7 змін, які стануться в організмі, коли ви перестанете їсти цукор
Протягом останніх декількох років експерти постійно попереджають про те, що їсти цукор небезпечно для здоров’я людини. Він є однією з основних причин виникнення діабету 2 типу, захворювань серцево-судинної системи й ожиріння.
Хоча в цукрі самому по собі немає нічого поганого, його не варто споживати занадто багато, особливо рафінованого, а якраз його найчастіше і можна побачити на полицях магазинів.
Він міститься в природному стані у фруктах, які аж ніяк не є загрозою для здоров’я, якщо їсти їх у міру. Спеціалісти у сфері здоров’я висловлюють занепокоєння через те, що рафінований цукор міститься в раціоні харчування більшості людей. На хімічному рівні він викликає таку саму залежність, як кокаїн.
Зовсім перестати їсти цукор може здаватися нереально. Адже його не лише продають окремо як добавку до їжі, він також міститься в цукерках, напівфабрикатах, соусах та багатьох інших магазинних продуктах.
Попри це, лікарі та дієтологи б’ють на сполох, щоб донести до кожного шкоду цукру для організму і розповісти про те, чим можна його замінити.
Якщо вилучити цукор зі свого раціону харчування, це може значно покращити ваше здоров’я та якість життя. Далі у статті ви дізнаєте 7 причин, чому варто перестати їсти цукор вже сьогодні.
Перестаньте їсти цукор і:
Ви почуватиметеся більш ситими
Цукор пригнічує лептин, гормон в організмі, який відповідає за відчуття ситості після прийому їжі. У результаті виникає невгамовне бажання їсти.
Після того, як ви перестанете споживати цукор, організм починає регулювати апетит і продукти дають вам повніше відчуття ситості, тобто ви їстимете менше калорій і солодощів.
Серце буде краще захищеним
Харчування з великою кількістю цукру і високим глікемічним індексом вважають однією з причин підвищеного ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи.
Відмова від споживання цукру – це один із способів подбати про серце і контролювати рівень тригліцеридів, виду жирів, який відповідає за збереження додаткових калорій із цукру та знижує вплив корисного холестерину.
Кількість черевного жиру зменшиться
Цукор – це висококалорійний продукт, у якому немає вітамінів, мінералів і клітковини. Через те, що в ньому настільки багато калорій і зовсім мало поживних речовин, він спричиняє накопичення жиру і може призвести до ожиріння.
Дослідження, проведене організацією Endocrine Society, виявило, що цукор може призводити до накопичення жиру навколо живота і в ділянці талії.
Дивіться також: Смузі з папаєю, вівсянкою та яблуком для покращення травлення
Ви захистите печінку
Опубліковані в журналі Nature дані дослідження стверджують, що надмірна кількість цукру негативно впливає на печінку, як і алкоголь.
Якщо їсти цукор у міру, печінка не буде працювати занадто важко і матиме оптимальний режим.
Шанси виникнення каменів у нирках знизяться
Хоча це ще не доведено, напої з вмістом цукру та рафінований цукор у загальному призводить до збільшення ризику розвитку каменів у нирках на 25%. А солодкі газовані напої можуть узагалі підвищити цей ризик на 33%.
Щоб запобігти виникненню цієї проблеми, перестаньте пити такі напої і робіть свій вибір на користь здорових альтернатив, як-от натуральні соки або вода.
Мозок буде краще захищеним
Доказів цього ще бракує, утім деякі дослідження вже виявили, що різкі зміни рівня цукру в крові можуть бути однією з причин виникнення пошкоджень мозку, які впливають на пам’ять. Хоча очевидно, що ці тести зосереджували свою увагу на неконтрольованому рівні цукру в крові, а не на цукрі безпосередньо.
Утім відомо, що надмірне споживання цукру є однією з головних причин його високого рівня в крові.
Прочитайте статтю : Збалансовані страви для схуднення та спалення жиру
Шкіра виглядатиме молодшою
Споживання цукру активізує процес, відомий як глікація, який призводить до пошкоджень еластину і колагену в шкірі.
