Корисні властивості лаврового листа
Лавровий лист ( відомий також як лавр ) часто використовують як спецію для приготування різних страв . До того ж він також надзвичайно корисний для здоров’я. Якщо ви не знали цього, читайте статтю та дізнаєтеся більше про властивості лаврового листа!
Вам захочеться використовувати його щодня!
1. Лавровий лист знижує тривогу
Якщо підпалити лавровий лист, дим, який утворюється, має ефект розслаблення як для тіла, так і для мозку .
Проте обережно, оскільки часте вдихання цього диму може викликати галюцинації.
Поки ви будете дотримуватися заходів безпеки, це допоможе віднайти спокій та забути про втому після важкої роботи.
Хочете дізнатися більше? Читайте статтю: 5 рекомендацій, як контролювати тривогу
2. Лавровий лист усуває запалення
Лавровий лист містить евгенол, компонент з протизапальними властивостями.
Це допоможе усунути запалення у всьому організмі, зокрема у суглобах.
3. Лавровий лист зміцнює імунну систему
Щоб організм нормально функціонував, треба споживати мінерали та вітаміни. Евгенол також діє як антиоксидант .
Тому лавровий лист можна додавати до будь-яких страв, особливо він показаний при простудних захворюваннях .
4. Лавровий лист підходить для діабетиків
Відповідно до досліджень, які проводили в США, споживання від 1 до 3 грамів лаврового листа щодня допомагає полегшити стан хворого на діабет 2 типу .
Читайте також статтю: 8 причин споживати корицю
5. Лавровий лист позитивно позначається на дихальній системі
Властивості лаврового листа відкривають дихальні шляхи.
Все, що потрібно, це дихати паром олії з лаврового листа. Така процедура допоможе позбутися мокроти.
Рецепт лаврової олії
Інгредієнти
- 1 чайна ложка сухого лаврового листа (5 г)
- 1 чашка солодкої мигдалевої олії (200 г)
Допоміжні засоби
- 1 герметична скляна банка місткістю 200 мл
Спосіб приготування
- Спершу добре помийте банку.
- Насипте туди лавровий лист.
- Додайте солодку мигдалеву олію.
- Закрийте банку герметичною кришкою. Засіб має настоюватися впродовж 40 днів.
Переваги лаврової олії та властивості лаврового листа
Добра для шкіри
Лаврова олія – це чудовий засіб по догляду за шкірою. Вона збагачена вітамінами, мінералами, антиоксидантами, які забезпечують шкірі необхідний догляд.
До того ж вона наділена протизапальними та протимікробними властивостями, тому ідеально підходить, щоб підтримувати чистоту шкіри та боротися з передчасним старінням, а також руйнувати вільні радикали.
Вона допомагає побороти жар
Якщо ви захворіли на грип, лікувальний пар лаврової олії допоможе. Можна також прикладати вологі компреси з олією на груди. У такий спосіб ви боретеся з інфекціями, які трапляються при простудних захворюваннях.
- Лаврова олія також допомагає регулювати температуру тіла, стимулюючи потовиділення, якщо у вас гарячка.
Допомагає розслабити м’язи
Через судинозвужувальний ефект, вона сприяє скороченню м’язів та розслабленню нервового імпульсу.
Це дуже добре, коли потрібно нормалізувати кровообіг.
Лавровий лист також бореться з головним болем чи мігренню, а також болем шиї та попереку.
Якщо у вас є така проблема, для полегшення симптомів варто спробувати масаж з лавровою олією .
