8 дивовижних властивостей, які має сік сирої картоплі
Картопля – це овоч, який найчастіше їдять у світі, не лише через різноманітні варіанти її використання в кулінарії, а й через доступність і поширеність. Але крім того, вона є потужним джерелом важливих поживних речовин, надзвичайно корисних для організму.
Картопля на 75% складається з води та містить крохмаль, антиоксиданти та безліч інших речовин, які є секретом її неймовірних властивостей.
Утім у медицині використовують сік сирої картоплі, адже це найкращий спосіб максимально скористатися її перевагами.
Насправді, деякі люди вже додали його до свого раціону, тому що це чудовий засіб для лікування різноманітних захворювань.
Оскільки багато з нас не знає, для чого корисна сира картопля, ми розповімо про 8 її властивостей у цій статті.
1. Сік сирої картоплі має протизапальні властивості
Натуральний сік сирої картоплі містить потужні протизапальні сполуки завдяки яким він діє як природний засіб проти болю в м’язах і суглобах.
Додайте його до свого раціону, щоб контролювати баланс у запальних процесах організму та відчути на собі знеболювальний ефект, якщо вас щось болітиме.
Перегляньте цю статтю: 9 порад для природного зменшення здуття живота
2. Стимулює детоксикацію
Антиоксиданти в соку сирої картоплі добре стимулюють виведення відходів, які накопичуються в печінці, товстій кишці та нирках.
Завдяки вмісту клітковини, вітамінів і мінералів він підтримує процеси, які відповідають за відфільтровування токсинів із крові.
Сік сирої картоплі також не містить холестерину та сприяє циркуляції крові, а це надзвичайно важливо для профілактики передчасного старіння.
3. Зміцнює імунну систему
Сік сирої картоплі – це натуральний лужний продукт, який після засвоєння організмом контролює рівень цукру в крові.
Завдяки цим властивостям він збалансовує натуральний рівень pH в організмі та знижує ризик хронічних захворювань, розвитку яких сприяє кислотне середовище.
Він також містить багато вітаміну C – поживної речовини, відомої здатністю відновлювати та зміцнювати імунну систему.
Це означає, що ризик підчепити інфекцію, як-от застуду чи грип, знижується.
4. Сік сирої картоплі бореться з подагрою
Дві склянки соку сирої картоплі на день – це корисний засіб для людей із накопиченням кристалів сечової кислоти в суглобах.
Антиоксиданти стимулюють виведення цієї сполуки з організму й таким чином запобігають запаленню та болю.
Оскільки сік сирої картоплі сприяє очищенню нирок, він також діє як профілактичний засіб проти утворення каменів та обструкцій.
5. Допомагає під час розладів травлення
Лише невелика кількість соку сирої картоплі може допомогти при розладах травлення та кислотному рефлюксу.
Потрібно просто випити кілька столових ложок цього засобу після кожного прийому їжі. Як наслідок:
- мине відчуття важкості в шлунку;
- припиниться надмірне вироблення шлункових кислот;
- зменшиться запалення.
Насправді, багато людей використовують сік сирої картоплі як альтернативний засіб проти гастриту, здуття та виразки шлунка.
6. Підтримує здоров’я серцево-судинної системи
Завдяки здатності покращувати циркуляцію крові та регулювати рівень холестерину, сік сирої картоплі також дуже корисний для здоров’я серцево-судинної системи.
Споживайте його, щоб зменшити запалення, покращити роботу серця та знизити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як гіпертензія й атеросклероз.
7. Дарує заряд енергії
Люди, які п’ють маленькі порції соку сирої картоплі, краще фізично та розумово працюють упродовж дня.
Крохмаль і клітковина стимулюють спалювання калорій та покращують продуктивність.
8. Бореться з лупою
Якщо наносити сік сирої картоплі просто на шкіру голови, він ефективно бореться з дріжджами, які призводить до появи лупи.
Завдяки протигрибковим властивостям цей засіб пригнічує ріст грибків, регулює рівень рН, а також сприяє глибокому очищенню шкіри голови.
Водночас сік картоплі забезпечує волосся поживними речовинами, необхідними йому для нормального росту та блиску.
Радимо прочитати: Домашні засоби для боротьби з лупою та себореєю
Як приготувати сік сирої картоплі вдома?
Щоб приготувати цей свіжий сік, вам знадобиться лише дві або три стиглі картоплини без ростків чи чорних плям, оскільки вони можуть бути шкідливі через вміст соланіну.
Інгредієнти
- 3 картоплі
- 1 склянка води (200 мл)
Приготування
- Почистіть картоплю, наріжте її на кілька шматочків, а потім збийте зі склянкою води в блендері.
- Коли суміш буде без грудочок, розділіть її на дві порції та випийте зранку і ввечері.
- Можна використовувати соковитискач, щоб не додавати воду, але це необов’язково.
Як бачите, сік сирої картоплі є ефективним рішенням проти багатьох проблем зі здоров’ям. Візьміть його особі на замітку та неодмінно спробуйте!
- Basic report: 11352, potatoes, flesh and skin raw. (n.d.). =
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3080?manu=&fgcd=&ds - Brown CR. (2005). Antioxidants in potato.
naldc.nal.usda.gov/download/37761/PDF - Chrubasik S, et al. (2006). Efficacy and tolerability of potato juice in dyspeptic patients: A pilot study. DOI:
10.1016/j.phymed.2005.03.005 - Interactive DRI for healthcare professionals. (n.d.).
nal.usda.gov/fnic/interactiveDRI/ - Potato facts and figures. (n.d.).
cipotato.org/potato/facts/