6 причин включити мандарини до свого раціону
Чи знаєте ви, чому мандарини є незамінною складовою здорового та збалансованого раціону?
Мандарини – це смачні екзотичні фрукти, які ростуть на деревах. Попри те, що вони дуже схожі за смаком до апельсинів, ці ароматні цитрусові є меншими за розміром та солодшими. Мандарини користуються шаленою популярністю завдяки приємній текстурі, високому вмісту клітковини, неймовірному аромату та соковитому смаку. На противагу до апельсинів, мандарини значно простіше почистити від шкірки.
Зазвичай мандарини вживають у свіжому вигляді, а ще на їхній основі готують натуральний сік та корисні салати. Дуже часто ці смачні цитрусові використовують для приготування десертів, зокрема мармеладу, фруктових смузі та карамелі.
Оскільки мандарини характеризуються високим вмістом води, вони є низькокалорійними та безпечними для фігури. Саме тому на основі цих фруктів можна приготувати неймовірно смачні та легкі закуски.
Зверніть увагу, що мандарини містять дуже мало цукру та невелику кількість калорій (всього 53 калорії на 100 г). До того ж, ці ароматні цитрусові містять багато клітковини та незамінних для організму поживних речовин, а саме: калій, магній, вітамін С, фосфор, вітаміни А та Е, а також фолієву кислоту.
Як бачите, мандарини є значно кориснішими та необхіднішими для організму, ніж може здатися на перший погляд. У цій статті ми розповімо про основні переваги цих цитрусових, які точно переконають вас включити мандарини до щоденного раціону.
Чому потрібно регулярно їсти мандарини?
1. Вони містять багато вітаміну С
Мандарини та апельсини є чудовим вибором для тих, хто намагається зменшити кількість цукру у своєму раціоні. Ці фрукти є не тільки неймовірно ароматними та соковитими, але й корисними, адже вони містять велику кількість вітаміну С.
- Аскорбінова кислота, що у великій кількості міститься у мандаринах, є незамінною для організму людини. Ця речовина не тільки покращує роботу органів серцево-судинної системи, але й прискорює процес загоєння поверхневих ран.
- Мандарини містять велику кількість заліза, саме тому вони допомагають зміцнювати кістки та зуби.
- Вітамін С стимулює процес вироблення колагену та каротину.
Каротин – це хімічна сполука, яка прискорює процес окислення жирних кислот та стимулює вироблення енергії.
Саме завдяки корисним речовинам у своєму складі мандарини допомагають регулювати процес спалення жиру у жирових клітинах на хімічному рівні.
Як дізнатися, чи вашому організму потрібен вітамін С? Якщо ви досі невпевнені у тому, чи варто включати мандарини до свого раціону, радимо уважно прочитати цю статтю.
2. Мандарини допомагають боротися з раком
Вільні радикали та високоактивні молекули генерують процес незворотної деструкції у клітинах внутрішніх органів. Причиною такої реакції є неправильне харчування, виснажливі тренування, стрес, алкогольна та тютюнова залежність, вживання певних медикаментів та чимало інших несприятливих факторів.
У результаті процес старіння прискорюється, а у роботі нервової та серцево-судинної систем відбуваються серйозні порушення.
Свіжі мандарини містять велику кількість вітамінів С та Е, каротину та флавоноїдів. Саме ці речовини нейтралізують процес окислення, допомагаючи таким чином боротися з канцерогенними клітинами.
Вірте чи ні, але згідно з результатами численних досліджень, ці незамінні речовини зменшують побічні ефекти, які часто виникають у результаті хіміотерапії та опромінення, котрі людина отримує під час лікування раку легень, шлунка, передміхурової залози, тощо.
3. Мандарини допомагають при анемії
Анемія є одним з найбільш розповсюджених розладів в усьому світі.
Причиною розвитку цього захворювання є низький рівень гемоглобіну у крові. Гемоглобін – це речовина, яка відповідає за надходження кисню до клітин крові.
- Вітамін С, що у великих кількостях міститься у мандаринах, стимулює процес засвоєння заліза органами шлунково-кишкової системи та мобілізують роботу всіх внутрішніх органів.
- Згідно з результатами численних досліджень, всього 25-75 мг вітаміну С здатні подвоїти та навіть потроїти кількість заліза, засвоюваного організмом з їжі.
