7 причин регулярно вживати буряковий сік
Якщо ви будете вживати буряковий сік на постійній основі, то зможете отримати цілу низку неймовірних переваг для свого організму. Попри те, що більшість людей вживає буряк свіжим у складі салатів або відвареним, насправді для отримання максимальної користі від цього овоча найкраще вживати буряковий сік у натуральному вигляді.
Упродовж останніх кількох років буряковий сік став неймовірно популярним завдяки своїм очисним властивостям, адже цей поживний напій покращує роботу печінки та стимулює процес виведення токсинів. Буряковий сік є джерелом енергії, а ще він вирізняється високим вмістом незамінних антиоксидантів, які є необхідними для підтримання гарного здоров’я та самопочуття.
На жаль, багатьом людям не подобається смак цього напою, проте не варто забувати, що він є джерелом корисних вітамінів, мінералів, дієтичної клітковини та незамінних амінокислот. Ці поживні речовини не лише зміцнюють імунну систему, але і запобігають розвитку багатьох захворювань.
А чи доводилося вам вживати буряковий сік?
Сім причин регулярно вживати буряковий сік
Вірте чи ні, але ще донедавна буряковим соком не радили зловживати через високий вміст цукру та вуглеводів у цьому напої. Утім, нині буряк є одним з найпопулярніших овочів, і чимало людей регулярно вживають страви з додаванням буряка без жодних упереджень.
Якщо ви будете регулярно вживати буряковий сік, то зможете отримати цілу низку неймовірних переваг для організму. Для прикладу, ви зможете не лише привести до норми вагу, але і полегшити процес відновлення організму при певних захворюваннях. В цій статті ми зібрали 7 основних причин регулярно вживати буряковий сік.
1. Буряковий сік регулює кров’яний тиск
Завдяки високому вмісту натуральних нітритів, які при потраплянні в організм перетворюються на оксиди азоту, свіжий буряковий сік допомагає регулювати кров’яний тиск. Нітрит азоту володіє неймовірними перевагами, адже ця речовина не лише розширює кровоносні судини, але і покращує кровообіг.
2. Цей напій покращує травлення
Як свіжі буряки, так і натуральний буряковий сік, вирізняються високим вмістом клітковини, тож не дивно, що цей овоч чудово покращує травлення. За умови регулярного вживання бурякового соку можна не лише запобігти закрепам, але і прискорити процес засвоєння організмом незамінних поживних речовин.
3. Він запобігає появі ознак передчасного старіння
Завдяки високому вмісту незамінних беталаїнів та поліфенольних сполук, цей сік має здатність нейтралізувати згубний вплив вільних радикалів на клітини внутрішніх органів. Ці антиоксиданти запобігають появі ознак передчасного старіння та знижують ризик розвитку інших серйозних захворювань.
4. Буряковий сік покращує роботу щитоподібної залози
Люди, які страждають на захворювання щитоподібної залози, можуть покращити своє самопочуття за умови регулярного вживання натурального бурякового соку. Звісно, не варто очікувати від буряка магічної дії, проте високий вміст йоду в цьому овочі допоможе запобігти розвитку таких серйозних захворювань, як гіпотиреоз та зоб.
5. Цей напій допомагає боротися із запальними процесами в організмі
Бетаїни, що входять до складу буряків, допомагають захищати клітини, білки та ферменти від пошкодження в результаті негативного впливу оксидативного стресу. З цього можна зробити висновок, що буряковий сік не лише зменшує ознаки запального процесу, але і захищає внутрішні органи від багатьох хронічних захворювань.
6. Сік із буряка стимулює втрату ваги
Завдяки високому вмісту незамінних поживних речовин в цьому напої натуральний буряковий сік є одним з найпопулярніших корисних напоїв для втрати ваги. Перш за все, буряк вирізняється вмістом клітковини, завдяки чому сік на основі цього овоча покращує травлення та зменшує ознаки запалення шлунка. До того ж буряковий сік забезпечує довготривале відчуття ситості, а ще він здатний прискорювати процес розщеплення жирів.
7. Цей напій допомагає боротися із затримкою рідини в організмі
Ні для кого не таємниця, що затримка рідини може спровокувати чимало різних проблем зі здоров’ям. Боротися з цим явищем можна за допомогою натуральних сечогінних засобів, до яких належить і буряковий сік. Цей напій прискорює виведення з організму зайвої рідини, покращує роботу нирок та регулює рівень мінеральних солей в організмі.
Як приготувати натуральний буряковий сік у домашніх умовах
Насправді дуже просто власноруч приготувати цей поживний напій. До того ж ви можете поєднувати буряк з іншими фруктами та овочами, зокрема з морквою та яблуками.
Сьогодні ми поділимося з вами одним класичним рецептом натурального напою на основі буряка. Повірте, якщо ви зробите цей сік частиною щоденного раціону, то зможете насолодитися всіма перевагами та неймовірними властивостями буряка.
Інгредієнти:
- 1 великий буряк
- 1 склянка води (200 мл)
Спосіб приготування:
- Перш за все ретельно помийте буряк, зніміть з нього шкірку та розріжте овоч на кілька великих шматків.
- Помістіть буряк у чашу стаціонарного блендера разом зі склянкою води.
- Збивайте напій впродовж кількох хвилин до отримання однорідної консистенції без грудочок.
- Подавати буряковий сік необхідно одразу після приготування.
Спосіб застосування:
- Вживати буряковий сік потрібно натщесерце кожного ранку або разом зі сніданком.
- Якщо ви хочете помітити позитивний результат, необхідно пити сік із буряка щонайменше тричі на тиждень.
Висновки
Натуральний буряковий сік є поживним низькокалорійним напоєм, який допомагає поповнювати запаси енергії в організмі. Не забувайте, що енергія необхідна для належного функціонування всіх внутрішніх органів та систем. До того ж цей напій вирізняється високим вмістом антиоксидантів та незамінних поживних речовин, які захищають організм від різноманітних захворювань.
- Carlevari I. Cultivos Industriales. La Argentina, Estruct Humana y Económica. 2010.
- FEN. Remolacha. Verduras y Hortalizas. 2014.
- Cermak, N. M., Res, P., Stinkens, R., Lundberg, J. O., Gibala, M. J., & Van Loon, L. J. C. (2012). No improvement in endurance performance after a single dose of beetroot juice. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. https://doi.org/10.1123/ijsnem.22.6.470
- Janiszewska, E. (2014). Microencapsulated beetroot juice as a potential source of betalain. Powder Technology. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2014.05.032