6 фантастичних чаїв для детоксикації організму
Щодня до організму людини потрапляє величезна кількість шкідливих токсинів. Тому сьогодні ми розповімо про рослинні чаї для детоксикації організму.
Вони можуть проникнути в організм разом з продуктами через дотримання неправильного харчування або у результаті згубного впливу навколишнього середовища (зокрема, забрудненого повітря або викидів газу від автомобілів).
Ці токсини можуть спричинити серйозні розлади у роботі внутрішніх органів та навіть спричинити розпад клітин. Оскільки ми не завжди приділяємо увагу необхідності регулярно проводити детоксикацію організму, таким чином ми здійснюємо перевантаження тих органів, які відповідають за виведення шкідливих речовин та відходів.
Читайте також: Продукти для природної детоксикації печінки
З часом інтоксикація організму може призвести до таких проблем:
- Розлади травлення
- Безсоння
- Діарея
- Поява ознак передчасного старіння
- Зайва вага
- Затримка рідини в організмі
- Погіршення кровообігу
- Целюліт
Звісно, всіх токсинів позбутися неможливо. Утім, якщо ви переглянете раціон та поповните його корисними продуктами, то зможете врятувати організм від токсинів.
Правильний та збалансований раціон здатний не лише запобігти інтоксикації, але й покращити здатність організму засвоювати поживні речовини з продуктів та стимулювати вироблення ферментів, які сприяють відновленню пошкоджених клітин.
Для того, щоб скоригувати свій раціон, перш за все, необхідно відмовитися від таких продуктів:
- Рафінований цукор
- Борошно
- Червоне м’ясо
- Алкоголь
- Кава
Доповнити щоденне меню можна й корисними напоями, саме тому у цій статті ми зібрали ефективні натуральні чаї для детоксикації організму. Оберіть той, що вам до смаку!
Рослинні чаї для детоксикації організму
1. Зелений чай
Оскільки зелений чай характеризується високим вмістом антиоксидантів, цей напій має здатність зміцнювати імунну систему людини та запобігати розвиткові таких захворювань, як гіпертонія, грип, астма та навіть стрес. Саме тому зелений чай цілком заслужено вважають одним з найкращих натуральних продуктів для детоксикації організму.
Дізнатись більше: Як пити зелений чай: 4 нові способи
Інгредієнти:
- 1 столова ложка пресованого зеленого чаю (10 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Спосіб приготування:
- Помістіть одну столову ложку чайного листя на фільтр або ситечко для заварювання.
- Покладіть каструлю з водою на плиту. Підігрійте воду, проте не доводьте її до кипіння, адже це надасть напою гіркого смаку.
- Розташуйте ситечко або фільтр на чашці, у якій готуватимете чай. Влийте гарячу воду через ситечко та залиште чай настоятися на три хвилини.
- За бажанням можна додати у напій трохи меду, щоб зробити смак солодшим.
Зверніть увагу: ми рекомендуємо вживати зелений чай до обіду, адже він може викликати безсоння.
2. Лимонний чай
Лимони містять не лише велику кількість вітаміну С, але й багато корисних сполук з антиоксидантними та антисептичними властивостями.
Саме тому лимонний чай є чудовим натуральним засобом у боротьбі з вільними радикалами, які погіршують роботу внутрішніх органів та призводять до появи ознак передчасного старіння.
Інгредієнти:
- 4 склянки води (1 літр)
- 2 лимони (вам знадобиться цедра та сік цитрусових)
Спосіб приготування:
- Доведіть воду до кипіння та додайте до неї цедру лимонів. Залиште суміш настоятися на 10 хвилин.
- Опісля додайте лимонний сік. Напій готовий до вживання.
- За потреби можна підсолодити чай невеликою кількістю меду.
3. Чай з чебрецю
Чебрець володіє антисептичними властивостями та діє як природний дезінфікувальний засіб. Саме тому ця рослина чудово підходить для очищення печінки, яка разом з нирками відповідає за виведення з організму токсичних відходів.
Інгредієнти:
- 2 склянки води (500 мл)
- 2 столові ложки меленого чебрецю (20 г)
Спосіб приготування:
- Доведіть воду до кипіння, після чого зніміть її з вогню та додайте чебрець.
