Найкращі та найгірші продукти для суглобів
Якщо ви дбаєте про своє здоров’я та хочете завжди гарно почуватися, радимо дотримуватися принципів збалансованого харчування та вживати лише ті продукти, які позитивно впливають на стан суглобів.
Не забувайте, що суглоби кожного дня витримують велике навантаження. Якщо ви не будете за ними доглядати належним чином та вживати корисні продукти для суглобів, вони почнуть поступово руйнуватися.
Суглоби – це місце з’єднання двох кісток. Не забувайте, що саме завдяки суглобам людина має здатність рухатися. Отже, кожен суглоб складається з кістки та хрящів. Безумовно, ці структури легко піддаються пошкодженням.
Ризик травмування суглобів також значно підвищується з віком та посиленням фізичної активності. Утім, за умови вживання правильних продуктів можна захистити суглоби від пошкоджень та зміцнити їх.
Одним з найбільш розповсюджених захворювань суглобів є ревматоїдний артрит. Це захворювання розвивається в результаті зношення гіалінового хряща. Цей хрящ є особливою речовиною, яка вкриває кісткову поверхню суглобів. На жаль, нині позбутися цієї проблеми медикаментозним шляхом можна лише частково.
Продукти для суглобів: корисні рекомендації
Згідно з результатами наукових досліджень, є кілька найкращих продуктів, які потрібно регулярно вживати з метою зміцнення суглобів.
Куркума
Вченим вдалося довести, що куркумін, який міститься в корені рослини, володіє неймовірними протизапальними та знеболювальними властивостями.
Насправді куркума є незамінним помічником у боротьбі з артритом та остеоартритом. До того ж куркума має одну важливу перевагу – на противагу до інших протизапальних агентів, ця спеція не пошкоджує слизову оболонку шлунка.
Натуральні засоби на основі куркуми також здатні зменшувати рівень гістаміну під час запальних процесів в організмі, а також стимулювати активність двох важливих ферментів: глутатіон S-трансфераза та глутатіонпероксидаза. Ці ферменти відповідають за регулювання реакції організму на запальні процеси та прискорюють виведення з нього шкідливих речовин та відходів.
Оливкова олія
Не забувайте, що оливкова олія та інші продукти з високим вмістом незамінних жирних кислот Омега-3 зменшують хронічне запалення, яке зазвичай пов’язують з різними типами захворювань та пошкодженням суглобів. Саме тому дуже важливо зробити такі поживні продукти частиною щоденного раціону.
Імбир
Варто зауважити, що імбир є традиційним натуральним засобом від болю, адже за своїми властивостями він є дуже схожим на куркуму.
Цю рослину почали використовувати з лікувальною метою ще багато років тому. Засоби з імбирним коренем допомагають боротися з нудотою, мігренями та навіть високим кров’яним тиском. Водночас результати нещодавніх досліджень щодо впливу імбиру на стан хворих з остеоартритом є досить контроверсійним.
Утім, одне дослідження, результати якого були опубліковані у Журналі медичного харчування, підтверджує позитивний вплив імбиру на стан суглобів.
Вітамін D
Попри те, що ліків проти ревматоїдного артриту досі немає, розвиток науки та медицини є невпинним, тож шанс на те, що цю хворобу можна буде повністю перебороти в майбутньому, таки високий. Нещодавно були проведені порівняльні та рандомізовані клінічні дослідження про вплив вітаміну D на фізіологічні зміни в колінах при колінному остеоартриті.
Автори статті намагалися з’ясувати, чи справді вживання вітаміну D може зменшити больові відчуття, покращити стан суглобів, а також скоригувати певні біохімічні маркери. Участь в експерименті взяли 107 пацієнтів з колінним остеоартритом та нестачею вітаміну D в організмі.
Після цілого року спостережень вчені дійшли висновку, що люди, які впродовж цього року споживали вітамін D, справді почали рідше скаржитися на біль та проблемами із суглобами. До того ж рівень вітаміну D в їхньому організмі також прийшов у норму. Отже, цей вітамін і справді є незамінним для зміцнення суглобів.
Інші корисні продукти для суглобів
Окрім згаданих вище продуктів є ще чимало корисних фруктів та овочів, які позитивно впливають на стан суглобів. Ось кілька харчових продуктів, які варто зробити частиною щоденного раціону:
- Малина та ожина
- Вітамінні добавки з магнієм
- Броколі, цвітна капуста та інші овочі
- Апельсини.
Заборонені продукти для суглобів
Якщо ви будете споживати надто багато цукру та магазинних напівфабрикатів, це призведе до погіршення ознак запалення. Саме тому дуже важливо вести здоровий спосіб життя та не зловживати шкідливими продуктами.
Поки одні продукти позитивно впливають на міцність суглобів, інші можуть негативно вплинути на їхній стан. Серед таких шкідливих для суглобів продуктів першочергово варто виділити молюски та червоне м’ясо. Вірте чи ні, але саме ці продукти можуть спровокувати розвиток подагри.
Не забувайте, що подагра – це захворювання, яке розвивається в результаті надмірного накопичення у крові сечової кислоти. В результаті цього утворюються кристали, які відкладаються в суглобах та викликають сильні больові відчуття. З метою профілактики цього захворювання лікарі рекомендують вживати не більше 17 г нежирного м’яса, курятини або риби на день. Решту рекомендованої добової норми білків краще отримувати з бобових.
Серед продуктів, від яких також варто відмовитися, також є соняшникова та соєва олії. Варто зауважити, що до складу цих олій входять жирні кислоти Омега-3, які можуть лише погіршити запальний процес. Також не варто зловживати шкідливими перекусами, які містять ці види олій.
Деякі вчені запевняють, що велика кількість цукру в раціоні також може посилити запалення. Так, цукор поповнює запаси енергії в організмі, проте цей ефект є короткочасним, а навантаження, до якого призводить регулярне вживання цукру, є зайвою ношею для хворих на артрит.
Висновки
Якщо ви хочете зміцнити суглоби, дуже важливо вести здоровий спосіб життя, не виснажувати організм інтенсивним фізичним навантаженням, а також вживати багато свіжих овочів, продуктів з високим вмістом незамінних жирних кислот Омега-3, вітаміну D та інших поживних речовин.
- Daily JW., Yang M., Park S., Efficacy of turmenic extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta analysis of randomized clinical trials. J Med Food, 2016. 19 (8): 717-29.
- Castellanos T, L., & Rodriguez D, M. (2015). El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/s0717-75182015000100012
- Grzanna R., Lindmark L., Frondoza CG., Ginger an herbal medicinal product with broad anti inflammatory actions. J Med Food, 2005.