Гіпотиреоз: 5 секретів ситного і здорового сніданку
Побороти гіпотиреоз нелегко. Попри те, що ця хвороба добре реагує на лікування, усі пацієнти мають знати ось що: потрібно змінити харчові звички.
Будь-які зміни, які відбуваються в щитоподібній залозі, викликають низку змін у організмі, що вимагає від нас виробити нові звички та їсти кориснішу їжу.
У випадку гіпотиреозу бракує гормонів щитоподібної залози. Поступово це призводить до змін органічної активності при метаболічній, нейронній, серцево-судинній і травній функції.
Збільшення ваги, витончення волосся, втома і зміна температури тіла – ось зміни, які швидко впливають на життя багатьох людей через гіпотиреоз.
Проте медичне лікування зазвичай ефективне, і пацієнти здатні стабілізувати активність щитоподібної залози.
Яких дієтичних рекомендацій слід дотримуватися, коли ви вживаєте ліки? Нижче наведені 5 правил для сніданку.
1. Гіпотиреоз та натуральні напої
Дієтологи говорять, що при гіпотиреозі перш за все потрібно дотримуватися збалансованої дієти.Наприклад, відомо, що підвищення споживання йоду регулюватиме роботу щитоподібної залози при функціонуванні на нижчому рівні.
Але це не тільки означає їсти продукти з цим мінералом. Нема потреби заходити в крайнощі.
- Потрібно пам’ятати, що кава, а також чай або соя шкідливі при гіпотиреозі. Але не потрібно вилучати їх назавжди з раціону. Ми можемо насолоджуватися ними час від часу, але не по кілька разів на день.
- Починати день без величезної чашки кави щодня може бути незвично, але вам вистачить і однієї чашки тричі на тиждень.
Нам справді потрібно звернути увагу на переваги свіжих фруктів і овочів. Візьміть до відома ці природні напої, які добре поєднуються зі сніданком:
- Натуральний морквяний сік.
- Натуральний яблучний сік.
- Коктейль з огірком, лимоном і спіруліною.
2. Часник
Часник дуже корисний для регулювання роботи щитоподібної залози та лікування гіпотиреозу, тому що він багатий на йод і селен – два ключові мінерали при такій хворобі.
Він допомагає прискорити обмін речовин поряд з багатьма іншими основними функціями. Ми рекомендуємо використовувати його так:
- Покладіть два зубчики часнику на тост із пшениці.
- Ви також можете зробити омлет з часником, адже яйця також корисні при гіпотиреозі.
3. Вівсянка
Ви можете з’їсти вівсяну кашу з нарізаними яблуками, ківі, полуницями або персиками.- Вона стимулює травлення, що допомагає регулювати рух кишківника, а це поширена проблема у випадку з гіпотиреозом.
- Вміст йоду допоможе як метаболічним, так і гормональним функціям.
- Не варто забувати, що вівсянка дає відчуття ситості та регулює поганий холестерин.
Обов’язково включіть вівсянку у сніданок!
4. Цілісні зернові з горіхами
Цілісні зерна дають поживні речовини, клітковину і мінерали, які чудово підходять при гіпотиреозі.
- Вони також регулюють рівень цукру в крові та контролюють апетит.
- Цілісні зерна мають важливе значення для підвищення рівня йоду. Якщо додати ложку горіхів і трохи фруктів, ви отримаєте ситний смачний сніданок.
5. Натуральний йогурт
Якщо у вас непереносимість лактози – натуральний йогурт є чудовою ідеєю для сніданку, адже це природний, багатий на йод пробіотичний харчовий продукт.Ви отримаєте більше переваг, якщо приготуєте його самостійно.
5. Чорниця
Чи знаєте ви, що чорниця – це природний скарб, багатий на антиоксиданти та потужне джерело йоду?
Спробуйте їсти її в сезон. Додайте до натурального йогурту або змішайте з вівсяними пластівцями, і ви отримаєте прекрасний варіант для сніданку.
Отже, один зі способів почати день правильно – подбати про щитоподібну залозу за допомогою хорошого сніданку. Запропоновані нами варіанти непогані при гіпотиреозі.
Однак майте на увазі, що фізична активність також стимулює обмін речовин.
Тож якщо у вас є час, після гарного сніданку немає нічого кращого, ніж піти на прогулянку або зайнятися йогою. Деякі пози активують щитоподібну залозу шляхом стиснення, розтягування і стимулювання ділянки, де вона розташована.
Це варто мати на увазі!
- Aguilar Chasipanta, W. G., Barquin Zambrano, C. R., Jordán Sánchez, J. W., Espinoza Álvarez, E. I., Bayas Cano, A. G., & Vaca García, M. R. (2017). Efectos del deporte sobre la glándula tiroides. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 36(3), 1-13. https://www.researchgate.net/publication/323175980_Efectos_del_deporte_sobre_la_glandula_tiroides
- Bellastella, G., Scappaticcio, L., Caiazzo, F., Tomasuolo, M., Carotenuto, R., Caputo, M., Arena, S., Caruso, P., Maiorino, M. I., & Esposito, K. (2022). Mediterranean diet and thyroid: an interesting alliance. Nutrients, 14(9), 1-13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9571437/
- British Thyroid Foundation. (s.f.). Thyroid and diet factsheet. Consultado el 12 de enero de 2024. https://www.btf-thyroid.org/thyroid-and-diet-factsheet
- Brito Campana, J. (3 de agosto de 2023). Soy: does it worsen your hypothyroidism? Clínica Mayo. Consultado el 12 de enero de 2024. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/expert-answers/hyperthyroidism/faq-20058188
- Duntas, L. H. (2023). Nutrition and thyroid disease. Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity, 30(6), 324-329. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37578378/
- Mayo Clinic. (1 de enero de 2024). Levotiroxine (oral route) proper use. Consultado el 12 de enero de 2024. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/levothyroxine-oral-route/proper-use/drg-20072133
- National Institutes of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (Marzo de 2021). Hipotiroidismo (tiroides hipoactiva). Consultado el 11 de enero de 2024. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-endocrinas/hipotiroidismo#whatis
- Wiesner, A., Gajewska, D., & Pasko, P. (2021). Levotiroxine interactions with food and dietary supplements – a systematic review. Pharmaceuticals, 14(3), 1-20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8002057/
- Sharma, R., Bharti, S., & Hari Kumar, K. V. S. (2014). Diet and thyroid – myths and facts. Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals, 3(2), 60-65. https://www.jmnn.org/article.asp?issn=2278-1870%3Byear%3D2014%3Bvolume%3D3%3Bissue%3D2%3Bspage%3D60%3Bepage%3D65%3Baulast%3DSharma%3Baid%3DJMedNutrNutraceut_2014_3_2_60_131954;fbclid=IwAR2_kgomzYqXTz3MUpezC7bJ8p2nS-sajHu6LR6dzIv37dP9X7xyC9TLYJg