Дієта у переддіабет: заборонені та дозволені продукти

Дієта у переддіабет має бути збалансована, включаючи корисні продукти для зниження рівня глюкози у пацієнтів, які знаходяться в зоні ризику розвитку діабету.
Цей режим вимагає переосмислення харчування, оскільки деякі звичні для вас продукти містять інгредієнти, які підвищують рівень цукру в крові.
Дотримуючись цієї дієти, можна покращити стан здоров’я та нормалізувати вагу. Це не тільки завдяки поліпшенню використання глюкози, але й завдяки тому, що покращується метаболізм та уповільнюється розвиток небезпечного захворювання.
Що потрібно змінити? Які продукти є найкращими?
У цій статті хочемо розповісти про здорове харчування в стадії переддіабету. Це може допомогти багатьом людям, у яких діагностували переддіабет, а також тим, які хочуть запобігти цьому захворюванню.

Корисне харчування для людей з діабетом
Переддіабет – це стан, при якому рівень цукру в крові трохи вище норми, але не такий високий, щоб діагностувати діабет.
Ця дієта буде корисною не тільки пацієнтам у стані переддіабету, але й усім іншим, незалежно від того чи є у них ризик захворіти на діабет.
Пацієнти з високим рівнем цукру повинні проходити регулярний медичний огляд, але щоб уникнути ускладнень, варто змінити раціон харчування. Важливо дізнатися, яка їжа нормалізує рівень глюкози, а яка є шкідливою.
Продукти, які варто споживати у стані переддіабету

Найкращими продуктами для контролю рівня глюкози є ті, що мають низькі глікемічні показники. Вони насичують організм клітковиною, білками, корисними жирами.
Приклад меню для пацієнтів у стані переддіабету виглядає наступним чином:
- Вівсянка
- Хліб з цільного зерна
- Овочі, що не містять крохмалю, наприклад, морква, чи зелена квасоля
- Боби та квасоля
- Топінамбур
- Макаронні вироби з цільного зерна
- Курятина без шкірки
- Риба
- Натуральний йогурт
- Яєчні білки
- Фрукти
- Кіноа чи гречка
Заборонені продукти у переддіабет

Щоб рівень цукру в крові нормалізувався, найкраще уникати будь-яких продуктів, які можуть збільшити рівень глюкози.
Забороняюється така їжа та напої:
- Солодощі та випічка
- Морозиво та шоколад
- Газовані напої та енергетики
- Фруктові соки з додаванням цукру
- Чорнослив та фініки
- Їжа з високим вмістом цукру (інжир, банани, фруктовий сироп)
- Фаст-фуд та їжа швидкого приготування
- Маргарин та шкідливі жири
- Жирні молочні продукти
- Тваринний жир
- Консервовані продукти або їжа з високим вмістом натрію
- Алкогольні напої
Вас може зацікавити стаття: 7 порад для ранньої діагностики діабету
Меню для пацієнтів у стані переддіабету
Коли у пацієнта діагностують переддіабет, лікар зазвичай пропонує змінити раціон харчування, щоб запобігти діабету. Певні аспекти, наприклад, вік, вага, або інші розлади – такі, як гестаційний діабет – також беруться до уваги.
Меню може підбиратися індивідуально, відповідно до потреб кожного пацієнта. Нижче наводимо варіанти страв, які можна внести у свій раціон харчування.

Сніданок
- Чай, скибка цілозернового хліба, сир з низьким вмістом жиру та йогурт
- Чай, салат, яйце
- Грейпфрутовий сік, крекери з цільного зерна, авокадо чи помідори
Другий сніданок
- Апельсиновий фреш з цілозерновими крекерами
- Фруктовий чай
- Вівсянка або мигдалеве молоко
Обід
- Салат з моркви, тунець та коричневий рис
- Пісне м’ясо, зелений салат, фрукти
- Курча грудка на грилі, коричневий рис, овочеве соте
Полуденок
- Грецький йогурт з чорницею
- Тост з цільного зерна, а також шматочок м’яса індички
- Зелений смузі
Вечеря
- Риба на грилі з овочами, приготованими на пару
- Овочевий суп з курятиною на грилі
- Пюре з гарбуза, темного рису, желе чи фрукти
Є багато корисних продуктів, які варто споживати для контролю стану перерддіабету. Але дуже корисно на додачу до здорового харчування робити фізичні вправи, щоб отримати максимальний позитивний ефект.
Вас турбує це захворювання? Почніть боротьбу уже сьогодні!
- Bansal, N. (2015). Prediabetes diagnosis and treatment: A review. World journal of diabetes, 6(2), 296. https://www.wjgnet.com/1948-9358/full/v6/i2/296.htm
- Biblioteca Nacional de Medicina. (26 de julio del 2021). Prediabetes. MedlinePlus. Consultado el 26 de marzo del 2025 https://medlineplus.gov/spanish/prediabetes.html
- Mayo Clinic. (7 de noviembre del 2024). Prediabetes. Mayo Clinic. Consultado el 26 de marzo del 2025 https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278
- Kanat, M., DeFronzo, R. A., & Abdul-Ghani, M. A. (2015). Treatment of prediabetes. World journal of diabetes, 6(12), 1207. https://www.wjgnet.com/1948-9358/full/v6/i12/1207.htm
- Madaria, Z. (1 de septiembre del 2018). Diabetes mellitus. Fundación Española del Corazón. Consultado el 26 de marzo del 2025 https://fundaciondelcorazon.com/ejercicio/factores-de-riesgo/3170-diabetes-mellitus.html
- Morris, A. (2019). Sugar-sweetened beverages—another study recommends replacement. Nature Reviews Endocrinology, 15(12), 683-683. https://www.nature.com/articles/s41574-019-0277-4
- Pascual, V., Pérez, A., Carretero, J., Caixas, A., Gómez, R., y Pérez, P. (2021). Resumen ejecutivo: Actualización en el tratamiento dietético de la prediabetes y la diabetes tipo 2. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, 33(2):73-84. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0214916821000024
- Rice Bradley, B. H. (2018). Dietary fat and risk for type 2 diabetes: a review of recent research. Current Nutrition Reports, 7, 214-226. https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-018-0244-z
- Stentz, F., Mikhael, A., Kineish, O., Christman, J., y Sands, C. (2021). High protein diet leads to prediabetes remission and positive changes in incretins and cardiovascular risk factors. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 31(4), 1227-1237. https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(20)30504-4/abstract
- Tuso, P. (2014). Prediabetes and lifestyle modification: time to prevent a preventable disease. The Permanente Journal, 18(3), 88. https://www.thepermanentejournal.org/doi/10.7812/TPP/14-002
- Wang, P., Fang, J. C., Gao, Z., Zhang, C., y Xie, S. (2016). Higher intake of fruits, vegetables or their fiber reduces the risk of type 2 diabetes: A meta‐analysis. Journal of Diabetes Investigation, 7(1), 56-69. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdi.12376
- Zubizarreta, M., Mezquita, M., García, J., y Ferrero, M. (2017). Tabaco y diabetes: relevancia clínica y abordaje de la deshabituación tabáquica en pacientes con diabetes. Endocrinología, Diabetes y Nutrición, 64(4), 221-231. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2530016417300617
Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.