Їжа для кращої розумової діяльності та пам'яті

Поживні речовини з натуральних продуктів - це найкращий спосіб покращити роботу пам'яті та забезпечити організм енергією. Почніть додавати їх до свого раціону вже сьогодні, щоб помітити переваги.
Їжа для кращої розумової діяльності та пам'яті

Останнє оновлення: 12 жовтня, 2022

Хороша пам’ять та висока розумова продуктивність є важливими аспектами, які мають вплив на якість життя, адже вони значно спрощують виконання щоденних завдань. При цьому, покращення пам’яті, концентрації та розумової діяльності можна досягти за рахунок змін у раціоні.

Більшість людей думають, що самі не в змозі нічого зробити для того, щоб їхній розум залишався в ідеальному стані, тоді як насправді ви можете стимулювати його, запровадивши у своє життя певні здорові звички та розвиваючи їх, наприклад їсти продукти, що покращують пам’ять.

Як й іншим частинам організму, мозку потрібне повноцінне харчування для того, щоб функціонувати на оптимальному рівні та залишатися сильним, незважаючи на плин часу.

Хоча процеси старіння, без сумніву, мають свій вплив, певні продукти, що містять кілька потрібних складників, можуть допомогти зміцнити мозок і покращити його роботу, щоб запобігти виникненню проблем у молодому віці.

У цій статті ми хочемо поділитися інформацією про 8 найкращих продуктів для покращення пам’яті, концентрації та розумової діяльності. Дізнайтеся про них зараз!

1. Цільнозернові

цільнозернові

Весь організм людини, у тому числі й мозок, потрібує енергії для виконання багатьох спеціальних завдань.

Один із найкращих способів досягти цього – обирати продукти з низьким глікемічним індексом. Тобто це продукти, які виділяють цукор у кров дуже повільно, що допомагає мозку зберігати активність упродовж усього дня.

Цільнозернові є чудовим вибором у категорії продуктів, що покращують пам’ять, а також у них містяться інші поживні речовини, важливі для підтримки здорового мозку.

До найважливіших цільнозернових продуктів належать: 

  • лобода;
  • цільнозернові макарони;
  • цільнозерновий хліб;
  • коричневий рис.

2. Необхідні жирні кислоти

Організм не виробляє натуральним способом необхідні жирні кислоти, тому їх потрібно отримувати із раціону харчування.

Ці поживні речовини захищають мозок і підтримують його в хорошому стані. Це – корисні жири, які також зменшують запалення та покращують здоров’я серця.

Найважливішими жирними кислотами є Омега-3. Вони міститься в таких продуктах:

  • лосось;
  • тріска;
  • макрель;
  • сардини;
  • оселедець;
  • насіння чіа;
  • насіння льону;
  • соєві продукти;
  • гарбузове насіння;
  • горіхи.

Якщо споживати усі ці продукти для покращення пам’яті в правильних кількостях, вони поліпшать загальний стан здоров’я та зможуть запобігти дегенеративним когнітивним розладам,  таким як хвороба Альцгеймера і втрата пам’яті.

3. Журавлина і чорниця

чорниці

Журавлина і чорниця знаходяться серед лідерів у переліку продуктів із вмістом антиоксидантів, до того ж, їх легко додати до свого раціону харчування.

Чорницю особливо рекомендують їсти для мозку та пам’яті, адже поживні речовини, які в ній містяться, допомагають боротися з пошкодженням клітин, викликаним вільними радикалами, що є однією з основних причин когнітивної дисфункції.

4. Авокадо

Авокадо – це багатий продукт із високим вмістом клітковини, незамінних жирних кислот і калію. До того ж, цей фрукт не містить холестерину, однак є багатим на антиоксиданти, що сповільнюють дію вільних радикалів.

Якщо кожного дня  їсти такий продукт для покращення пам’яті в помірних кількостях, ваш мозок отримає заряд здорової енергії. Це стане профілактикою дегенеративних захворювань і покращить розумову працездатність.

Крім того, мононенасичені жири, які містяться в авокадо, покращують здоров’я серцево-судинної системи та знижують ризик розвитку хронічних розладів.

5. Оливкова олія

оливкова олія

Це – один із найкращих жирів, який можна обрати для здорового приготування їжі, щоб уникнути ризику підвищення рівня холестерину.

В оливковій олії містяться необхідні жирні кислоти, які допомагають зменшити накопичення бляшок в артеріях, а також захищають багато життєво важливих органів.

У ній багато антиоксидантів, вітамінів, мінералів і вуглеводів, які покращують когнітивні здібності і зменшують певні типи дегенеративних розладів.

6. Помідори

У цьому овочі міститься потужний антиоксидант, відомий як лікопен, який не лише відповідає за яскраво-червоний колір помідора, а й допомагає захистити клітини від пошкодження вільними радикалами, яке пов’язують із серйозними розладами, як-от слабоумство та, особливо, хвороба Альцгеймера.

7. Броколі

Можливо, це – далеко не улюблений овоч кожної людини, утім, він є одним із найкорисніших, адже володіє численними потрібними властивостями для всього організму.

У броколі, продукті для покращення пам’яті, містяться важливі мінерали й антиоксиданти, які запобігають пошкодженню клітин. Цей продукт багатий на вітамін K, що допомагає мозку зберігати активність і виконувати всі свої важливі завдання.

8. Селера

селера

У селері міститься лютеолін, флавоноїд, який зменшує пошкодження, викликані передчасним старінням тканини мозку. Це допомагає покращити пам’ять та запобігти проблемам у роботі мозку.

Споживання таких продуктів має дуже позитивний вплив на фізичне та розумове здоров’я людини. Спробуйте часто додавати їх до свого раціону харчування, щоб скористатися численними корисними властивостями цих продуктів.

Врешті, не забувайте, що також важливо пити багато води, адже зневоднення є одним із найпоширеніших чинників, які сприяють розумовій втомі.



  • Mas Tous, C. (2008). Mejora de la memoria en personas mayores: variables a tener en cuenta. Papeles Del Psicólogo29(2), 213–221. https://doi.org/10.7818/ECOS.2014.23-2.11
  • Prospéro-García, O., Díaz, M. M., Capuleño, I. A., Morales, M. P., López Juárez, J., & Ruiz Contreras, A. E. (2013). Inteligencia para la alimentación, alimentación para la inteligenciaArtículo original Salud Mental (Vol. 101, pp. 101–107). Retrieved from http://www.medigraphic.com/pdfs/salmen/sam-2013/sam132b.pdf
  • Rodríguez, A., & Solano, M. (2008). Nutrición y Salud Mental: Revisión Bibliográfica. Revista Del Postgrado De Psiquiatría Unah1(3), 3–7.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.