13 продуктів для покращення концентрації дитини
Хороша увага та здатність тривалий час концентруватися надзвичайно важливі для навчання. Деякі продукти позитивно впливають на когнітивні здібності. Щоб краще знати, як сформувати свій раціон та дізнайтесь за допомогою яких продуктів можна досягнути покращення концентрації дитини.
Коли дитина починає вчитися, вміння зосереджуватись – це одна з ключових навичок. Вона допомагає малечі швидше засвоювати матеріал, краще занурюватися в тему й досягати максимальних результатів. Саме тому важливо піклуватися про покращення концентрації дитини, адже насправді батьки відіграють у цьому вагому роль.
Якість мислення значною мірою залежить від здоров’я та харчування. Оскільки в ранньому віці саме дорослі планують раціон дітей, вони можуть покращити певні здібності за допомогою відповідних продуктів.
Концентрація – це психологічна функція, яка допомагає людям зосереджувати увагу. У цю мить тіло та розум діють спільно, що впливає на них обох. Саме тому концентрація важлива для дітей, яким потрібно вчитися перед контрольною, а також тих, хто тренується напередодні вирішального спортивного змагання.
Жири – найкраще пальне
Організм отримує більшість енергії з двох типів продуктів: вуглеводів і жирів. Мозок може використовувати для роботи обидва джерела, утім продукти обміну речовин, які утворюються зі здорових жирів, найкраще відновлюють його клітини.
Включіть продукти для покращення концентрації дитини в її раціон. Це стимулюватиме когнітивні процеси й допоможе їй бути креативнішою. На жаль, батькам часто доводиться боротися з тим, що діти не люблять корисну їжу.
Неодмінно прочитайте: Як навчити дитину спати вночі без зайвих зусиль
Коли діти ростуть, вони проходять через різні стадії прийняття їжі та відмови від неї. Якщо їм не подобається їсти якийсь продукт одного дня, потрібно через деякий час спробувати знову. Крім того, якщо ви знайдете креативний підхід до кулінарії, малеча може справді полюбити здорові страви. Головне не зневірюватися та не боятися експериментувати, і ви неодмінно досягнете успіху.
Найкращі продукти для покращення концентрації дитини
Авокадо
Цей багатий на мононенасичені жири фрукт посилює зв’язок між нейронами та покращує пам’ять. Саме те, що потрібно перед іспитом, хіба ні!?
Смачна порада
Намажте цільнозерновий хліб авокадо, додайте подрібнену курку (запечену або відварену), дрібно нарізану селеру, а також майонез.
Лосось, сардини й анчоуси
Жирна риба багата на Омега 3, Омега 6 і фосфор, що робить її ідеальним продуктом для покращення концентрації дитини. Та й узагалі, вона дуже позитивно впливає на всі когнітивні процеси.
Смачна порада
Можете урізноманітнити вказану вище намазку, додавши лосось (запечений) замість курки. Також можна приготувати смачні крокети.
Селера
Секрет антиоксидантних та протизапальних властивостей селери у вмісті лютеоліну, компонента, який сприяє навчанню та покращує пам’ять.
Смачна порада
Зробіть салат із нарізної курки, яблука та селери. Заправте його білим йогуртом, медом, сіллю та перцем.
Чорниця
Вона багата на антиоксиданти й антоціаніни, які захищають від неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Також вони стимулюють навчання, поліпшують мислення та пам’ять.
Смачна порада
Приготуйте смузі з чорниці та журавлини. Зцідіть та підсолодіть за смаком (бажано додати мед). Запам’ятайте, що цукор не покращує концентрацію.
Читайте цю статтю: Як виростити чорницю вдома і як її використовувати
Броколі
Цей овоч багатий на холін (вітамін B), який не лише стимулює розвиток мозку дитини в утробі матері, а й також запобігає погіршенню когнітивних навичок.
Смачна порада
Готуйте овочі на пару протягом 4 хвилин. Змішайте дрібно нарізані квіти броколі з короткою пастою, вареною сочевицею та подрібненими горіхами. Приправте часником і куркумою.
Бульйон із курячих кісток
Оскільки бульйон покращує здоров’я травного тракту, зменшується кількість бактерій та їжі, які потрапляють у кровотік і призводять до набряку клітин мозку.
Смачна порада
Щоб приготувати бульйон із курячих кісток, кип’ятіть їх на маленькому вогні від 12 до 24 годин. Додайте моркву, селеру та дві столові ложки яблучного оцту. За 10 хвилин до того, як знімати бульйон із газу, додайте до нього петрушку. Зцідіть, і вуаля – багатий на поживні речовини бульйон готовий.
