11 способів використання бананових шкірок: досить їх викидати!
Банани є одними з найпопулярніших фруктів у всьому світі, а ще їх можна знайти у продажу протягом цілого року. Люблять їх не лише за їхню доступність, а й за чудовий смак та високу поживну цінність.
Ці фрукти містять величезну кількість вітамінів, мінералів та антиоксидантів, саме тому банани неодмінно повинні бути в щоденному раціоні кожної людини.
Утім, більшість людей не знає про головну цінність бананів – бананові шкірки.
Зазвичай бананові шкірки ми просто викидаємо у смітник, не усвідомлюючи, що саме в цій частині плоду міститься чимало корисних для організму людини речовин.
Власне, бананові шкірки містять значно більше клітковини, ніж м’якуш плоду, а ще вони багаті на незамінні для людини амінокислоти.
Насправді смак бананових шкірок нічим не гірший від смаку самого плоду, саме тому ми радимо вам звернути увагу на способи використання цього продукту та його неймовірні переваги.
1. Головний біль
Бананові шкірки містять багато калію, а цей елемент, як відомо, є чудовим помічником у боротьбі з головним болем.
Ви можете приймати банани у вигляді настою або ж просто прикладати шкірки бананів до лоба та потилиці. Вже за кілька хвилин ви помітите полегшення больових відчуттів.
2. Бородавки
Біла внутрішня поверхня бананових шкірок є чудовим натуральним засобом проти бородавок, які часто з’являються на різних ділянках тіла.
Звісно, не варто очікувати миттєвого ефекту, проте якщо ви щодня приклеюватимете бананові шкірки до бородавки за допомогою лейкопластиру, то проблема вирішиться всього за декілька днів.
3. Закрепи
Один з найкращих способів позбутися закрепів та інших розладів травлення – споживати більше клітковини.
Оскільки у бананових шкірках міститься значно більше клітковини, ніж у самому м’якуші плоду, радимо вам використовувати саме їх для боротьби з проблемами шлунково-кишкового тракту. Ви можете приготувати настій зі шкірок або збити їх у блендері до консистенції смузі.
4. Акне
Компоненти, які містяться у білій внутрішній поверхні бананових шкірок, чудово борються з такими проблемами шкіри, як акне, прищі та чорні цятки.
Радимо вам втирати їх у шкіру двічі на день. У результаті таких процедур прищі підсохнуть значно швидше, запальний процес на шкірі зійде, а пори очистяться.
5. Відбілювання зубів
Попри те, що бананові шкірки не зрівняються з професійним відбілюванням зубів, регулярне втирання їх у зуби допоможуть зменшити жовтизну зубної емалі.
Щоденне використання бананових шкірок сприяє усуненню залишків їжі та відходів, які прилипають до емалі зубів, внаслідок чого через декілька тижнів зуби стають білішими.
6. Укуси комах
Втирання бананової шкірки у місце укусу комахи допоможе зменшити почервоніння та свербіж.
Банани є одним з найефективніших натуральних засобів проти укусів комарів.
7. Синці
Завдяки своїм регенеративним властивостям бананові шкірки прискорюють загоєння синців та ран.
Настій зі шкірок бананів покращує кровообіг та має заспокійливий ефект при локальному нанесенні на уражену ділянку тіла.
8. Полірувальний засіб для меблів
Зовнішній бік бананових шкірок можна використовувати для надання блиску шкіряним виробам, дерев’яним меблям, кухонним приладам та іншим предметам в оселі, які втрачають свій блиск та накопичують пил.
Потрібно просто втирати шкірку банана у ділянку, що потребує очищення, протягом трьох хвилин, після чого протерти відполірований предмет чистою ганчіркою або серветкою.
9. Бананові шкірки для покращення настрою
Шкірки бананів місять велику кількість важливої амінокислоти – триптофану, причому саме у цьому продукті цю життєво необхідну речовину можна знайти у високій концентрації. Триптофан стимулює продукування серотоніну в організмі людини.
Достатній рівень цього нейромедіатора дозволяє нам перебувати у гарному настрої, не втрачати ентузіазму та гарно почуватися.
Одна чашка чаю з бананових шкірок врятує вас від стресу та депресивного стану.
10. Чисте взуття
Бананові шкірки повернуть блиск вашим старим та потьмянілим черевикам, адже ними можна полірувати не лише меблі та посуд, але й взуття. Для чищення черевиків потрібно спочатку натерти їх шкіркою банана, а потім витерти чистою ганчіркою.
11. Здорова серцево-судинна система
Фосфор та калій, які у великих кількостях містяться у бананових шкірках, мають здатність регулювати рівень холестерину та високий кров’яний тиск.
Ці життєво необхідні мінерали покращують кровообіг, зміцнюють кровоносні судини та не дають “поганому холестерину” окислюватися у венах.
Звісно, одними шкірками бананів неможливо замінити необхідні при таких розладах препарати, проте регулярне споживання бананів допоможе контролювати показники холестерину та кров’яного тиску.
Зверніть увагу!
Для більшої ефективності ми радимо використовувати лише свіжі бананові шкірки. Після охолодження цей продукт втрачає значну частину своїх корисних властивостей.
Якщо ж ви хочете, щоб банани залишалися свіжими протягом декількох днів, їх варто помістити у прохолодне місце, подалі від прямого сонячного проміння та джерел тепла.
Перед використанням банан потрібно ретельно помити, щоб уникнути потрапляння в організм бруду з навколишнього середовища та місць продажу фруктів.
- ShinichiSomeya et al. “Antioxidant compounds from bananas (Musa Cavendish)”, Food Chemistry, Volume 79, Issue 3, November 2002, Pages 351-354
- Kanazawa K, Sakakibara H., “High content of dopamine, a strong antioxidant, in Cavendish banana”, J Agric Food Chem. 2000 Mar;48(3):844-8.
- Fox C, Ramsoomair D, Carter C., “Magnesium: its proven and potential clinical significance”, South Med J. 2001 Dec;94(12):1195-201.
- Pereira A, Maraschin M., “Banana (Musa spp) from peel to pulp: ethnopharmacology, source of bioactive compounds and its relevance for human health”, J Ethnopharmacol. 2015 Feb 3;160:149-63.
- PingyiZhang, Roy L., Whistler James, N.BeMiller, Bruce R.Hamaker, “Banana starch: production, physicochemical properties, and digestibility—a review”, Carbohydrate Polymers, Volume 59, Issue 4, 15 March 2005, Pages 443-458