5 засобів від здуття живота після святкової трапези
Здуття живота та запальний процес у шлунку є одними з найголовніших наслідків переїдання під час ситної трапези, зокрема з нагоди Різдва та інших великих свят. Звісно, надмірне споживання їжі не у всіх людей викликає неприємні відчуття та важкість у шлунку. Втім, переїдання та вживання несумісних продуктів під час святкового застілля дуже негативно впливають на процес травлення та роботу органів шлунково-кишкового тракту, на щастя, ми знаємо натуральні засоби від здуття живота, і про них ми вам зараз розповімо.
Переїдання часто супроводжується дискомфортними відчуттями важкості у шлунку та іншими неприємними ознаками розладів травлення, зокрема надмірним газоутворенням, болем та набряканням в області живота.
З’явитися ці симптоми можуть як одразу після застілля, так і через кілька годин після споживання їжі.
Попри те, що переїдання не становить загрози для життя людини, а неприємні симптоми зникають самі по собі через кілька годин, краще прискорити відновлення організму самотужки. Зробити це можна, приготувавши натуральні засоби від здуття живота після ситної трапези.
Оскільки чимало людей після свят страждають від дискомфорту та здуття живота, у цій статті ми зібрали кілька ефективних методів боротьби з важкістю у шлунку.
Готові занотовувати? Тоді почнімо!
Натуральні засоби від здуття живота після святкового застілля
1. Тепла вода з лимоном та харчовою содою
Цей натуральний засіб з потужними лужними властивостями допомагає нейтралізувати надлишок кислоти у шлунку, а також вивести гази, що накопичуються в органах шлунково-кишкового тракту.
Розчинивши харчову соду та лимон у теплій воді, ви отримаєте ефективний засіб для зменшення запального процесу після споживання продуктів, що подразнюють слизову оболонку шлунка. До того ж, за допомогою цього напою можна також запобігти появі дискомфортних відчуттів та розладів травлення, що часто виникають після ситної святкової трапези.
Інгредієнти:
- 1 неповна склянка теплої води (200 мл)
- сік 1/2 лимона
- 1/2 столової ложки харчової соди (2 г)
Спосіб приготування:
- Влийте свіжий лимонний сік у склянку з теплою водою.
- Одразу додайте до розчину харчову соду.
- Перемішуйте суміш, поки вона не перестане шипіти.
Спосіб застосування:
- Випийте засіб через півгодини після трапези або одразу при появі ознак запального процесу.
Зверніть увагу, що цим засобом не можна зловживати, адже він може зробити середовище в організмі надто лужним.
2. Чай з корицею
Ця ароматна спеція володіє чисельними корисними властивостями. Кориця має здатність покращувати травлення. Саме тому її рекомендують вживати не тільки для усунення важкості у шлунку та зменшення здуття живота, але й для профілактики печії та інших розладів травлення після переїдання.
Кориця володіє потужними спазмолітичними, протизапальними та антиоксидантними властивостями. Завдяки цьому чай з додаванням кориці має здатність усувати дискомфортні відчуття у шлунку, які часто турбують після святкового застілля.
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка меленої кориці (5 г)
- 1 склянка води (250 мл)
- 1 столова ложка натурального меду (25 г)
Спосіб приготування:
- Додайте чайну ложку меленої кориці у склянку гарячої води.
- Накрийте чашку та залиште напій настоятися на 10 хвилин.
- Перед вживанням можна підсолодити чай ложкою меду.
Спосіб застосування:
- Готуйте та вживайте засіб з корицею при появі перших ознак запального процесу або розладу травлення.
Зверніть увагу, що корицю потрібно вживати у помірній кількості, адже вона має здатність подразнювати слизову оболонку шлунка. Не вживайте чай з корицею, якщо страждаєте на виразку шлунка.
3. Чай на основі вербени, меліси та анісового насіння
Поєднавши ці корисні лікарські трави, ви отримаєте ефективний засіб від розладів травлення та запалення, які так часто турбують людей після святкового застілля.
Сполуки, що містяться у цих травах, запобігають накопиченню газів у кишківнику, усувають здуття живота та зменшують больові відчуття після переїдання.
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка анісового насіння (5 г)
- 1 склянка води
- 1 чайна ложка вербени (5 г)
- 1 чайна ложка меліси (5 г)
Спосіб приготування:
- Додайте всі три лікарські рослини у чашку з кип’ятком.
- Накрийте чашку кришкою та залиште засіб настоятися на 15 хвилин.
- Перед вживанням неодмінно процідіть чай.
Спосіб застосування:
- Пийте чай двічі на день, поки здуття живота повністю не зникне.
- Випийте чашку трав’яного чаю перед ситною трапезою з метою профілактики дискомфортних відчуттів.
4. Чай на основі насіння фенхелю
Фенхель здобув свою популярність завдяки потужним лікувальним, вітрогонним та протизапальним властивостям. На основі фенхелю готують ефективні натуральні засоби від здуття живота та розладів травлення, які виникають після переїдання.
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка насіння фенхелю (5 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Спосіб приготування:
- Додайте чайну ложку насіння фенхелю у чашку з кип’ятком.
- Накрийте чашку та залиште напій на 10 хвилин для настоювання.
Спосіб застосування:
- Випийте чашку чаю на основі фенхелю через півгодини після їжі.
- Якщо ознаки запального процесу не зникнуть, вживайте чай не один раз, а тричі на день.
