Дієта у переддіабет: заборонені та дозволені продукти
Дієта у переддіабет має бути збалансована, включаючи корисні продукти для зниження рівня глюкози у пацієнтів, які знаходяться в зоні ризику розвитку діабету .
Цей режим вимагає переосмислення харчування, оскільки деякі звичні для вас продукти містять інгредієнти, які підвищують рівень цукру в крові.
Дотримуючись цієї дієти, можна покращити стан здоров’я та нормалізувати вагу. Це не тільки завдяки поліпшенню використання глюкози, але й завдяки тому, що покращується метаболізм та уповільнюється розвиток небезпечного захворювання.
Що потрібно змінити? Які продукти є найкращими?
У цій статті хочемо розповісти про здорове харчування в стадії переддіабету. Це може допомогти багатьом людям, у яких діагностували переддіабет, а також тим, які хочуть запобігти цьому захворюванню.
Корисне харчування для людей з діабетом
Переддіабет – це стан, при якому рівень цукру в крові трохи вище норми, але не такий високий, щоб діагностувати діабет.
Ця дієта буде корисною не тільки пацієнтам у стані переддіабету, але й усім іншим, незалежно від того чи є у них ризик захворіти на діабет.
Пацієнти з високим рівнем цукру повинні проходити регулярний медичний огляд, але щоб уникнути ускладнень, варто змінити раціон харчування. Важливо дізнатися, яка їжа нормалізує рівень глюкози, а яка є шкідливою.
Продукти, які варто споживати у стані переддіабету
Найкращими продуктами для контролю рівня глюкози є ті, що мають низькі глікемічні показники. Вони насичують організм клітковиною, білками, корисними жирами.
Приклад меню для пацієнтів у стані переддіабету виглядає наступним чином:
- Вівсянка
- Хліб з цільного зерна
- Овочі, що не містять крохмалю, наприклад, морква, чи зелена квасоля
- Боби та квасоля
- Топінамбур
- Макаронні вироби з цільного зерна
- Курятина без шкірки
- Риба
- Натуральний йогурт
- Яєчні білки
- Фрукти
- Кіноа чи гречка
Заборонені продукти у переддіабет
Щоб рівень цукру в крові нормалізувався, найкраще уникати будь-яких продуктів, які можуть збільшити рівень глюкози.
Забороняюється така їжа та напої:
- Солодощі та випічка
- Морозиво та шоколад
- Газовані напої та енергетики
- Фруктові соки з додаванням цукру
- Чорнослив та фініки
- Їжа з високим вмістом цукру (інжир, банани, фруктовий сироп)
- Фаст-фуд та їжа швидкого приготування
- Маргарин та шкідливі жири
- Жирні молочні продукти
- Тваринний жир
- Консервовані продукти або їжа з високим вмістом натрію
- Алкогольні напої
Вас може зацікавити стаття: 7 порад для ранньої діагностики діабету
Меню для пацієнтів у стані переддіабету
Коли у пацієнта діагностують переддіабет, лікар зазвичай пропонує змінити раціон харчування, щоб запобігти діабету. Певні аспекти, наприклад, вік, вага, або інші розлади – такі, як гестаційний діабет – також беруться до уваги .
Меню може підбиратися індивідуально, відповідно до потреб кожного пацієнта. Нижче наводимо варіанти страв, які можна внести у свій раціон харчування.
Сніданок
- Чай, скибка цілозернового хліба, сир з низьким вмістом жиру та йогурт
- Чай, салат, яйце
- Грейпфрутовий сік, крекери з цільного зерна, авокадо чи помідори
Другий сніданок
- Апельсиновий фреш з цілозерновими крекерами
- Фруктовий чай
- Вівсянка або мигдалеве молоко
Обід
- Салат з моркви, тунець та коричневий рис
- Пісне м’ясо, зелений салат, фрукти
- Курча грудка на грилі, коричневий рис, овочеве соте
Полуденок
- Грецький йогурт з чорницею
- Тост з цільного зерна, а також шматочок м’яса індички
- Зелений смузі
Вечеря
- Риба на грилі з овочами, приготованими на пару
- Овочевий суп з курятиною на грилі
- Пюре з гарбуза, темного рису, желе чи фрукти
Є багато корисних продуктів, які варто споживати для контролю стану перерддіабету . Але дуже корисно на додачу до здорового харчування робити фізичні вправи, щоб отримати максимальний позитивний ефект.
Вас турбує це захворювання? Почніть боротьбу уже сьогодні!
- Bansal N (2015). Prediabetes diagnosis and treatment: A review. World Journal of Diabetes, 6(2): 296-303. Disponible en: https://doi.org/10.4239/wjd.v6.i2.296.
- Carbajal A (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. Disponible en: https://eprints.ucm.es/id/eprint/22755/
- Clínica Mayo. Prediabetes. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278
- Kanat M, DeFronzo R, Abdul M (2015). Treatment of prediabetes. World Journal of Diabetes, 6(12): 1207-1222. Disponible en: https://doi.org/10.4239/wjd.v6.i12.1207.
- López M, Hernández M, Millares J, et al (2017). Tabaco y diabetes: relevancia clínica y abordaje de la deshabituación tabáquica en pacientes con diabetes. Endocrinología, Diabetes y Nutrición, 64(4):221-231. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2530016417300617
- Madaria Z (2018). Diabetes mellitus. Fundación Española del Corazón. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/ejercicio/factores-de-riesgo/3170-diabetes-mellitus.html
- Pascual V, Pérez A, Carretero J, et al (2021). Resumen ejecutivo: Actualización en el tratamiento dietético de la prediabetes y la diabetes tipo 2. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, 33(2):73-84. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0214916821000024
- Serrano R (2015). ¿Cuáles son los criterios de prediabetes? Guía de Actualización en Diabetes. Disponible en: https://www.redgdps.org/gestor/upload/GUIA2016/P7.pdf
- Tuso P (2014). Prediabetes and Lifestyle Modification: Time to Prevent a Preventable Disease. The Permanente Journal, 18(3). Disponible en: https://doi.org/10.7812/TPP/14-002.