- Накрийте каструлю кришкою та залиште суміш настоятися на 5 хвилин.
- Процідіть напій через ситечко.
- На бажання можете підсолодити чебрецевий чай невеликою кількістю меду або стевії.
4. Чай з бузини
Оскільки бузина володіє сечогінною та потогінною функціями, на її основі можна виготовляти ефективні та смачні чаї для детоксикації організму.
Інгредієнти:
- 2 склянки води (500 мл)
- 2 столові ложки меленого листя бузини (20 г)
Спосіб приготування:
- Прокип’ятіть воду з листям бузини впродовж 5 хвилин.
- Дайте напою охолонути.
- Процідіть напій через ситечко. Чай з бузини готовий до вживання.
5. Чай з селери
Ця рослина відома своїми потужними сечогінними та антиоксидантними властивостями. Завдяки цьому її часто використовують для виготовлення натуральних засобів, що прискорюють виведення з організму токсинів та зайвої рідини.
Інгредієнти:
- 4 склянки води (1 л)
- Листя з однієї стеблини селери
Спосіб приготування:
- Доведіть воду до кипіння та додайте листя селери.
- Прокип’ятіть суміш впродовж 3 хвилин, після чого зніміть каструлю з вогню.
- Закрийте напій кришкою та залиште настоюватися на 3 хвилини.
- Перед подачею неодмінно процідіть чай через ситечко.
- За потреби додайте трохи меду, щоб підсолодити чай з селери.
6. Чай з кульбаби
Кульбаба є не лише природним антиоксидантом, але й чудовим продуктом для очищення крові та усунення застоїв і набряків. До того ж, ця лікарська рослина володіє потужними протизапальними властивостями.
Інгредієнти:
- 1 склянка води (250 мл)
- 1 столова ложка цвіту кульбаби (10 г)
Спосіб приготування:
- Доведіть воду до кипіння та додайте кульбабу.
- Проваріть суміш впродовж 3 хвилин, після чого зніміть каструлю з вогню.
- Закрийте чай кришкою та залиште настоятися 5 хвилин.
- Процідіть та за бажанням підсолодіть напій медом.
Зверніть увагу, що всі вищезгадані чаї для детоксикації організму мають ще одну неймовірну властивість – вони допомагають скинути зайву вагу. Якщо ви хочете мати здоровий та вільний від токсинів організм, неодмінно включіть ці рослинні чаї до свого щоденного раціону.
- Alzohairy, M. A. (2016). Therapeutics Role of Azadirachta indica (Neem) and Their Active Constituents in Diseases Prevention and Treatment. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016, 7382506. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/7382506/
- Carneiro, D. M., Jardim, T. V., Araújo, Y. C. L., Arantes, A. C., Sousa, A. C., Barroso, W. K. S., Sousa, A. L. L., da Cunha, L. C., Cirilo, H. N. C., Bara, M. T. F., & Jardim, P. C. B. (2019). Equisetum arvense: New Evidences Supports Medical use in Daily Clinic. Pharmacognosy Reviews, 13(26), 50-58. https://www.phcogrev.com/article/2019/13/26/105530phrev201924?qt-sidebar_tabs=1
- Dauqan, E. M. A., & Abdullah, A. (2017). Medicinal and Functional Values of Thyme (Thymus vulgaris L.) Herb. Journal of Applied Biology & Biotechnology, 5(2), 17-22. https://www.jabonline.in/abstract.php?article_id=188
- Dias, M. I., Barros, L., Morales, P., Sanchez-Mata, M. C., Oliveira, M. B. P., & Ferreira, I. C. (2015). Nutritional parameters of infusions and decoctions obtained from Fragaria vesca L. roots and vegetative parts. LWT-Food Science and Technology, 62(1), 32-38. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002364381500050X
- Gowher, G. (2019). Therapeutic value of Arctium Lappa Linn – A review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 12(7), 53-59. https://journals.innovareacademics.in/index.php/ajpcr/article/view/33870
- Grauso, L., Emrick, S., de Falco, B., Lanzotti, V., & Bonanomi, G. (2019). Common dandelion: a review of its botanical, phytochemical and pharmacological profiles. Phytochemistry Reviews, 18, 1115-1132. https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-019-09622-2?uid={uid}
- Griffin, R. M. (7 de noviembre de 2022). Ginger. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ginger-uses-and-risks
-
Islas, J. F., Acosta, E., G-Buentello, Z., Delgado-Gallegos, J. L., Moreno-Treviño, M. G., Escalante, B., & Moreno-Cuevas, J. E. (2020). An overview of Neem (Azadirachta indica) and its potential impact on health. Journal of Functional Foods, 74, 1-13. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464620303959
