока на добу. Дивно бачити, як корови стали давати не 2 літри молока на день, а 24 або навіть більше.

Хоча штучні методи вирощування дали багато економічних вигод молочним і м’ясним виробництвам, правда в тому, що такий відхід від природи має наслідки, які впливають на споживачів, тому що якість молока залежить від того, як вирощували тварину, від антибіотиків, гормонів, харчування тощо. Як наслідок, це може привести до різних проблем зі здоров’ям протягом багатьох років.

Дослідження про вплив коров’ячого молока на здоров’я проводили протягом багатьох років. Вони збігаються щодо того, як цей продукт може вплинути на здоров’я людей.

Нещодавно дослідники з Гарвардського університету визначили, що сталося через коров’яче молоко, і заявили, що існує взаємозв’язок між надмірним споживанням цього продукту і розвитком різних захворювань.

Мігрень

коров'яче молоко викликає мігрень
Дослідження показали, що пацієнти, які страждають на мігрені, мали помітне зниження симптомів після припинення вживання коров’ячого молока.

Закреп

Непереносимість лактози призводить до закрепів у дітей і дорослих. Видалення цього продукту з раціону і збільшення споживання фруктів, овочів і клітковини є ефективним розв’язанням цієї проблеми.

Лляне насіння для лікування та профілактики закрепів

Рак

Рак

Наявність гормонів та інших речовин в коров’ячому молоці пов’язана з розвитком різних видів раку, зокрема раку шлунку, молочної залози, яєчників, передміхурової залози, легенів та яєчок.

Катаракта

Дослідження показали, що люди, які п’ють більше коров’ячого молока і його похідних, частіше мають катаракту в порівнянні з людьми, які уникають цих продуктів. Ця проблема пов’язана з лактозою і галактозою, які в основному вражають жіноче населення.

 6 порад для природного покращення зору без хірургічного втручання

Хронічна втома

Хронічна втома
Дослідження, проведене серед дітей в 1991 році в Рочестері, штат Нью-Йорк, показали, що споживання коров’ячого молока збільшує ризик хронічної втоми до 44,3%.

Алергічні реакції

Було виявлено, що алергія на білки у коров’ячому молоці є захисним механізмом імунної системи. Дослідження показали, що алергічна реакція може бути негайною, інакше кажучи, може виникнути менше ніж за 45 хвилин, через кілька годин або через кілька днів.

Шлунково-кишкова кровотеча

Це пов’язано з непереносимістю білків коров’ячого молока, яка здебільшого виникає у дітей. Це навіть є однією з найпоширеніших причин анемії у дітей.

17 інших захворювань, пов’язаних з коров’ячим молоком

  • ревматоїдний артрит і остеоартрит
  • астма
  • аутизм
  • виразковий коліт
  • синдром роздратованого кишечника
  • діабет I типу
  • біль у животі
  • хвороба Крона
  • ішемічна хвороба
  • розсіяний склероз
  • свищі або анальні тріщини
  • нетримання сечі
  • непереносимість лактози
  • лімфома
  • розлад всмоктування
  • порушення сну
  • виразкова хвороба
  • Олексієнко Я. І., Шахматов В. А., Верещагіна О. П. (2014). Харчування та його вплив на здоров’я людини.
  • О. В. Кузьмінська, М. С. Червона. (2004). Значення раціонального харчування для підтримки здоров’я молоді.  Державний інститут проблем сім’ї та молоді.