8 спецій, які можуть замінити сіль
Сіль є одним з найбільш популярних та звичних продуктів у кулінарії, адже вона має здатність суттєво покращувати смак кожного продукту. До того ж натуральна сіль є джерелом мінералів, які допомагають регулювати рівень електролітів в організмі, а також бере участь в інших важливих процесах.
Мабуть, після цього у вас виникає одне логічне запитання – чому ж ми радимо замінити сіль іншими спеціями?
Основна проблема полягає у тому, що зазвичай ми споживаємо надто багато солі. На жаль, ми часто не зважаємо на негативні властивості солі та щедро додаємо її до кожної страви.
На перший погляд сіль здається цілком безпечним та нейтральним продуктом. Проте у разі регулярного споживання солі у великих кількостях можуть виникнути такі неприємні захворювання, як запальний процес, а також порушення у роботі серцево-судинної системи та нирок.
Саме з цих міркувань ми рекомендуємо обмежити кількість цього мінералу у своєму раціоні. Для цього необхідно відмовитися від вживання продуктів з великою кількістю солі, а також за можливості замінити сіль на інші, більш корисні спеції.
Оскільки не всім відомо, які саме продукти є найбільш корисними для організму людини, у цій статті ми зібрали перелік незамінних спецій та приправ.
Корисні спеції, які зможуть замінити сіль у щоденному раціоні
1. Часник
Свіжий часник містить велику кількість вітамінів, мінералів та незамінних антиоксидантів. При потраплянні в організм ці речовини запобігають розвитку багатьох захворювань.
На противагу до солі цей овоч характеризується потужними протизапальними та сечогінними властивостями, завдяки чому натуральні засоби на основі часнику допомагають виводити з організму зайву рідину та знижують ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи.
Однією з головних переваг часнику є його неймовірний пікантний смак, завдяки чому він напрочуд добре поєднується з такими стравами:
- Біле та червоне м’ясо
- Риба та морепродукти
- Рагу та супи.
2. Сушена цибуля
Оскільки сушена цибуля володіє схожими до часнику властивостями, а саме містить речовину під назвою “аліцин”, ця спеція у формі меленого порошку допомагає зменшити кількість солі у щоденному раціоні.
Звісно, сушена цибуля має менше корисних властивостей, ніж овоч у сирому вигляді, проте до її складу входить чимало поживних речовин, які надають стравам неймовірного смаку та можуть чудово замінити сіль.
Ми радимо додавати сушену цибулю до таких страв:
- М’ясо та морепродукти
- Супи та рагу
- Рис
- Тушковані овочі
- Салати.
3. Чорний перець
Мелений чорний перець є неймовірно корисною спецією, адже він володіє потужними протизапальними та антиоксидантними властивостями. При потраплянні в організм чорний перець створює захисний бар’єр для захисту тканин внутрішніх органів від згубного впливу вільних радикалів.
До того ж, перець допомагає регулювати кров’яний тиск. Якщо ви будете регулярно додавати чорний мелений перець до улюблених страв, то зможете не тільки покращити роботу нирок, але й вивести з організму зайву рідину.
Завдяки своєму виразному смаку перець чудово пасує до таких страв:
- М’ясо та риба
- Рагу
- Соуси та салатні заправки
- Будь-які овочеві страви
- Паста (макаронні вироби).
4. Орегано
Ця спеція здобула шалену популярність в усьому світі завдяки своїм неймовірним лікувальним властивостям. Орегано має виразний смак та аромат, тож саме ним можна замінити сіль у багатьох стравах.
До того ж до складу орегано входить велика кількість вітамінів, мінералів та незамінних ефірних олій. Ці речовини характеризуються потужними антисептичними, протигрибковими та протизапальними властивостями.
За умови регулярного вживання орегано можна значно покращити роботу імунної системи, а також знизити ризик розвитку захворювань дихальної системи.
