8 лікувальних властивостей апельсинових шкірок

Апельсинова шкірка має деякі дивовижні переваги, тож не викидайте її! Дізнайтеся більше з цієї статті.
8 лікувальних властивостей апельсинових шкірок

Останнє оновлення: 04 січня, 2019

Апельсин – один із найпоширеніших фруктів у світі. Хоча багато людей про це не знають, апельсинова шкірка є джерелом широкого спектра поживних речовин, які покращують здоров’я.

Багато людей викидають їх у смітник. Проте було доведено, що вони мають багато корисних властивостей. Їхній вплив на тіло перешкоджає розвитку низки захворювань.

Вони не такі смачні, як самі фрукти або сік, проте їхні активні речовини є достатньою причиною, щоб розглянути можливість додавання їх до раціону.

Окрім того, існує безліч рецептів, які ви можете використовувати, щоб насолодитися їхнім екзотичним цитрусовим дотиком, попри гіркуватий присмак.

У цій статті ми розповімо про 8 цікавих лікувальних властивостей, які ви зможете отримати.

1. Знижують рівень холестерину

апельсинова шкірка знижує рівень холестерину
Апельсинова шкірка містить фітохімічні речовини та флавоноїди. Це може бути природним засобом для людей з неконтрольованим холестерином.

Ці антиоксиданти очищають ваші артерії. Вони також запобігають утворенню бляшок, які спричиняють закупорення та тромби.

Водночас вона має переваги для вашого серцево-судинного здоров’я. Це можна пояснити тим, що вони знижують ризик гіпертонії, серцевих нападів та інсультів.

2. Апельсинова шкірка бореться з печією

Активні речовини в цьому інгредієнті мають лужний ефект. Це зменшує шлункову кислоту.

Зробіть з них коктейлі або чаї, і це врівноважить ваш рН рівень травлення. Вона також зменшує вироблення кисню, коли у вас виникають проблеми з травленням.

У випадках важкої та повторюваної печії, треба пити їх раз на день протягом 20 днів.

3. Усуває проблеми з травленням

апельсинові шкірки для травлення
За оцінками, кожні 100 г апельсинової шкірки дають вам до 10,6 г клітковини. Це життєво важливий елемент, який допомагає вашому травному здоров’ю.

Регулярне споживання прискорює рух кишківника. Водночас це сприяє видаленню відходів, що зберігаються у товстій кишці.

Це один з найкращих домашніх засобів для профілактики синдрому роздратованого кишківника, діареї та запальних захворювань.

Крім того, апельсинова шкірка чудово впливає на мікробну флору, яка захищає ваш кишківник.

4. Апельсинова шкірка має антибактеріальні властивості

Натуральні екстракти цього інгредієнта мають високий вміст фенольних та антиоксидантних сполук. Водночас вона має антимікробні та антибактеріальні властивості.

Як всередині, так і зовні, вони можуть боротися з різноманітними шкідливими патогенами, зокрема E. Coli. або Listeria monocytogenes.

5. Запобігає захворюванням органів дихання

апельсинова шкірка від грипу
Апельсинова шкірка містить у 10 разів більше вітаміну С, ніж апельсиновий сік. Отже, це один із найкращих способів зміцнення імунної системи.

Цей антиоксидантний живильний матеріал уповільнює розмноження вірусів та бактерій. Вони також зміцнюють ваші захисні механізми. Вони запобігають захворюванням органів дихання, таких як:

  • бронхіт
  • застуда
  • грип
  • алергія
  • астма
  • рак легенів

6. Покращують стан зубів

Жування маленької апельсинової шкірки є звичкою, яка дозволить вам:

  • освіжити подих
  • контролювати бактерії
  • уникнути утворення на зубах жовтих плям

Апельсинова шкірка містить екстракти та ефірні олії, які надають вам захисний бар’єр проти шкідливого впливу бактеріального нальоту та пов’язаних з ним інфекцій.

Пацієнтам з чутливими зубами також рекомендують жувати апельсинові шкірки, тому що це зменшує симптоми.

Ви можете нанести натерту апельсинові шкірки як пасту або протирати зуби внутрішньою поверхнею.

7. Допомагають схуднути

Апельсинова шкірка містить мало калорій та клітковини, тож вони мають очисні властивості, які допомагають схуднути.

Зробіть чай або додайте їх до інших страв. Це сприяє очищенню організму. Це також продовжує відчуття повноти. Вони не дадуть вам спожити надто багато калорій.

8. Покращують вигляд шкіри

Апельсинові шкірки дають чудові зовнішні переваги як для здоров’я, так і для краси.

Високий вміст вітаміну С знижує кількість плям та інших недоліків, викликаних передчасним старінням.

