Вам відомі переваги моркви?
Морква така ж корисна і смачна у вареному або сирому вигляді. До того ж, відомі численні переваги моркви для здоров’я.
Якщо вам цікаво, яку користь цей помаранчевий овоч може принести здоров’ю, читайте далі!
Харчова цінність моркви
Морква сповнена бета-каротину, саме він надає овочу його помаранчевого кольору. Крім того, вона містить вітамін А, С, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К, холін та такі мінерали, як калій, магній, залізо, кальцій та фосфор.
Цей овоч складається здебільшого з вуглеводів. Він також є чудовим джерелом харчових волокон і не містить насичених жирів і холестерину.
Нарешті, морква також містить мало калорій – всього 40 на 100 г. З цієї причини вона є хорошим здоровим варіантом для будь-якої збалансованої дієти.
Численні переваги моркви
Морква надає організму антиоксиданти
Морква містить багато антиоксидантів, зокрема вітаміну А, які допомагають зберегти здоров’я організму. Крім того, вона також знижує ризик серцевих захворювань та деяких видів раку, таких як рак товстої кишки, ротової порожнини та легенів.
Вона також містить фітонутрієнт фалкаринол, який є потужним антиоксидантом.
Окрім того, морква позитивно впливає на зір, особливо якщо йдеться про поліпшення нічного зору, адже її бета-каротин і вітамін А допомагають клітинам сітківки нормально функціонувати.
Також читайте: Смачний морквяний торт без яєць для веганів
Переваги моркви допомагають знизити артеріальний тиск
Окрім того, цей овоч корисний для регуляції кровообігу та забезпечення серця та легенів поживними речовинами, які необхідні для нормальної роботи.Морква також знижує ризик серцево-судинних захворювань і допомагає знизити артеріальний тиск, адже калій зменшує дію натрію і дає стінкам судин звільнити напругу.
Не пропустіть: Поживні та прості морквяні смузі
Не переборщіть зі споживанням
Хоча морква має багато переваг, її надмірне споживання може призвести до негативних побічних ефектів.
Одним із прикладів є стан, який відомий як каротиноз, коли долоні рук і ніг та інші ділянки шкіри набувають помаранчевого або жовтуватого кольору. Це пов’язано з високою концентрацією каротину в крові, але сам стан нешкідливий, тому просте зменшення споживання моркви його вилікує.
Ще одна проблема, яка може виникнути від споживання занадто великої кількості моркви, полягає в тому, що надмірна кількість вітаміну А протягом тривалого періоду часу може принести симптоми нудоти, запаморочення, блювоти та головного болю.
Якщо споживання вітаміну А не зменшується, це може призвести до стану, відомого як гіпервітаміноз А. Це дуже серйозний розлад, який спричинений накопиченням токсичного рівня вітаміну в печінці й потребує медичної допомоги.
Однак, гіпервітаміноз А рідко виникає через споживання вітаміну А. Зазвичай причиною цього стану є добавки вітаміну А.
- Eliassen AH, Hendrickson SJ, Brinton LA, Buring JE, Campos H, Dai Q, Dorgan JF, Franke AA, Gao YT, Goodman MT, Hallmans G, Helzlsouer KJ, Hoffman-Bolton J, Hultén K, Sesso HD, Sowell AL, Tamimi RM, Toniolo P, Wilkens LR, Winkvist A, Zeleniuch-Jacquotte A, Zheng W, Hankinson SE. Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. J Natl Cancer Inst. 2012 Dec 19;104(24):1905-16.
- Age-Related Eye Disease Study Research Group, SanGiovanni JP, Chew EY, Clemons TE, Ferris FL 3rd, Gensler G, Lindblad AS, Milton RC, Seddon JM, Sperduto RD. The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study: AREDS Report No. 22. Arch Ophthalmol. 2007 Sep;125(9):1225-32.