Кефір - натуральний спосіб зміцнити імунітет!

Кефір допомагає поліпшити загальний стан здоров'я. Він містить активні сполуки, зокрема полісахариди, які борються з інфекцією і запаленням завдяки протимікробній і відновлювальній дії.
Кефір - натуральний спосіб зміцнити імунітет!

Останнє оновлення: 24 грудня, 2018

Останнім часом кефір став дуже популярним, особливо серед людей, які намагаються знайти природні способи поліпшити своє здоров’я.

Цей напій допомагає поліпшити баланс бактерій у кишківнику, а також загальне травлення.

Цікавий факт про кефір: навіть люди, які страждають на непереносимість лактози, можуть ним насолоджуватися.

Причина? Перш за все, лактоза може викликати запалення і погане травлення, тому що це тип цукру, який має тваринне походження.

Але під час обробки кефіру лактоза перетворюється на молочну кислоту, яка насправді покращує травлення. Однак варто спробувати, щоб побачити, як ви почуватиметеся.

У сьогоднішній статті ми запрошуємо вас відкрити для себе переваги кефіру і дізнатися трохи більше про цей чудовий пробіотик. Ми будемо посилатися на дослідження, які були проведені дієтологами й опубліковані в журналі “Nutrition Authority”. Ви готові приєднатися до нас?

Що таке кефір?

творог в тарілці
Кефір – це ферментоване коров’яче або козяче молоко, а його унікальний кислий аромат походить з перетворення цукрів у процесі ферментації. Це знижує вміст лактози, завдяки чому його набагато легше засвоювати.

Процес ферментації також виробляє дріжджі та бактерії, які покращують роботу імунної системи та сприяють здоровому росту бактерій в кишківнику.

Тепер вам може бути цікаво, чи кефір – це той самий йогурт? Не зовсім:

  • Він завжди має злегка гіркий смак, тоді як йогурт менш гіркий завдяки високому вмісту лактози.
  • Він майже завжди знаходиться в рідкій формі, тоді як йогурт, як правило, має густішу і більш вершкову текстуру.
  • Під час процесу ферментації кефір зберігає тільки необхідні поживні речовини з молока, а рівень лактози значно знижується.
  • Завдяки мікроорганізмам кишкова флора збагачується набагато більше, ніж у йогурті, а з кишківника усуваються будь-які шкідливі бактерії, які призводять до таких проблем, як гастроентерит.

Одне з найкращих джерел пробіотиків

колінний суглоб
Коли ви говорите про пробіотики, перше, що ви, напевно, згадуєте, – це класична чашка йогурту.

Однак насправді одним з найпотужніших пробіотиків у сучасному світі є кефір. Центр спільних досліджень в біонауках в Іспанії дає корисну інформацію.

Антибактеріальні та протигрибкові властивості кефіру

Кефір дуже ефективний проти багатьох різновидів бактерій, в тому числі сальмонели, H. Pylori, шигели та кишкової палички, і навіть деяких грибів, таких як Candida Albicans. Це можна пояснити тим, що він містить активні полісахаридні сполуки, які ведуть боротьбу з мікробами й запаленням і допомагають виліковувати різні види інфекції.

Користь для імунної системи

Він захищає слизову оболонку кишківника від бактерій, тож варто пити цей напій, який багатий на більш ніж 30 штамів корисних бактерій і дріжджів, що сприятливо позначається на здоров’ї в цілому, а найголовніше – на травленні.

Ви можете щодня насолоджуватися кефіром зі свіжими фруктами. Ви також можете використовувати його, щоб зробити фруктові коктейлі та зміцнити вашу імунну систему.

Дієтологи говорять, що цей напій з ферментованого молока, містить потужний і унікальний пробіотик, відомий як Lactobacillus kefiri – один з найефективніших засобів захисту від шкідливих бактерій.

Покращує здоров’я кісток і бореться з остеопорозом

Як ви знаєте, остеопороз є поширеною проблемою серед жінок. Цей розлад викликає біль і підвищений ризик переломів кісток.

Один з ефективних способів зміцнити кісткову тканину – збільшити споживання кальцію, але багато людей не переносять коров’ячого молока через вміст лактози.

Пам’ятайте, що кефір також має високий вміст кальцію і багатий на вітамін K2, який допомагає підвищити метаболізм кальцію.

Додавайте його в свій раціон поступово, щоб подивитися, як ви почуваєтеся. Якщо ви добре перетравлюєте кефір, і це не викликає дискомфорту, ви можете насолоджуватися ним щодня за сніданком.

Як краще споживати?

персиковий йогурт у склянці
  • Непогано додати його до вашого звичайного сніданку, поєднавши з фруктами або крупами чи вівсяними пластівцями.
  • Кефір можна користуватися в невеликих кількостях (півсклянки) після основного прийому їжі. Він поліпшить травлення, і якщо ви споживатимете його на регулярній основі, він допоможе зміцнити кишкову флору та імунну систему.

На завершення відзначимо, що, хоча кефір має дуже низький вміст лактози завдяки процесу ферментації, це все ж молочний продукт, тож ви маєте прослідкувати, наскільки добре ви його перетравлюєте.

В цілому, кефір корисний і допоможе вам почуватися чудово.



  • Lopitz-Otsoa, F., Rementeria, A., Elguezabal, N., & Garaizar, J. (2006). Kefir: una comunidad simbiótica de bacterias y levaduras con propiedades saludables. Revista Iberoamericana de Micología. https://doi.org/10.1016/S1130-1406(06)70016-X
  • Gallego Bellón, A. B., Ortega Morente, E., & Pérez Pulido, R. (2017). Análisis microbiológico de productos lácteos. Repositorio Trabajos Academicos de la Universidad de Jaén.
  • Pedraza Guevara, S. (2015). Cultivo de gránulo de kéfir en zumo de uvas tintas Kefir culture pellet red grape juice. Revista ECIPerú.
  • Kim, D. H., Jeong, D., Kim, H., & Seo, K. H. (2019). Modern perspectives on the health benefits of kefir in next generation sequencing era: Improvement of the host gut microbiota. In Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1428168
  • Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. In Brazilian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
  • Ohio State University. (2003, May 30). Kefir May Bolster Lactose Tolerance In Intolerant People. ScienceDaily. Retrieved March 14, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2003/05/030530081555.htm

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.