Ромашка та інші засоби для покращення травлення

Ви можете полегшити розлади травлення, підтримуючи здоровий спосіб життя та використовуючи деякі природні засоби. У цій статті ми розповімо про користь ромашки, а також деякі інші засоби для покращення травлення.
Ромашка та інші засоби для покращення травлення

Останнє оновлення: 16 листопада, 2019

Біль у шлунку, закрепи та подразнення кишківника – лише деякі з розладів травлення, які впливають на повсякденне життя. Хоча багато проблем із травленням можуть здатися неминучими, але ми можемо запобігти їм завдяки споживанню здорової їжі та використанню деяких природних засобів. У цій статті мова піде про різні трав’яні природні засоби для покращення травлення.

Розлади травлення

Травлення розщеплює їжу на прості молекули, які тканини організму потім використовують для належного функціонування або для виробництва метаболічної енергії. Усі органи травної системи відіграють важливу роль у процесі травлення.

Органи травної системи

Верхні органи

Травна система складається з безлічі різних органів по всьому тілу. До них належать:

  • Рот: Тут відбувається жування і слиновиділення. У роті починається хімічний розпад їжі, зокрема вуглеводів.
  • Глотка: Цей перетинчастий м’яз розташований на шиї і з’єднує рот і ніздрі зі стравоходом і гортанню. Він дозволяє пропускати повітря і їжу через клапан, який називається надгортанником.
  • Стравохід: Це канал, який з’єднує глотку зі шлунком. Його м’язові стінки стискаються і розслабляються в напрямку донизу, що дає змогу проходити перетравленій їжі. Він дуже делікатний і може пошкодитися кислотним рефлюксом.

Нижні органи

  • Шлунок: Ця м’язова сумка зберігає та переробляє поглинуту їжу. Клітини, які виділяють кислоти та ферменти, складають шлунок, їхня робота полягає в метаболізації ліпідів, білків та інших речовин.
  • Тонкий кишківник: Тонка кишка завдовжки близько 6 метрів і розташована нижче шлунка. Вона отримує виділення з підшлункової та інших залоз, які перетворюють їжу на прості молекули, як от амінокислоти. Дванадцятипала кишка, порожня кишка та клубова кишка – де відбувається всмоктування поживних речовин – усі вони входять до складу тонкої кишки.
  • Товстий кишківник: товста кишка завдовжки близько півтора метра і включає товсту кишку та пряму кишку. Вона закінчується біля заднього проходу, де залишки перетравленої їжі виводяться з організму як кал. Товстий кишківник необхідний для засвоєння вітаміну К, клітковини та води.

Наші харчові звички та спосіб життя впливають на всі ці органи. Споживання незбалансованої або погано приготованої їжі, прийом наркотиків та / або алкоголю, вживання певних ліків і навіть стрес можуть спричинити проблеми з травленням.

Деякі з найпоширеніших розладів травлення – нетравлення, закреп та діарея, проте певні порушення можуть бути серйозними та навіть хронічними.

Нижче наведено кілька природних засобів, які можуть допомогти полегшити розлади травлення без необхідності вживати будь-які сильні ліки.

Природні засоби для покращення травлення

Ви завжди повинні відвідати лікаря, якщо страждаєте від будь-яких щоденних дискомфортів або розладів травлення. Однак є деякі трав’яні чаї та інші природні засоби для покращення травлення, які можуть поліпшити загальне самопочуття.

1. Ромашковий чай

Ромашку протягом багатьох років хвалять за її травні властивості. Ефірні олії надають їй травні, ветрогінні, спазмолітичні та седативні властивості.

Ромашка – чудова рослина, яке покращує травлення, знімає виразки шлунка, запобігає кислотному рефлюксу.

Підготовка

  • Цей чай просто і швидко зробити!
  • Потрібно просто закип’ятити одну склянку води.
  • Щойно вода закипить, додайте два грами листя або квіток ромашки.
  • Дайте ромашці настоятися 5 хвилин.
  • Після цього випийте чай.
  • Краще пити ромашковий чай після кожного прийому їжі, щоб отримати оптимальні результати.

2. Чай з кориці

Корицю не тільки можна використовувати для лікування інфекцій дихальної системи, вона також може допомогти при порушеннях травлення.

Ця спеція допомагає боротися з метеоризмом та іншими шлунковими проблемами, а також з нудотою та діареєю. Однак людям, які мають на виразки, треба уникати кориці, оскільки вона стимулює виділення шлункових соків.

Підготовка

  • Спочатку закип’ятіть воду.
  • Потім в окріп додайте 1-2 палички кориці.
  • Дайте кориці настоятися близько 10 хвилин.
  • Якщо хочете, можете підсолодити чай 1 столовою ложкою меду.
  • Пийте і насолоджуйтесь!

3. Чай з бодяна

Бодян або зірчастий аніс за смаком схожий на звичайний аніс і добувається з плодів дерева Illicium verum. Це дерево походить з Китаю, а бодян має кілька властивостей, корисних для травної системи.

Ця спеція містить анетолу – ароматичну сполуку, що полегшує шлункові болі та нудоту, а також набряки та гази. Крім того, бодян має седативні, антибіотичні, антибактеріальні та протипаразитарні властивості.

Підготовка

  • Скип’ятіть один літр води.
  • Коли закипить, додайте 30 грамів анісу.
  • Дайте охолонути.
  • Ви можете випити склянку цього чаю, коли це потрібно. Він протипоказаний маленьким дітям та вагітним жінкам.

4. Чай з меліси

Меліса лікарська (Melissa officinalis) – рослина, яку з давніх часів використовували для травлення. Вона містить терпени, цитронеллол, цитрал та гераніол. Це активні компоненти, які надають їй цитрусового смаку та седативних властивостей.

Її зазвичай використовують при розладах, пов’язаних зі стресом і тривогою, завдяки її заспокійливим властивостям. Крім того, вона також корисна при кишкових спазмах, колітах, печії та проблемах з газами.

Підготовка

  • Щоб приготувати склянку чаю з меліси, вам знадобляться 3 столові ложки сухого листя меліси. Якщо ви використовуєте свіже листя, вам знадобиться від 3 до 9 грамів.
  • Нагрійте склянку води.
  • Коли вона закипить, додайте листя.
  • Дайте настоятися близько 10 хвилин.
  • Потім пийте чай, коли захочете.

Важливо пам’ятати, що хороше травлення може вплинути на загальний настрій. Найефективніший спосіб поліпшити травлення – це змінити свої харчові звички та вести активний спосіб життя.




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.