Турбота про шлунок – запорука здоров’я

· Березень 17, 2017
Турбота про шлунок - запорука здоров'я

Шлунок людини знаходиться у самісінькому центрі тіла, поруч з іншими життєво важливими органами. Він не лише відповідає за перетравлення їжі, яку ви споживаєте, але й має значний вплив на ваш настрій, енергійність та загальне самопочуття.

Хочете дізнатися більше про те, як правильно турбуватися про свій шлунок, щоб запобігти будь-яким розладам травлення? Тоді радимо вам уважно прочитати цю статтю.

Підтягнутий живіт є не лише естетично привабливим, у першу чергу він є ознакою міцного здоров’я. До того ж, якщо живіт у гарній формі, то й почуватиметесь ви значно краще.

Вам доводилось чути вислів: “Хороше самопочуття починається з красивого живота”? Так воно і є, повірте.

Якщо ви постійно відчуватимете болі у шлунку, у вас не лише зіпсується настрій, ваша шкіра втратить приємний колір, а ще ви можете набрати декілька зайвих кілограмів. Усе це відбувається через те, що вашому організму дуже важко боротися з відходами та токсинами, які мають здатність накопичуватися у крові.

Як дізнатися, чи належно функціонує шлунок?

шлунок

Ми вже згадували раніше, що поганий тон шкіри є однією з перших ознак проблем зі шлунком. Зазвичай при шлункових розладах шкіра стає тьмяною та жирною, а ще на ній можуть з’явитися некрасиві плями.

Інші ознаки того, що вам треба краще турбуватися про стан свого шлунка:

  • Неприємний запах з рота
  • Неприємний хімічний присмак у роті
  • Неприродний білий колір язика
  • Біль у животі
  • Здуття живота
  • Надмірне газоутворення
  • Поганий апетит
  • Нудота
  • Відрижка
  • Закреп
  • Діарея
  • Розлад травлення

Усі вищезгадані негаразди можуть свідчити про розлади травної системи. Якщо ви помітили у себе один чи декілька із цих симптомів, радимо вам негайно звернутися до лікаря для того, щоб встановити діагноз та розпочати належне лікування.

Що саме впливає на стан травної системи?

ділянка живота

Щойно ви розпізнали у себе хоча б один із вищезгаданих симптомів та виявили розлад шлунку, вам варто негайно переглянути своє звичне меню та змінити свій стиль харчування.

Часто люди не надають значення тому, що певні продукти є надзвичайно шкідливими для організму, і тому продовжують неправильно харчуватися. У більшості випадків погане харчування призводить до таких проблем, як розлад травлення, біль, здуття та набряклість, надмірне газоутворення та закрепи.

Зловживання молочними продуктами

Найбільшу загрозу для належного травлення становлять цільне або непастеризоване молоко та гострі сири. Звісно, ці продукти містять чимало поживних речовин, проте вони є надзвичайно важкими для шлунка.

Дехто вірить, що шлункові важко перетравити молоко через велику кількість хімічних речовин, якими зазвичай зловживають виробники молочної продукції. Інші ж дотримуються думки, що оскільки за своєю природою людина є ссавцем, після періоду грудного годування вона перестає сприймати продукти з вмістом лактози.

Утім, незалежно від істинних причин проблем із перетравленням молока, вчені виявили беззаперечний факт, що більшість людей погано почувається після споживання молочних продуктів. Наш організм погано перетравлює лактозу через відсутність необхідного для цього ензиму, а тому молоко має здатність осідати на внутрішніх стінках кишківника.

У результаті у шлунку відбувається запальний процес, а людина страждає від таких неприємних шлункових розладів, як надмірне газоутворення, розлад травлення, інтоксикація та поява зайвих кілограмів.

Неправильне харчування

неправильне харчування

Що ми маємо на увазі? Пригадайте: якщо вам доводилось робити велику перерву між прийомами їжі, ви, мабуть, перекушували чимось шкідливим або ж заїдали відчуття голоду жувальною гумкою чи цукеркою.

У такому випадку ваш шлунок не має можливості відпочити, як треба, бо йому постійно доводиться працювати. У результаті ви й відчуваєте такі неприємні симптоми, як дискомфорт, розлад травлення, неналежне засвоєння поживних речовин з їжі та біль.

Вживання продуктів, що не поєднуються

Звісно, ми не забороняємо вам споживати певні страви, проте хочемо застерегти вас, що деякі продукти не варто їсти одночасно. Кожен організм реагує на їжу по-своєму, але дієтологи дійшли спільного висновку, що людям з розладами травлення не варто поєднувати в одній трапезі білки та вуглеводи.

Для того, щоб перетравити вуглеводи, шлунок потребує лужного середовища, тоді як для засвоєння білків середовище повинне бути кислотним. Якщо ви вживаєте білки та вуглеводи разом, тим самим ви примушуєте свій шлунок працювати з подвійною силою.

Саме тому, якщо ви хочете уникнути розладів травлення, радимо вам завжди розділяти білки та вуглеводи – наприклад, кашу можна з’їсти на сніданок, а м’ясну страву приготувати на обід.

Недостатня кількість питної води

питна вода

Безсумнівно, ви вже неодноразово чули про необхідність випивати 2 літри чистої питної води щодня. І така кількість невипадкова. Порушення водного балансу в організмі може спричинити розлад травлення або закреп. 

Утім, зверніть увагу, що під час трапези не варто випивати більш ніж одну склянку води, щоб не порушити рівень кислотності шлунка та не ускладнити травлення.

Неправильне приготування їжі

Звісно, більшість овочів та фруктів можна і потрібно вживати у сирому вигляді, проте люди все одно звикли їх готувати. Термічна обробка їжі знищує усі поживні речовини та негативно впливає на роботу шлунка.

Ми радимо вам налягати саме на свіжі овочі та фрукти, незалежно від того, яка пора року за вікном. Соки та смузі зі свіжих продуктів не лише втамують почуття голоду, але й забезпечать вас усіма необхідними поживними речовинами. До того ж, ви позбавитесь необхідності стояти за плитою, тож зекономите багато часу.

Зловживання червоним м’ясом

червоне м'ясо

Кількість клітковини, що міститься у червоному м’ясі, є недостатньою для належної роботи травної системи. Ось чому люди, які споживають багато червоного м’яса, часто страждають від колітів, геморою, закрепів та дивертикульозу.

Не забувайте, що шлунок людини має довгасту форму, а кишковий тракт є дуже довгим, тож їжа перебуває в організмі протягом довгого відрізку часу, перш ніж усі відходи та токсини вийдуть назовні. У результаті у крові людини накопичується чимала кількість шкідливих токсинів.

Якщо ж ви не можете повністю відмовитися від червоного м’яса, споживайте його у невеликій кількості у салатах або зі свіжими овочами. Не варто їсти червоне м’ясо більше ніж два рази на тиждень.

Поради, які допоможуть належно турбуватися про шлунок

біль в животі

  • Пийте чай з лікарськими травами: ромашкою, анісом та м’ятою.
  • Займайтеся спортом для того, щоб стимулювати роботу кишківника.
  • Їжте більше цільнозернових продуктів, адже вони багаті на клітковину.
  • Уникайте продуктів, які подразнюють внутрішні стінки шлунка: каву, оцет та алкоголь.
  • Повільно пережовуйте та смакуйте кожен шматочок. Ніколи не їжте поспіхом і не забувайте розрізати страву на маленькі шматочки перед вживанням.
  • Не накидайтесь на їжу, коли сердитесь, нервуєтесь або непокоїтесь.