Цілющі властивості огірка
Цей літній овоч володіє силою-силенною властивостей, що приносять користь нашому організму, особливо через великий вміст води. Низька калорійність огірка пояснює, чому його так часто вживають люди, які дотримуються дієти. А ще огірок – це дуже освіжаючий овоч з великою кількістю поживних речовин. У цій статті ми розповімо про корисні для здоров’я властивості огірка.
Про огірок
Огірки – це овочі з низьким вмістом калорій та вуглеводів, однак з достатньою кількістю клітковини і вітамінів A, B, C та E. Від споживання огірків можна отримати достатньо води, оскільки у 100 гр огірків міститься лише 13 калорій, а на 97% ці овочі складаються з рідини.
Огірки також багаті на мінерали: залізо, кальцій, фосфор, магній та калій.
Огірки є незмінним інгредієнтом салатів, та багато хто їсть їх просто розрізавши та посипавши сіллю, щоб дещо перебити гіркуватий присмак. Замариновані в олії та оцті, огірки смакують не гірше, ніж свіжі. Їх можна подрібнити в салат чи покласти у сендвіч. В Іспанії цей овоч є невід’ємним складником традиційної страви «ґаспаччо» (додають ще помідори, перець, часник та оливкову олію).
Подейкують, що батьківщиною огірків є Індія. Однак, це поки недостовірна інформація. В Західній Азії їх вирощують вже три тисячоліття, а в Європу, швидше за все, огірки завезли римляни. Огірки належать до родини гарбузових разом з кавуном, динею та гарбузами. І хоч ми звикли називати огірок овочем, та насправді це – фрукт.
Для чого використовуються огірки?
Завдяки високій поживній цінності, огірок можна назвати «супер-овочем», вживання якого загалом є дуже корисним для нашого організму. Ось деякі з переваг частого споживання огірків:
- Для шкіри: огіркова шкірка багата на кофеїнову та аскорбінову кислоти, саме тому її застосовують під час багатьох естетичних процедур. Вона освіжає шкіру обличчя, зменшує подразнення та запалення. Огірок можна безпосередньо прикладати до шкіри і через це ми сприймаємо його як класичний засіб для оздоровлення шкіри довкола очей у спа-салонах. Ефективними вони є і в боротьбі з такими хворобами як екзема та псоріаз. Розтерши огірок та додавши трохи води та сік половини лимона можна приготувати напій, який чудово очистить організм.
- Для внутрішніх тканин тіла: кремнезем – ще одна корисна сполука для організму. Цей мінерал сприяє зміцненню сполучних тканин тіла, себто, м’язів, зв’язок, сухожиль, хрящів та навіть кісток. Огірок допомагає підтримувати здоровий баланс шкіри, тому він неодмінно входить до складу кремів для лікування акне та багатьох інших захворювань шкіри.
- Для серцево-судинної системи: калій, магній та клітковина, які містяться в огірках, допомагають понизити кров’яний тиск.
- Для травлення: якщо у вас трапляються розлади травлення, як-от висока кислотність чи здуття, то не вагаючись поїдайте огірки, оскільки клітковина, вода, калій та магній, на які багато огіркова шкірка, здатні покращити роботу шлунка.
Інші корисні властивості огірка:
- Складаючись із води, огірки є відмінним сечогінним засобом, і тому їх рекомендовано вживати для того аби вивести зайву рідину та жир з організму.
- Огірки регулюють рівень сечової кислоти, що корисно для людей, котрі страждають на гіпертонію та застій рідини (відображається на щиколотках).
- Високий вміст клітковини вимагає доброго пережовування огірків з метою уникнення розладів травлення.
- Відновлення, завдяки споживанню огірка, слизової оболонки кишечника, одночасно захищає й шлунок.
- Низька енергетична цінність допомагає зберегти активність та вивести зайвий жир.
- Виведення токсинів.
- Підвищення здатність захисних сил організму завдяки вмісту вітамінів групи В (особливо В3, В5, В9), вуглеводів, жирів та білків.
- Захист від застуди (заслуга вітаміну С)та пришвидшує загоєння ран.
- Уповільнення старіння клітин шкіри завдяки вітамінам А, С та Е.
- Потужний захист від токсинів, які потрапляють в організм як з їжею, так і з навколишнього середовища.
Протипоказання щодо вживання огірків
Попри безліч корисних властивостей, ми все ж не радимо їсти огірки в окремих випадках. Наприклад, компонент кукурбітацин, що міститься в огірку, спричиняє розлад шлунку та скупчення газів. Саме тому людям, що схильні до подібних розладів, варто утриматись від поїдання великої кількості цього фрукта. Алергія на декотрі елементи створює ризик набряку горлянки, язика чи ротової порожнини.
Надмірне споживання огірка може призвести до зневоднення через сечогінні властивості цієї рослини. Однак, це радше виняткові випадки. Для цього доведеться з’їсти кілька кілограмів огірків протягом дня.
- American Heart Association (2023). Cómo puede ayudar el potasio a controlar la hipertensión arterial. American Heart Association. Consultado el 29 de octubre del 2023. https://www.goredforwomen.org/es/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/how-potassium-can-help-control-high-blood-pressure
- Palma, G. (s.f.). Antioxidantes, ¿qué son y para qué sirven? Fundación Española del Corazón. Consultado el 29 de octubre del 2023. https://fundaciondelcorazon.com/blog-impulso-vital/3250-antioxidantes-ique-son-y-para-que-sirven.html
- Naureen, Z., Dhuli, K., Donato, K., Aquilanti, B., Velluti, V., Matera, G., Iaconelli, A., & Bertelli, M. (2022). Foods of the mediterranean diet: citrus, cucumber and grape. Journal of Preventive Medecine and Hygiene. 63 (2Suppl 3): E21-E27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9710412/
- USDA (2022). Cucumber, with peel, raw. USDA. Consultado el 29 de octubre del 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346406/nutrients
- Vezza, F., Canet, F., de Marañón, A., Bañuls, C., Rocha, M., & Víctor, V. (2020). Phytosterols: nutrition health players in the management of obesity and its related disorders. Antioxidants. 9 (12): 1266. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7763348/