5. Чай з медом, лимоном та імбиром
Коли мова йде про натуральні засоби від здуття живота, неможливо не згадати про імбир. Ця рослина володіє потужними протизапальними та знеболювальними властивостями. Завдяки цьому імбир має здатність усувати запальний процес у шлунку та знімати такі неприємні симптоми, як нудота та надмірне газоутворення.
Антиоксидантні сполуки, що входять до складу імбиру, допомагають виводити з організму токсини. Ба більше, натуральні засоби на основі кореня імбиру усувають симптоми похмілля.
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка натертого кореня імбиру (5 г)
- 1 склянка води (250 мл)
- сік 1/2 лимона
- 1 столова ложка меду (25 г)
Спосіб приготування:
- Влийте воду у невелику каструлю. Додайте до неї натертий корінь імбиру та доведіть суміш до кипіння.
- Коли вода почне кипіти, зменшіть вогонь та поваріть напій впродовж ще 2 хвилин.
- Опісля зніміть каструлю з вогню та дайте суміші настоятися впродовж 10 хвилин. Процідіть напій.
- Перед вживанням додайте до імбирного чаю свіжий лимонний сік та натуральний мед.
Спосіб вживання:
- Вживати чай потрібно через півгодини після ситного застілля або при появі перших ознак розладу травлення.
- Пийте по 2 чашки засобу на день, поки дискомфортні відчуття повністю не зникнуть.
А вам також доводилося страждати від важкості у шлунку після святкової трапези? Візьміть на озброєння наші ефективні натуральні засоби від здуття живота, і вже за короткий час ви забудете про неприємні симптоми розладів травлення після застілля.
- Cassels, B. K., Fuentes-Barros, G., & Castro-Saavedra, S. (2019). Boldo, Its Secondary Metabolites and their Derivatives. Current Traditional Medicine, 5(1), 31-65. https://www.eurekaselect.com/article/94484
- Hurrell, J. A. (2018). Aloysia citriodora Palau. En U. P. Albuquerque, U. Patil y Á. Máthé (Eds.), Medicinal and Aromatic Plants of the World (pp. 97-108). Springer Netherlands. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-024-1552-0_7
- Foster, M., Hunter, D., & Samman, S. (2011). Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera. En I. F. F. Benzie y S. Wachtel-Galor (Eds.), Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects (pp. 37-51). Taylor & Francis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/
- Kumar, S., Kumari, R., & Mishra, S. (2019). Pharmacological properties and their medicinal uses of Cinnamomum: a review. The Journal of Pharmacy and Pharmacology, 71(12), 1735-1761. https://academic.oup.com/jpp/article/71/12/1735/6122199
- Martins, T., Barros, A. N., Rosa, E., & Antunes, L. (2023). Enhancing Health Benefits through Chlorophylls and Chlorophyll-Rich Agro-Food: A Comprehensive Review. Molecules (Basel, Switzerland), 28(14), 1-21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10384064/
- Miraj, S., Rafieian-Kopaei, & Kiani, S. (2017). Melissa officinalis L: A Review Study With an Antioxidant Prospective. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(3), 385-394. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27620926/
- Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96-108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
- Nowak, W., & Jeziorek, M. (2023). The Role of Flaxseed in Improving Human Health. Healthcare (Basel, Switzerland), 11(3), 1-20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9914786/
- Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology research international, 2012, 1-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
- Qi, L., Mao, H., Lu, X., Shi, T., & Wang, J. (2021). Cinnamaldehyde Promotes the Intestinal Barrier Functions and Reshapes Gut Microbiome in Early Weaned Rats. Frontiers in nutrition, 8, 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8545821/
- Ray, S. C., Baban, B., Tucker, M. A., Seaton, A. J., Chang, K. C., Mannon, E. C., Sun, J., Patel, B., Wilson, K., Musall, J. B., Ocasio, H., Irsik, D., Filosa, J. A., Sullivan, J. C., Marshall, B., Harris, R. A., & O’Connor, P. M. (2018). Oral NaHCO3 activates a splenic anti-inflammatory pathway: Evidence that cholinergic signals are transmitted via mesothelial cells. The Journal of Immunology, 200(10), 3568-3586. https://journals.aai.org/jimmunol/article/200/10/3568/106666/Oral-NaHCO3-Activates-a-Splenic-Anti-Inflammatory
- Shojaii, A., & Abdollahi Fard, M. (2012). Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum. ISRN pharmaceutics, 2012, 1-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3405664/
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
- Šunić, L., Ilić, Z. S., Stanojević, L., Milenković, L., Stanojević, J., Kovač, R., Milenković, A., & Cvetković, D. (2023). Comparison of the essential oil content, constituents and antioxidant activity from different plant parts during development stages of wild fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Horticulturae, 9(3), 1-14. https://www.mdpi.com/2311-7524/9/3/364
- Vallée Marcotte, B., Verheyde, M., Pomerleau, S., Doyen, A., & Couillard, C. (2022). Health Benefits of Apple Juice Consumption: A Review of Interventional Trials on Humans. Nutrients, 14(4), 1-21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8879758/
- Yahia, E. M., Ornelas-Paz, J. de J., Brecht, J. K., García-Solís, P., & Maldonado Celis, M. E. (2023). The contribution of mango fruit (Mangifera indica L.) to human nutrition and health. Arabian Journal of Chemistry, 16(7), 1-27. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535223003222
- Zobeiri, M., Parvizi, F., Shahpiri, Z., Heydarpour, F., Pourfarzam, M., Memarzadeh, M. R., Rahimi, R., & Farzaei, M. H. (2021). Evaluation of the Effectiveness of Cinnamon Oil Soft Capsule in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Evidence-based complementary and alternative medicine: eCAM, 2021, 1-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8137295/