Ми радимо додавати орегано до таких страв:
- Червоне та біле м’ясо
- Риба та морепродукти
- Піца та інші страви з додаванням сиру
- Рагу
- Фруктові та овочеві смузі
- Салати
- Рис
- Паста.
5. Кмин
Якщо ви будете приправляти улюблені страви дрібкою кмину, то зможете надати їм цікавого смаку, а також обмежите кількість рафінованої солі у щоденному меню.
Ця спеція містить велику кількість незамінних антиоксидантів, які мають здатність нівелювати згубний вплив вільних радикалів, що потрапляють в організм з навколишнього середовища.
За умови регулярного вживання кмину можна відрегулювати рівень холестерину у крові, а також знизити ризик розвитку багатьох серцево-судинних захворювань.
Неодмінно приправляйте кмином такі страви:
- М’ясо та риба
- Супи та рагу
- Рис
- Овочі.
6. Аніс (бад’ян)
Ця спеція характеризується виразним ароматом та специфічним смаком. Саме тому аніс чудово підходить до страв на основі м’яса та овочів.
Серед основних неймовірних переваг анісу варто виділити високий вміст поживних речовин у ньому, завдяки чому ця спеція має здатність прискорювати процес перетравлення продуктів.
7. Імбир
Свіжий імбир відомий в усьому світі завдяки своїм протизапальним, травним та антиоксидантним властивостям. До того ж, він має досить виразний смак та неймовірний аромат. Саме тому імбир може чудово замінити сіль у щоденному раціоні.
Своєю пікантністю імбир завдячує високому вмісту речовини під назвою “гінгерол”, яка й посилює лікувальні властивості натуральних засобів на основі імбиру.
Рекомендуємо додавати імбир до таких страв:
- Хліб та печиво
- Фруктові та овочеві смузі
- Салати
- Рагу та супи.
8. Куркума
Мелена куркума є однією з найпоширеніших спецій у багатьох країнах світу. Свою популярність ця спеція здобула завдяки своєму виразному смаку та яскравому аромату, який вона надає стравам.
До складу куркуми входить велика кількість незамінних антиоксидантів. Оскільки ця спеція має багато переваг, нею можна легко замінити сіль у щоденному раціоні.
Серед головних особливостей меленої куркуми варто виділити її протизапальні, травні та антибактеріальні властивості. Завдяки цим перевагам натуральні засоби на основі куркуми допомагають покращувати самопочуття та захищати клітини внутрішніх органів при різноманітних захворюваннях.
Ми рекомендуємо додавати куркуму замість солі у такі страви:
- Супи та рагу
- Рис
- Квасоля
- Овочеві салати
- Соуси та салатні заправки.
А ви також додаєте сіль в усі страви? Якщо так, то рекомендуємо замінити сіль корисними спеціями з нашої підбірки. Повірте, ви зможете на власному досвіді переконатися, що звичним стравам можна надати неймовірного смаку без жодної шкоди для здоров’я.
Звісно, ви можете не вилучити сіль зі свого раціону повністю, просто відрегулюйте її кількість у щоденному меню таким чином, щоб не зашкодити собі.
- Sánchez, G., Peña, L., Varea, S., Mogrovejo, P., Goetschel, M. L., Montero-Campos, M. de los Á., … Blanco-Metzler, A. (2012). Conocimientos, percepciones y comportamientos relacionados con el consumo de sal, la salud y el etiquetado nutricional en Argentina, Costa Rica y Ecuador. Revista Panamericana de Salud Pública. https://doi.org/10.1590/S1020-49892012001000003
- Ramón Soto, J. (2018). TRATAMIENTO NO FARMACOLÓGICO DE LA HIPERTENSIÓN ARTERIAL. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2018.01.001
- He FJ, Campbell NRC, M. G., & . (2012). Reducción del consumo de sal para prevenir la hipertensión y las enfermedades cardiovasculares. Rev Panam Salud Publica.