Дієта на пивних дріжджах
Без сумніву, ви чули про пивні дріжджі або додавали їх до якогось рецепту раніше. Але якщо вони ще не у вашому раціоні, після прочитання сьогоднішній статті ви завжди будете тримати дріжджі під рукою.
Дієта на пивних дріжджах є одним з найкращих рішень, які ви можете прийняти у вашому житті.
Пивні дріжджі – супер-продукт
Чи знаєте ви, що цей продукт має чи не найвищу поживну цінність? Погляньте на його склад:
- 8 незамінних амінокислот
- 10 незамінних амінокислот для формування білка
- 40% білка
- 14 мінералів, серед яких селен, хром, цинк, мідь, кальцій і залізо
- 20 вітамінів, зокрема комплекс вітамінів групи B
- нуклеїнові кислоти, які мають життєво важливе значення для регенерації клітин
Кому слід споживати пивні дріжджі?
Вони ідеально підходить для:
- жінок, які вагітні або годують грудьми
- дітей на стадії розвитку (особливо до семи років)
- підлітків
- спортсменів (підвищують продуктивність і постачають кисень до тканин м’язів)
- людей, які намагаються схуднути
- вегетаріанців і веганів (збільшують споживання білка)
- людей похилого віку
- людей з певними недоліками в раціоні
- людей з анемією
- діабетиків
- людей з гормональним дисбалансом (наприклад, дисбалансом прогестерону, гормону щитоподібної залози або тестостерону)
- хворих на рак
- людей, які перенесли операцію
- людей з розладами харчової поведінки (булімія, анорексія, недоїдання)
- людей із захворюваннями печінки
- людей з високим рівнем холестерину
Як ви, можливо, помітили, пивні дріжджі мають певні вигоди для майже всіх людей у будь-якому віці та фізичному стані.
Що таке пивні дріжджі?
Пивні дріжджі отримують в ході процесу виробництва одного з найулюбленіших у світі напоїв, але, на відміну від пива, вони не містять спирту. Це побічний продукт розкладання ячменю, висушений варіант гриба, відомого як Saccharomyces cerevisiae.
Їх можна вирощувати в лабораторії для використання як харчової добавки, але більша частина пивних дріжджів є залишками від процесу виробництва пива.
Перед тим, як пивні дріжджі потрапляють на полиці магазину, їх очищають, щоб усунути гіркоту, і цей процес прибирає деякі з найкорисніших сполук, а це означає, що їхня якість трохи знижується, ніж коли вони свіжоприготовані під час процесу пивоваріння.
Ось чому найкраще купувати живі дріжджі, які не пройшли крізь обробку або процеси «поліпшення» (які дійсно можуть їх погіршити).
Залежно від приготування існують два типи пивних дріжджів: гіркі та не гіркі. Гіркі дріжджі містять більше поживних речовин, ніж не гіркі, зі згаданих вище причин.
Використання переваг пивних дріжджів для втрати ваги
Рекомендують споживати від 20 до 30 грамів пивних дріжджів на день. Цей білок використовують багато людей, які намагаються дотримуватися низькокалорійної дієти.
Ви можете змішати їх з будь-якими стравами на власний розсуд, щоб збагатити поживну цінність (тобто підвищити їхні переваги).
Пивні дріжджі зазвичай споживають разом з такими продуктами, як:
- молоко
- йогурт
- соки
- смузі
- злаки
- овочі
- макаронні вироби
- салати
- випічка
- десерти
- чаї
- м’ясо
- гамбургери
Як бачите, пивні дріжджі – це дуже універсальний продукт.
Поради для дієти на пивних дріжджах
- Обов’язково купуйте тільки живі гіркі дріжджі та уникайте всього, що пройшло крізь процес очищення хімічних речовин, який може видалити найкорисніші поживні компоненти.
- Додавайте їх до фруктових та овочевих смузі, щоб задовольнити апетит.
- Купуйте дріжджові пластівці та додавайте їх до певних страв (салатів або навіть десертів, відповідно до вашої дієти). Одна маленька чайна ложка дає білок і вітаміни та не містить жиру.
- Почніть ранок зі споживання пивних дріжджів, розчинених у теплій воді разом з невеликою кількістю лимонного соку. Робіть це натщесерце протягом двох тижнів поспіль і чекайте півгодини, перш ніж поснідати.
- Коли ви голодні, не робіть нальотів на холодильник. Краще посипати невеликою кількістю дріжджів сирі овочі, наприклад, огірки або моркву.
- Додайте дріжджі до салату або бутерброда. Невелика кількість дріжджів принесе відчуття ситості, а також дасть вам енергію, необхідну протягом дня.
- Споживайте живі пивні дріжджі сухими або у вигляді пластівців тричі на день (близько 10 грамів за один раз) принаймні протягом місяця, щоб отримати найкращі результати.
- Не забудьте прочитати вказівки на пакуванні, щоб взнати рекомендовану кількість, яку слід додавати до страв.
- Пам’ятайте про здоровий спосіб життя. Просто додати пивні дріжджі до раціону не досить, вам потрібно робити фізичні вправи два або три рази на тиждень, пити два літри води щодня та уникати смажених продуктів, рафінованого цукру і борошна. Це допоможе вам швидше побачити результати.
- Castro, E., Narváez, P. X., & Ortega, C. A. (2016). Efecto con la suplementación con levadura de cerveza (Saccharomyces cerevisiae) y promotores en la gestación y recría de cuyes (Cavia porcellus). La Granja, 25(1), 45. https://doi.org/10.17163/lgr.n25.2017.04
- Loviso, C. L., & Libkind, D. (2018). Síntesis y regulación de compuestos del aroma y el sabor derivados de la levadura en la cerveza: ésteres. Revista Argentina de Microbiologia. Asociacion Argentina de Microbiologia. https://doi.org/10.1016/j.ram.2017.11.006
- Lodolo, E. J., Kock, J. L. F., Axcell, B. C., & Brooks, M. (2008). The yeast Saccharomyces cerevisiae – The main character in beer brewing. In FEMS Yeast Research (Vol. 8, pp. 1018–1036). https://doi.org/10.1111/j.1567-1364.2008.00433.x