Як визначити фальсифікований мед?
На жаль, не весь мед, що продається у супермаркетах є справжнім. Ось кілька простих тестів, за допомогою яких ви можете вдома визначити чи ви придбали фальсифікований мед, тобто низької якості та з великим вмістом води чи все ж якісний і чистий мед.
Мед добре відомий своїми корисними властивостями завдяки вмісту мінералів та вітамінів. Проте, на жаль, його часто підроблюють, тобто змішують з розчином глюкози або медом низької якості з великим вмістом води, через те що мед взятий з чарунок, що повністю не вкриті воском.
Як впізнати фальсифікований мед?
Читайте етикетку
Перше, що вам треба зробити, купуючи банку меду в супермаркеті, – це прочитати етикетку і перевірити чи немає у списку інгредієнтів “кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози” або комерційної глюкози. Це два додатки, які часто використовують для розріджування меду.
Затвердіння меду
Мед завжди рідкий, але з часом він твердішає, або “кристалізується” у субстанцію, що нагадує кришталики цукру. Якщо ви купуєте банку вже кристалізованого меду, він чистий. Якщо ви купуєте рідкий мед, можна зачекати кілька днів і подивитись чи він почте твердішати або покласти в холодильник, щоб пришвидшити процес. Якщо мед не кристалізується, існує великий ризик того, що мед – фальсифікований.
Читайте: Ефективні поради для схуднення без дієт.
Методи визначення якості меду
Ось кілька простих методів, які допоможуть визначити чи справжній мед ви купили, чи фальсифікований, чи він містить багато води.
- Візьміть столову ложку меду та покладіть його у склянку води. Якщо мед розчиняється, він не справжній. Справжній мед має триматися одним шматком після занурення у воду.
- Розмішайте невелику кількість меду з водою. Потім додайте в цей розчин чотири-п’ять крапель оцту. Якщо мед піниться, він, напевне, розбавлений гіпсом.
- Зачерпніть трохи меду ложкою і нехай він впаде з ложки. Мед з високим вмістом води швидко впаде. Зрілий мед високої якості залишиться на ложці або впаде дуже повільно.
- Запаліть сірник та спробуйте підпалити мед. Якщо він запалюється і горить, то він справжній. Фальсифікований або неякісний мед місить надлишкову воду, що заважає йому горіти.
- Якщо у вас вдома є йод, ви можете взяти мед, змішати його з водою та додати кілька крапель йоду. Якщо суміш синішає, то у цей мед домішано якийсь крохмаль або борошно.
- Візьміть скибку черствого хлібу і занурте її у мед. Якщо після дістання його після 10 хвилин хліб і досі черствий, тоді мед – чистий. Якщо у меді багато води, хліб скоро стане м’яким.
Дізнайтесь, як лікувати розлад шлунку та здуття живота.
Як бачите, ці прості методи допоможуть вам впевнитися у якості меду, який ви купуєте і обирати найбільш якісний, чистий мед. Це допоможе вам отримувати максимальну користь від споживання меду.
- І.В. Негай, В.В.Касянчук. (2017). Антибактеріальні властивості меду. Біологічні дослідження.
- П.Д. Плахтій, Т.В. Коваль, В.К. Підгорний, Д.П. Плахтій. (2012). Харчові, оздоровчі та лікувальні властивості бджолиних медів України. Медобори.