- Вітамін С взаємодіє з фітиновою кислотою та незамінними інгібіторами, утворюючи таким чином складні речовини, що не розчиняються у рідині. До того ж, вітамін С стимулює процес засвоєння заліза з харчових продуктів та усуває неприємні симптоми анемії.
4. Мандарини необхідно вживати під час вагітності
Оскільки до складу мандаринів у великій кількості входять фолієва кислота та вітамін В9, вони сприяють розвитку тканин на клітинному рівні. До того ж, активні компоненти мандаринів стимулюють процес вироблення еритроцитів.
Вірте чи ні, але сполуки, що входять до складу мандаринів, також беруть участь у процесі вироблення нуклеїнової кислоти, а ще вони слугують неймовірно ефективною профілактикою різноманітних порушень нервової системи.
Всі ці переваги мандаринів є просто незамінними у період вагітності та годування грудьми. Саме тому продукти з високим вмістом вітаміну С повинні бути невіддільною складовою здорового та збалансованого раціону.
5. Цитрусові є потужним природним джерелом калію
Калій – це неймовірно важливий мінерал, який сприяє відновленню водного балансу в організмі людини. Він є незамінним для правильної роботи таких важливих внутрішніх органів та систем, як м’язи, нервова система та нирки.
Вірте чи ні, але збагачені калієм продукти допомагають нормалізувати кров’яний тиск.
Для спортсменів калій є незамінним продуктом, адже він допомагає тримати водний баланс під контролем. До того ж, продукти з високим вмістом калію допомагають поповнити запаси поживних речовин в організмі після виснажливого тренування. Зверніть увагу, що збагачені калієм продукти зменшують ризик травмування під час фізичного навантаження.
Завдяки високому вмісту води та калію у своєму складі мандарини є незамінними фруктами для відновлення рівня глюкози та електролітів у крові. Саме тому ці ароматні цитрусові фрукти підвищують витривалість людини та допомагають їй досягти кращих результатів під час занять спортом.
6. Мандарини допомагають зменшити кількість сечової кислоти та усунути ознаки запального процесу
Завдяки високому вмісту води, лимонної кислоти та калію мандарини володіють потужною сечогінною дією. До того ж, ці ароматні цитрусові фрукти роблять сечу більш лужною. Саме завдяки цьому мандарини ефективно допомагають боротися з інфекціями та прискорюють процес виведення з організму пуринів.
Зверніть увагу, що пурини – це органічні сполуки, які у надлишку призводять до розвитку гіперурікемії (підвищений рівень сечової кислоти в організмі) та подагри. Причиною таких ускладнень є відкладення сечової кислоти у суглобах. Саме вона й викликає неприємні больові відчуття.
Як бачите, мандарини мають величезну кількість переваг, а тому вони є незамінними для підтримання гарного самопочуття та здоров’я. Сподіваємося, ця стаття переконала вас неодмінно додати ці ароматні цитрусові до свого раціону.
- Martí, N., Mena, P., Cánovas, J. A., Micol, V., & Saura, D. (2009). Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural Product Communications.
- Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013;28(4):314–328. doi:10.1007/s12291-013-0375-3
- Jain A, Tiwari A, Verma A, Jain SK. Vitamins for Cancer Prevention and Treatment: An Insight. Curr Mol Med. 2017;17(5):321-340. doi: 10.2174/1566524018666171205113329. PubMed PMID: 29210648.
- MsC. Yusimy Cardero Reyes, Lic. Rodolfo Sarmiento González y MsC. Ana Selva Capdesuñer. Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. MEDISAN 2009;13(6). http://www.bvs.sld.cu/revistas/san/vol13_6_09/san14609.pdf
- Gay J. Prevención y control de la carencia de hierro en la embarazada. Rev Cubana Aliment Nutr
1998; 18(2):15-8. - Weaver, C. M. (2013). Potassium and Health. Advances in Nutrition, 4(3), 368S-377S. https://doi.org/10.3945/an.112.003533
- Vinayagam R, Xu B. Antidiabetic properties of dietary flavonoids: a cellular mechanism review. Nutr Metab (Lond). 2015;12:60. Published 2015 Dec 23. doi:10.1186/s12986-015-0057-7