За допомогою своїх екстрактів апельсинові шкірки допомагають вам позбутися цих маленьких плям, зокрема тих, які викликані впливом сонця, опіками та токсинами.

Настої з апельсинової шкірки діють як природний тонік, адже вони глибоко очищають пори. Це запобігає утворенню вугрів, прищів та вугрів.

Як видно, та частина апельсина, яку ви зазвичай викидаєте, насправді дуже корисна для вашого здоров’я. Перетворіть апельсинову шкірку на цедру, приготуйте чай або насолоджуйтеся їх екзотичним смаком у багатьох стравах!



  • Ayala, J. R., Montero, G., Coronado, M. A., García, C., Curiel-Alvarez, M. A., León, J. A., … & Montes, D. G. (2021). Characterization of orange peel waste and valorization to obtain reducing sugars. Molecules26(5), 1-14. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7961523/
  • Core, J. (2003, September 12). Orange Peel Carbohydrates May Have Health-Promoting Properties. U.S. Department of Agriculture [USDE]. Disponible en: https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2003/orange-peel-carbohydrates-may-have-health-promoting-properties/
  • Hasan, M. M., Roy, P., Alam, M., Hoque, M. M. & Zzaman, W. (2022). Antimicrobial activity of peels and physicochemical properties of juice prepared from indigenous citrus fruits of Sylhet region, Bangladesh. Heliyon8(7), 1-7. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9293629/
  • Kang, S., Song, S., Lee, J., Chang, H. & Lee, S. (2018). Clinical investigations of the effect of Citrus unshiu peel pellet on obesity and lipid profile. Evidence-based complementary and alternative medicine2018, 1-6. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6169216/
  • Koolaji, N., Shammugasamy, B., Schindeler, A., Dong, Q., Dehghani, F. & Valtchev, P. (2020). Citrus peel flavonoids as potential cancer prevention agents. Current developments in nutrition4(5), 1-20. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7199889/
  • Maldonado, M. J. M., Xavier, P. C. N., Martins, A. S. & Palhares, D. B. (2020). Hesperidin Flavonoids from Orange Peel Show Benefits for Human Health. physiology233(9), 6544-6560. Disponible en: https://juniperpublishers.com/artoaj/ARTOAJ.MS.ID.556292.php
  • Shetty, S. B., Mahin-Syed-Ismail, P., Varghese, S., Thomas-George, B., Kandathil-Thajuraj, P., Baby, D. & Devang-Divakar, D. (2016). Antimicrobial effects of Citrus sinensis peel extracts against dental caries bacteria: An in vitro study. Journal of clinical and experimental dentistry8(1), 1-7. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26855710/
  • Singanusong, R., Nipornram, S., Tochampa, W. & Rattanatraiwong, P. (2015). Low power ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds from mandarin (Citrus reticulata Blanco cv. Sainampueng) and lime (Citrus aurantifolia) peels and the antioxidant. Food Analytical Methods8(5), 1112-1123. Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s12161-014-9992-6
  • Stohs, S. J., Preuss, H. G. & Shara, M. (2012). A review of the human clinical studies involving Citrus aurantium (bitter orange) extract and its primary protoalkaloid p-synephrine. International journal of medical sciences9(7), 527-538. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3444973/
  • Tejada-Ortigoza, V., García-Amezquita, L. E., Serna-Saldívar, S. O. & Welti-Chanes, J. (2017). The dietary fiber profile of fruit peels and functionality modifications induced by high hydrostatic pressure treatments. Food Science and Technology International23(5), 396-402. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28675969/
  • Teixeira, F., Santos, B. A. D., Nunes, G., Soares, J. M., Amaral, L. A. D., Souza, G. H. O. D. & Novello, D. (2020). Addition of orange peel in orange jam: evaluation of sensory, physicochemical, and nutritional characteristics. Molecules25(7), 1-14. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7180482/
  • Wang, L., Xu, H., Yuan, F., Fan, R. & Gao, Y. (2015). Preparation and physicochemical properties of soluble dietary fiber from orange peel assisted by steam explosion and dilute acid soaking. Food Chemistry185, 90-98. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25952845/
  • Yoshizaki, N., Fujii, T., Masaki, H., Okubo, T., Shimada, K. & Hashizume, R. (2014). Orange peel extract, containing high levels of polymethoxyflavonoid, suppressed UVB‐induced COX‐2 expression and PGE 2 production in HaCaT cells through PPAR‐γ activation. Experimental Dermatology23, 18-22. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25234831/
  • Zhou, L., Gu, W., Kui, F., Gao, F., Niu, Y., Li, W. & Du, G. (2021). The mechanism and candidate compounds of aged citrus peel (chenpi) preventing chronic obstructive pulmonary disease and its progression to lung cancer. Food & Nutrition Research65, 1-14. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8254466/

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.