Апельсинові шкірки: 5 альтернативних застосувань
Люди зазвичай викидають апельсинові шкірки, з’ївши апельсин або видавивши сік, але вони не знають, що їх можна використовувати як для приготування природних засобів, так і для прибирання будинку.
Апельсинові шкірки можуть бути не досить смачними, але вони є важливим джерелом вітамінів, мінералів та ефірних олій, які здатні запобігати проблемам зі здоров’ям та лікувати їх.
Крім того, вони також чудово підходять для косметичних цілей, адже вони добре поєднуються з іншими інгредієнтами.
Оскільки так багато людей все ще викидають апельсинові шкірки, сьогодні ми хотіли б поділитися 5 цікавими способами їх використання.
Читайте далі!
1. Натуральний засіб від кашлю
Вони містять багато вітаміну С – поживної речовини, що зміцнює вашу імунну систему та дає полегшення від захворювань органів дихання.Завдяки антиоксидантам та мінералам апельсинові шкірки зменшують закладення й надлишок слизу.
Інгредієнти
- шкірка одного апельсина
- 2 столові ложки меду (50 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Інструкція
- Розріжте апельсинову шкірку на кілька шматочків і відваріть у склянці води.
- Після того як закипить, зніміть із вогню й залиште на 10 хвилин.
- Потім процідіть і підсолодіть медом.
Як використовувати
- Споживайте від 2 до 3 чашок апельсинового чаю на день, доки не зникне кашель.
Хочете дізнатися більше? Читайте про 8 лікувальних властивостей апельсинових шкірок
2. Апельсинові шкірки – універсальний очисний засіб
Натуральні олії в апельсинових шкірках мають антисептичні та антибактеріальні властивості, які ви можете використовувати для чищення будинку.
Тут ми посилимо ефект, об’єднавши їх із білим оцтом, щоб отримати універсальний дезінфекційний засіб.
Інгредієнти
- шкірка 2 апельсинів
- 1 склянка білого оцту (250 мл)
Інструкція
- Наріжте шматочками апельсинові шкірки, покладіть у скляну банку.
- Залийте їх білим оцтом і дайте суміші настоятися 10 днів.
- Після цього процідіть і вливайте в пляшку для розпилення.
Що робити
- Розпиліть на поверхню, яку ви хочете дезінфікувати, і залиште на 2-3 хвилини.
- Витріть будь-який надлишок ганчіркою з мікрофібри.
3. Маска проти вугрів
Апельсинові шкірки містять в’яжучі речовини, які допомагають видалити надлишок олій зі шкіри й тим самим мінімізувати кількість вугрів та прищів.Інгредієнти
- 2 столові ложки тертої апельсинової шкірки (20 г)
- 1 яєчний білок
Інструкція
- Натріть апельсинову шкірку, а потім змішайте її з яєчним білком.
Як використовувати
- Ввечері після зняття макіяжу нанесіть маску на обличчя.
- Залиште на 30 хвилин, а потім змийте теплою водою.
- Повторіть 2 або 3 рази на тиждень.
4. Засоби проти розладу травлення
Апельсинові шкірки є значним джерелом клітковини – поживної речовини, яка підтримує травлення.
Вони допомагають поліпшити кишковий рух, одночасно діючи як сечогінний і очисний засіб.
Інгредієнти
- шкірка одного апельсина
- 1 склянка води (250 мл)
Інструкція
- Зріжте апельсинову шкірку та відваріть.
- Після того як закипить, зніміть із вогню й залиште настоятися 10-15 хвилин.
Як споживати
- Щоразу, коли ви помічаєте симптоми розладу травлення, споживайте одну чашку цього чаю.
- Приймайте як запобіжний захід, коли ви багато їсте, що, як правило, викликає розлад шлунку.
Також погляньте на цю статтю: 4 натуральні чаї проти розладів травлення
5. Домашній дезодорант для взуття
Чудовий аромат, який виділяють ці шкірки, може допомогти нейтралізувати погані запахи взуття.Якщо ви поєднаєте шкірки з невеликою кількістю харчової соди, ви отримаєте домашній дезодорант, щоб боротися з бактеріями та неприємними запахами.
Інгредієнти
- 2 столові ложки тертої апельсинової шкірки (20 г)
- 3 столові ложки харчової соди (30 г)
Інструкція
- Натріть апельсинову шкірку та перемішайте з харчовою содою.
Як використовувати
- Насипте засіб у взуття і залиште на 10-12 годин.
- Повторюйте двічі або тричі на тиждень, щоб уникнути неприємних запахів.
Ви досі викидаєте апельсинові шкірки в смітник? Тепер, коли ви знаєте про альтернативні способи їх використання, наступного разу збережіть їх і надайте їм друге життя у вашому домі!
-
Ho, S. C., & Lin, C. C. (2008). Investigation of heat treating conditions for enhancing the anti-inflammatory activity of citrus fruit (Citrus reticulata) peels. Journal of agricultural and food chemistry, 56(17), 7976-7982.
-
Milind, P., & Dev, C. (2012). Orange: range of benefits. Int Res J Pharm, 3(7), 59-63.
-
Yoshizaki, N., Fujii, T., Masaki, H., Okubo, T., Shimada, K., & Hashizume, R. (2014). Orange peel extract, containing high levels of polymethoxyflavonoid, suppressed UVB‐induced COX‐2 expression and PGE 2 production in HaCaT cells through PPAR‐γ activation. Experimental dermatology, 23, 18-22.