- Jan, K. N., zarafshan, K., & Singh, S. (2017). Stinging nettle (Urtica dioica L.): a reservoir of nutrition and bioactive components with great functional potential. Food Measure, 11, 423-433. https://link.springer.com/article/10.1007/s11694-016-9410-4
- Karimpour-Reihan, S., Firuzei, E., Khosravi, M., & Abbaszade, M. (2018). Coagulation Disorder following Red Clover (Trifolium Pratense) Misuse: a Case Report. Advanced journal of emergency medicine, 2(2), 1-2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6549048/
- Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L). Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 22(4), 1029-1034. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2156587217717415
- Kolodziejczyk-Czepas, J. (2016). Trifolium species – the latest findings on chemical profile, ethnomedicinal use and pharmacological properties, Journal of Pharmacy and Pharmacology, 68(7), 845-861. https://academic.oup.com/jpp/article/68/7/845/6128256
- Młynarczyk, K., Walkowiak-Tomczak, D., & Łysiak, G. P. (2018). Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry. Journal of Functional Foods, 40, 377-390. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617306977
- Organización de las Naciones Unidas. (10 de marzo de 2023). Natural toxins in food. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/natural-toxins-in-food
- Pastoriza, S., Mesías, M., Cabrera, C., & Rufián-Henares, J. A. (2017). Healthy properties of green and white teas: an update. Food & Function, 8(8), 2650-2662. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/fo/c7fo00611j
- Rafique, S., Hassan, S. M., Mughal, S. S., Hassan, S. K., Shabbir, N., Perveiz, S., Mushtaq, M., & Farman, M. (2020). Biological attributes of lemon: A review. Journal of Addiction Medicine and Therapeutic Science, 6(1), 30-34. https://www.researchgate.net/publication/342157456_Biological_attributes_of_lemon_A_review
- Rameshrad, M., Razavi, B. M., & Hosseinzadeh, H. (2017). Protective effects of green tea and its main constituents against natural and chemical toxins: A comprehensive review. Food and Chemical Toxicology, 100, 115-137. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691516304537
- Ratnani, S., & Malik, S. (2022). Therapeutic Properties of Green Tea: A Review. Journal of Multidisciplinary Applied Natural Science, 2(2), 90-102. https://journal.pandawainstitute.com/index.php/jmans/article/view/117
- Samundy Kumbhakar, R., & Verma, B. B. (2016). Effect of warm lemon water drink on selected physical parameters among the overweight female nursing students of RIMS & R, U.P. International Journal of Nursing Research and Practice, 3(1), 9-12. https://fischerinstitute.com/wp-content/uploads/2023/09/Vol-3-No-2-3-Ms-Samundy.pdf
- Wang, S., Qiu, Y., Gan, R. Y., & Zhu, F. (2022). Chemical constituents and biological properties of Pu-erh tea. Food Research International, 154, 110899. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996921007997
- WebMD. (s.f.). Burdock – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-111/burdock/
- WebMD. (s.f.). Celery – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-882/celery
- WebMD. (s.f.). Elderberry – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-434/elderberry
- WebMD. (s.f.). Green Tea – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-960/green-tea
- WebMD. (s.f.). Neem – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-577/neem
- WebMD. (s.f.). Pu-Erh Tea – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1169/pu-erh-tea
- WebMD. (s.f.). Red Clover – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-308/red-clover
- WebMD. (s.f.). Stinging Nettle – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-664/stinging-nettle
- WebMD. (s.f.). Thyme – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-823/thyme
- Yahyazadeh, R., Baradaran Rahimi, V., Yahyazadeh, A., Mohajeri, S. A., & Askari, V. R. (2021). Promising effects of gingerol against toxins: A review article. BioFactors, 47(6), 885-913. https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/biof.1779