- Algabri, S. O., Doro, B. M., Abadi, A. M., Shiba, M. A., & Salem, A. H. (2018). Bay Leaves have Antimicrobial and Antioxidant Activities. Journal of Pathogen Research, 1(1), 1-5. https://www.imedpub.com/abstract/bay-leaves-have-antimicrobial-and-antioxidant-activities-23114.html
- Anzano, A., de Falco, B., Grauso, L., Motti, R., & Lanzotti, V. (2022). Laurel, Laurus nobilis L.: a review of its botany, traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Phytochemistry Reviews, 21, 1-51. https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-021-09791-z
- Barboza, J. N., da Silva Maia Bezerra Filho, C., Silva, R. O., Medeiros, J. V. R. & de Sousa, D. P. (2018). An overview on the anti-inflammatory potential and antioxidant profile of eugenol. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018, 1-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6217746/
- Batool, S., Khera, R. A., Hanif, M. A. & Ayub, M. A. (2020). Bay Leaf. In M, Hanif., H, Nawas., M, Khan, & H, Byrne (Ed.). Medicinal plants of South Asia, 63-74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/
- Bennett, L., Abeywardena, M., Burnard, S., Forsyth, S., Head, R., King, K., … & Lockett, T. (2013). Molecular size fractions of bay leaf (Laurus nobilis) exhibit differentiated regulation of colorectal cancer cell growth in vitro. Nutrition and Cancer, 65(5), 746-764.https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635581.2013.796999
- Berendika, M., Domjanić Drozdek, S., Odeh, D., Oršolić, N., Dragičević, P., Sokolović, M., Garofulić, I. E., Đikić, D., & Jurčević, I. L. (2022). Beneficial Effects of Laurel (Laurus nobilis L.) and Myrtle (Myrtus communis L.) Extract on Rat Health. Molecules, 27(2), 1-22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778765/
- Bilen, S., & Bulut, M. (2010). Effects of laurel (Laurus nobilis) on the non-specific immune responses of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum). Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(8), 1275-1279. https://www.medwelljournals.com/abstract/?doi=javaa.2010.1275.1279
- Buana, D. C., Sudiana, I. K., & Nugraha, J. (2019). The potency of bay leaves extract (Syzygiumpolyanthum) as anti-inflammation in Rattus norvegicus induced with Complete Freund’ s Adjuvant. Jurnal Teknologi Laboratorium, 8(2), 64-69. https://www.teknolabjournal.com/index.php/Jtl/article/view/177
- Jaksevicius, A., Carew, M., Mistry, C., Modjtahedi, H., & Opara, E. I. (2017). Inhibitory effects of culinary herbs and spices on the growth of HCA-7 colorectal cancer cells and their COX-2 expression. Nutrients, 9(10), 1-22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28934138/
- Kaurinovic, B., Popovic, M., & Vlaisavljevic, S. (2010). In vitro and in vivo effects of Laurus nobilis L. leaf extracts. Molecules, 15(5), 3378-3390. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6263372/
- Khan, I., Shah, S., Ahmad, J., Abdullah, A., & Johnson, S. K. (2017). Effect of Incorporating Bay Leaves in Cookies on Postprandial Glycemia, Appetite, Palatability, and Gastrointestinal Well-Being. Journal of the American College of Nutrition, 36(7), 514-519. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28853992/
- Mohammed, R. R., Omer, A. K., Yener, Z., Uyar, A., & Ahmed, A. K. (2020). Biomedical effects of Laurus nobilis L. leaf extract on vital organs in streptozotocin-induced diabetic rats: Experimental research. Annals of Medicine and Surgery, 61, 188-197. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7817776/
- Ozcan, B., Esen, M., Sangun, M. K., Coleri, A. & Caliskan, M. (2010). Effective antibacterial and antioxidant properties of methanolic extract of Laurus nobilis seed oil. Journal of Environmental Biology, 31(5), 637-641. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21387914/
- Pacifico, S., Gallicchio, M., Lorenz, P., Duckstein, S. M., Potenza, N., Galasso, S., Marciano, S., Fiorentino, A., Stintzing, F. C., & Monaco, P. (2014). Neuroprotective potential of Laurus nobilis antioxidant polyphenol-enriched leaf extracts. Chemical research in toxicology, 27(4), 611-626. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24547959/
- Parlow, L., Humme, D., Ghoreschi, F. C., Oestmann, E., & Worm, M. (2022). Persistent contact dermatitis following use of laurel oil. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 20, 338-342. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35060293/
- Singletary, K. (2021). Bay Leaf: Potential Health Benefits. Nutrition Today, 56(4), 202-208. https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2021/07000/Bay_Leaf__Potential_Health_Benefits.8.aspx
- Speroni, E., Cervellati, R., Dall’Acqua, S., Guerra, M. C., Greco, E., Govoni, P., & Innocenti, G. (2011). Gastroprotective effect and antioxidant properties of different Laurus nobilis L. leaf extracts. Journal of Medicinal Food, 14(5), 499-504. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21314364/
- United States Department of Agriculture. (1 de abril de 2019). Spices, bay leaf. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170917/nutrients
- Yilmaz, E. S., Timur, M., & Aslim, B. (2013). Antimicrobial, antioxidant activity of the essential oil of Bay Laurel from Hatay, Turkey. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 16(1), 108-116. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0972060X.2013.764158