Оливкова олія першого віджиму
Натуральна оливкова олія першого віджиму багата на антиоксиданти, які покращують пам’ять і підвищують ефективність навчання.
Смачна порада
Таку оливкову олію не можна нагрівати до високих температур, адже це погіршує її якість. Додавайте її сирою до салатів, майонезів або пасти.
Кокосова олія
Це найкраще джерело тригліцеридів середньої ланки. Вона надзвичайно корисна для нейронів, зменшує запалення, а також запобігає погіршенню пам’яті.
Смачна порада
Додайте жменьку нарізаних горіхів, четвертину склянки родзинок, одну чайну ложку кориці та столову ложку кокосової олії до вареного рису.
Куркума
Куркумін, який міститься в цій спеції, має потужні антиоксиданті та протизапальні властивості, які стимулюють вироблення нових клітин мозку або нейрогенез.
Смачна порада
Саме куркума надає карі характерного жовтого кольору. Її можна використовувати, щоб приготувати смачний майонез. Також куркуму додають до яєчні для особливого унікального присмаку.
Розмарин
Карнозна кислота в цій рослині захищає мозок від нейродегенеративного ушкодження, яке спричиняють вільні радикали.
Смачна порада
Приправте м’ясо або курку дрібно нарізаним листям розмарину. Розмарин також чудово пасує до помідорних соусів.
Яєчні жовтки
Вони є багатим джерелом холіну, а також містять фосфоліпіди, які життєво важливі для нейронних зв’язків.
Смачна порада
Додайте паприку, цибулю і куркуму до вареної пасти. Потім додайте підсмажені яєчні жовтки. Насамкінець приправте все кокосовою або оливковою олією під час подачі.
Буряк
Буряк багатий на антиоксиданти та натуральні нітрати, які збільшують притік крові до мозку та покращують його роботу.
Смачна порада
Збийте трохи буряка та моркви з апельсиновим соком, процідіть і випийте під час сніданку.
Горіхи
Горіхи багаті на вітаміни, мінерали й антиоксиданти, що робить їх ідеальним продуктом для покращення роботи нейронних клітин.
Смачна порада
Налийте трохи вершкового сиру або рікоти в миску. Додайте селеру та дрібно нарізані горіхи. Приправте медом, сіллю та перцем. Намажте цю суміш на крекери. Це надзвичайно смачно!
- Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nature reviews neuroscience, 9(7), 568-578. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/
- Chianese, R., Coccurello, R., Viggiano, A., Scafuro, M., Fiore, M., Coppola, G., … & Meccariello, R. (2018). Impact of dietary fats on brain functions. Current neuropharmacology, 16(7), 1059-1085. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6120115/
- Czyż, K., Bodkowski, R., Herbinger, G., & Librowski, T. (2016). Omega-3 fatty acids and their role in central nervous system-a review. Current medicinal chemistry, 23(8), 816-831. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26795198/
- Goñi, M. G., Di Gerónimo, N., Carrozzi, L., Yommi, A. K., & Roura, S. I. (2012). Caracterización de compuestos antioxidantes presentes en apio según el estadio de madurez. Asociación Argentina de Horticultura. https://repositorio.inta.gob.ar/handle/20.500.12123/4843
- López, E. A. S., Marroquín, J. I., Leyva, J. J. S., Lira, M. O. F., Escobedo, J. G. S., & González, T. H. (2002). Aspectos nutricios de la enfermedad de Alzheimer. Neurología, Neurocirugía y Psiquiatría, 35(3), 150-155. https://www.medigraphic.com/pdfs/revneuneupsi/nnp-2002/nnp023f.pdf
- Suttiwan, P., Yuktanandana, P., & Ngamake, S. (2018). Effectiveness of essence of chicken on cognitive function improvement: A randomized controlled clinical trial. Nutrients, 10(7), 845. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073337/
- Sevilla Paz Soldán, R., Condori Bustillos, R., Sejas Claros, A., Huayhua Mexicano, R., & Calla Domaire, P. (2018). Mezcla lipidica para mejorar el desarrollo psicomotriz en niños menores de 5 años con paralisis cerebral infantil. Revista Científica Ciencia Médica, 21(2), 21-28. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S1817-74332018000200004&script=sci_arttext
- Johnson, C. B., & Jorge, J. C. L. (2005). Seasonal variations of rosmarinic and carnosic acids in rosemary extracts. Analysis of their in vitro antiradical activity. Spanish Journal of Agricultural Research, (1), 106-112. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=1114062
- Poulose, S. M., Miller, M. G., & Shukitt-Hale, B. (2014). Role of walnuts in maintaining brain health with age. The Journal of nutrition, 144(4), 561S-566S. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500933/