Якщо ви споживатимете менше цукру, то стан шкіри значно покращиться, і це допоможе запобігти передчасній появі ознак старіння.
- Adamowicz, J., & Drewa, T. (2011). Is there a link between soft drinks and erectile dysfunction?. Central European journal of urology, 64(3), 140–143. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921721/
- Ahmad, A., Isherwood, C., Umpleby, M., & Griffin, B. (2020). Effects of High and Low Sugar Diets on Cardiovascular Disease Risk Factors. Journal of nutritional science and vitaminology, 66(Supplement), S18–S24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33612591/
- Ahmed, S. H., Guillem, K., & Vandaele, Y. (2013). Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 16(4), 434–439. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23719144/
- Alahmary, S. A., Alduhaylib, S. A., Alkawii, H. A., Olwani, M. M., Shablan, R. A., Ayoub, H. M., Purayidathil, T. S., Abuzaid, O. I., & Khattab, R. Y. (2019). Relationship Between Added Sugar Intake and Sleep Quality Among University Students: A Cross-sectional Study. American journal of lifestyle medicine, 16(1), 122–129. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35185434/
- Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and biobehavioral reviews, 32(1), 20–39. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17617461/
- Can the right diet get rid of acne?. (s.f.). American Academy of Dermatology Association. Consultado el 29 de marzo de 2023. https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/diet
- Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and skin aging—From the perspective of food nutrition. Nutrients, 12(3), 870. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/3/870
- Capucho, A. M., & Conde, S. V. (2022). Impact of Sugars on Hypothalamic Satiety Pathways and Its Contribution to Dysmetabolic States. Diabetology, 4(1), 1-10. https://www.mdpi.com/2673-4540/4/1/1
- Chen, L., Xie, Y. M., Pei, J. H., Kuang, J., Chen, H. M., Chen, Z., Li, Z. W., Fu, X. Y., Wang, L., Lai, S. Q., Zhang, S. T., Chen, Z. J., & Lin, J. X. (2018). Sugar-sweetened beverage intake and serum testosterone levels in adult males 20-39 years old in the United States. Reproductive biology and endocrinology : RB&E, 16(1), 61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6015465/
-
Chong, C. P., Shahar, S., Haron, H., & Din, N. C. (2019). Habitual sugar intake and cognitive impairment among multi-ethnic Malaysian older adults. Clinical interventions in aging, 14, 1331–1342. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31413554/
-
Czlapka-Matyasik, M., Lonnie, M., Wadolowska, L., & Frelich, A. (2018). “Cutting Down on Sugar” by Non-Dieting Young Women: An Impact on Diet Quality on Weekdays and the Weekend. Nutrients, 10(10), 1463. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213198/
- Danby F. W. (2010). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clinics in dermatology, 28(4), 409–411. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/
-
Elyasi, F., Kashi, Z., Tasfieh, B., Bahar, A., & Khademloo, M. (2015). Sexual dysfunction in women with type 2 diabetes mellitus. Iranian journal of medical sciences, 40(3), 206–213. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4430881/
- Faruque, S., Tong, J., Lacmanovic, V., Agbonghae, C., Minaya, D. M., & Czaja, K. (2019). The Dose Makes the Poison: Sugar and Obesity in the United States – a Review. Polish journal of food and nutrition sciences, 69(3), 219–233. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6959843/
- Ferraro, P. M., Taylor, E. N., Gambaro, G., & Curhan, G. C. (2013). Soda and other beverages and the risk of kidney stones. Clinical journal of the American Society of Nephrology : CJASN, 8(8), 1389–1395. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731916/
- Ferraro, P. M., Bargagli, M., Trinchieri, A., & Gambaro, G. (2020). Risk of Kidney Stones: Influence of Dietary Factors, Dietary Patterns, and Vegetarian-Vegan Diets. Nutrients, 12(3), 779. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146511/
-
Gordon, E. L., Ariel-Donges, A. H., Bauman, V., & Merlo, L. J. (2018). What Is the Evidence for “Food Addiction?” A Systematic Review. Nutrients, 10(4), 477. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946262/
