Що буде, якщо з’їдати два банани в день
Окрім того, що вони чудово смакують, банани є надзвичайно корисними . Якщо не вірите, спробуйте з’їдати 2 банани на день, щоб помітити зміни в організмі на краще.
У цій статті розглянемо деякі переваги бананів.
Банани знижують рівень кров’яного тиску
Також ці фрукти допомагають нормалізувати тиск. Вони сприяють зниженню високого кров’яного тиску завдяки тому, що містять приблизно 420 мг калію.
Також читайте: Підвищений кров’яний тиск: 5 поширених причин
Допомагають скинути надлишкову вагу
Банани допомагають скинути вагу завдяки високому вмісту клітковини , а це означає, що вони надовго дарують відчуття ситості.
Банани містять стійкий крохмаль, речовину, яка знижує апетит і запобігає набору зайвої ваги. Цей крохмаль допомагає знизити рівень цукру в крові.
Окрім того, він підвищує чутливість організму до інсуліну, що є вкрай важливо. Якщо клітини не чутливі до інсуліну, вони не можуть поглинати глюкозу, тоді з’являється відчуття голоду. Отже, накопичення жиру напряму пов’язано з інсуліном .
Знижують шанс прояву анемії
Банани знижують шанс захворіти на анемію . Анемія викликана браком заліза у крові, в результаті чого з’являється втома, а в наслідок втоми знижується кількість еритроцитів та рівень гемоглобіну.
Вони містять високий рівень заліза, що стимулює утворення еритроцитів . Вони також є джерелом вітаміну B6, який відповідає за регулювання рівня глюкози у крові.
Покращують травлення
Банани можуть покращити роботу травної системи. Цей фрукт дуже легко перетравлюється, не подразнюючи кишково-шлунковий тракт .
Ці фрукти містять стійкий крохмаль, що не перетравлюється. Таким чином, потрапляючи в кишківник, він підтримує ріст корисних бактерій .
У цілому, це фрукт, який рекомендовано у разі, якщо людина страждає на гастрит чи печію, його варто їсти після нападу діареї, оскільки він відновлює втрачені мінерали .
Рекомендовано прочитати статтю: 5 натуральних коктейлів, щоб позбутися здуття
Знижують рівень стресу
Банани допомагають знизити рівень стресу та покращити настрій . Банани містять триптофан, речовину, необхідну організму для вироблення серотоніну, відомого як гормон щастя.
Банан також містить приблизно 27 мг магнію. Цей мінерал відповідає за гарний сон, що безпосередньо впливає на настрій.
Компенсують нестачу вітамінів
Банани збагачені вітаміном B6: один банан містить 20% рекомендованої добової дози вітаміну B6. Завдяки цьому вітаміну, організм може виробляти інсулін, гемоглобін та інші амінокислоти, необхідні для утворення здорових клітин.
Банани містять вітамін C. Фактично, в одному банані міститься 15% рекомендованої добової дози .
Вітамін C – це чудовий антиоксидант, що відповідає за нейтралізацію шкідливих вільних радикалів, активних молекул, які руйнують організм.
Завдяки вітаміну C, організму дуже легко підтримувати здорову роботу судин та брати участь у виробленні колагену.
Дають енергію
Завдяки калію, що містить в бананах, у м’язах рідше утворюються спазми. Вуглеводи, які потрапляють в наш організм через споживання бананів, дають енергію для виконання фізичних вправ.
Рекомендації, які варто взяти до уваги
Коли йдеться про споживання бананів, варто пам’ятати, що стиглість банана впливає на його корисні властивості . Якщо надати перевагу зеленим бананам, вони містять у своєму складі переважно крохмаль.
Як згадувалося вище, крохмаль – це полісахарид молекул глюкози, який поступово вивільняє енергію. Крохмаль ускладнює процес перетравлення спожитих бананів.
Якщо їсти стиглі банани, у їхньому складі міститься 90% сахарози і тільки 7% крохмалю. Сахароза складається з однієї молекули глюкози та однієї молекули фруктози. У результаті цього, корисні речовини таких бананів абсорбуються швидше, а вплив на глікемію та реакцію інсуліну більший .
- Ikoko, J., & Kuri, V. (2007). Osmotic pre-treatment effect on fat intake reduction and eating quality of deep-fried plantain. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.06.008
- Galbete, C., Nicolaou, M., Meeks, K. A., de-Graft Aikins, A., Addo, J., Amoah, S. K., … Danquah, I. (2017). Food consumption, nutrient intake, and dietary patterns in Ghanaian migrants in Europe and their compatriots in Ghana. Food & Nutrition Research. https://doi.org/10.1080/16546628.2017.1341809
- Chandler, S. (2011). The nutritional value of bananas. In Bananas and Plantains. https://doi.org/10.1007/978-94-011-0737-2_16