- Jensen, T., Abdelmalek, M. F., Sullivan, S., Nadeau, K. J., Green, M., Roncal, C., Nakagawa, T., Kuwabara, M., Sato, Y., Kang, D. H., Tolan, D. R., Sanchez-Lozada, L. G., Rosen, H. R., Lanaspa, M. A., Diehl, A. M., & Johnson, R. J. (2018). Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. Journal of hepatology, 68(5), 1063–1075. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5893377/
- Johnson, R. J., Perez-Pozo, S. E., Lillo, J. L., Grases, F., Schold, J. D., Kuwabara, M., Sato, Y., Hernando, A. A., Garcia, G., Jensen, T., Rivard, C., Sanchez-Lozada, L. G., Roncal, C., & Lanaspa, M. A. (2018). Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. BMC nephrology, 19(1), 315. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30409184/
- Ley, S. H., Hamdy, O., Mohan, V., & Hu, F. B. (2014). Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies. Lancet (London, England), 383(9933), 1999–2007. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4751088/
- Ma, X., Nan, F., Liang, H., Shu, P., Fan, X., Song, X., Hou, Y., & Zhang, D. (2022). Excessive intake of sugar: An accomplice of inflammation. Frontiers in immunology, 13, 988481. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9471313/
- Macdonald I. A. (2016). A review of recent evidence relating to sugars, insulin resistance and diabetes. European journal of nutrition, 55(Suppl 2), 17–23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174139/
-
Maiorino, M. I., Bellastella, G., & Esposito, K. (2014). Diabetes and sexual dysfunction: current perspectives. Diabetes, metabolic syndrome and obesity : targets and therapy, 7, 95–105. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24623985/
- Mantantzis, K., Schlaghecken, F., Sünram-Lea, S. I., & Maylor, E. A. (2019). Sugar rush or sugar crash? A meta-analysis of carbohydrate effects on mood. Neuroscience & Biobehavioral Reviews/Neuroscience And Biobehavioral Reviews, 101, 45-67. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763418309175?via%3Dihub
- Moreira, A. R. O., Batista, R. F. L., Ladeira, L. L. C., Thomaz, E. B. A. F., Alves, C. M. C., Saraiva, M. C., Silva, A. A. M., Brondani, M. A., & Ribeiro, C. C. C. (2021). Higher sugar intake is associated with periodontal disease in adolescents. Clinical oral investigations, 25(3), 983–991. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32519237/
- Moynihan P. (2016). Sugars and Dental Caries: Evidence for Setting a Recommended Threshold for Intake. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(1), 149–156. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26773022/
- Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding. Nutrients, 8(11), 697. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27827899/
- Sugar and the Brain. (2016). Harvard Medical School. https://hms.harvard.edu/news-events/publications-archive/brain/sugar-brain.
- Shapiro, A., Tümer, N., Gao, Y., Cheng, K. Y., & Scarpace, P. J. (2011). Prevention and reversal of diet-induced leptin resistance with a sugar-free diet despite high fat content. British Journal of Nutrition, 106(3), 390-397. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/prevention-and-reversal-of-dietinduced-leptin-resistance-with-a-sugarfree-diet-despite-high-fat-content/B5151988E8E23EB1F7CC75565B2BE069
-
Westwater, M. L., Fletcher, P. C., & Ziauddeen, H. (2016). Sugar addiction: the state of the science. European journal of nutrition, 55(2), 55-69. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-016-1229-6
- Winterdahl, M., Noer, O., Orlowski, D., Schacht, A. C., Jakobsen, S., Alstrup, A. K., … & Landau, A. M. (2019). Sucrose intake lowers μ-opioid and dopamine D2/3 receptor availability in porcine brain. Scientific reports, 9(1), 16918. https://www.nature.com/articles/s41598-019-53430-9
- Wiss, D. A., Avena, N., & Rada, P. (2018). Sugar addiction: from evolution to revolution. Frontiers in psychiatry, 545. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00545/full
- Witek, K., Wydra, K., & Filip, M. (2022). A High-Sugar Diet Consumption, Metabolism and Health Impacts with a Focus on the Development of Substance Use Disorder: A Narrative Review. Nutrients, 14(14), 2940. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35889898/