Небезпека вживання консервованих продуктів
Велику кількість харчових продуктів продають у супермаркетах у вигляді консервів. Здавалося б, це нормально і не шкідливо. Тим не менш, деякі дослідження показують, що консерви виробляють токсичну речовину, шкідливу для здоров’я. Ви можете дізнатися про небезпеку споживання консервованих продуктів у нашій статті.
Консервні банки мають спеціальне покриття, яке виробляють із смол з вмістом бісфенолу А. Не обов’язково пам’ятати назву цієї речовини, але слід знати, що вона накопичується в організмі й має шкідливий вплив. Дослідження Гарвардського університету показали, що у людей, які їли суп із консервів протягом п’яти днів поспіль, була велика кількість бісфенолу А в сечі.
При проведенні досліджень у наступні п’ять днів без споживання консервованих супів, ця речовина знайдена не була.
Чи токсичний бісфенол?
Бісфенол А (BPA) вивчають багато вчених. У публікації журналу “Медична асоціація” зазначено, що цей компонент використовують для виробництва пластику, смол і консервних банок. Зв іт, зроблений вченими Сполучених Штат ів, показа в, що у немовлят, дітей і плодів виявлено висок ий рів е н ь BPA.
Канада стала першою країною в світі, яка оголосила цю речовину токсичною. За нею був Європейський союз, де було заборонено використовувати цей продукт для виробництва дитячих пляшечок. Тим не менш, BPA смол а досі використовується при виробництві інших товарів , наприклад, для покриття металевих консервних банок для зберігання їж і та напої в .
Досі немає достатньо доказів для підтвердження шкідливого впливу накопичення бісфенолу А в організмі. Іспити на тваринах показали тривожні результати. Наприклад, стало відомо, що бісфенол провокує ендокринні порушення, тобто він може розладжувати роботу гормональної системи. Це стосується діабету, серцево-судинних захворювань, а також ожиріння.
Отже, проблема полягає не стільки в тому, з чого зроблені консервні банки (хоча на це також треба звертати увагу), а як взаємодіють між собою продукти і бісфенол А. Завдяки певним експериментам, вчені роблять все , щоб вилучити BPA із консервованих продуктів або не допустити продажу їж і в банках, які містять BPA.
Небезпека консервованої їжі
Крім консервних банок, BPA міститься в пластикових і вакуумних упаковках для зберігання продуктів харчування. «Позбавлені цієї речовини» тільки упаковки або контейнери із скла або паперу (чи замислювалися ви над тим, як змінюється смак їжі в залежності від того, як вона упакована?)
Дивіться також: Смузі з папаєю, вівсянкою та яблуком для покращення травлення
Синтетичні хімічні продукти, які використовують для пакування , зберігання і оброблення їж і – це мовча зні вороги. Ніхто не знає, що вони містять і як впливають на ваше здоров’я (або здоров’я вашої сім’ї). Більшість з цих компонентів не мають ніякого впливу, тому вони відфільтровуються в їжу без проблем.
Люди, які їдять багато консервованої їжі, більш вразливі до дії раніше згаданих нами речовин, які можуть спричинити ожиріння, гормональні зміни, серцеві проблеми і діабет .
Насправді є небагато достовірної інформації з цієї проблеми і мало відомо про найважливіші процеси, які відбуваються в організмі під впливом речовин, що містяться у матеріалі для виготовлення консервних банок. Але точно підтверджено , що банки містять “популярні” токсичні речовини, наприклад, формальдегід, відомий серед вчених, як канцероген . Він також знаходиться в пластикових пляшках (у менших кількостях).
Консерви з тунця
Немає сумнівів, що консервований тунець є одним з найчастіше вживаних продуктів, тому що його не потрібно готувати і можна додавати до будь-якого рецепту. Корисні властивості риби (яка містить омега-3 жирні кислоти і фосфор) втрачаються через вміст ртуті, що знаходиться у консервних банках.
Ртуть – це метал з токсичн ою дією , як а завда є шкоди нервов ій системі. Крім того, що вона є в банках, її також виявляють у воді в регіонах, де ловлять деякі види риби. Вона може збільшити ризик розвитку серцевих нападів, нейросенсорних порушень, розладів неврологічного розвитку (це стосується плодів) і т.д.
Консерви з алюмінієвим покриттям
Більшість банок, які використовують для зберігання харчових продуктів і продають в супермаркетах, мають пластикову упаковку, зовнішня сторона якої, як відомо, містить епоксидну смолу. Це роблять для того, щоб зберегти продукти від взаємодії і щоб кислоти, що містяться в них, не викликали ерозії матеріалу. Для того, щоб банки слугували довго, їх роблять о кругл ої форм и , а зверху розміщують п окриття.
Отруєння консервами – це «давня» проблема
Якщо ви вважаєте, що проблема консервованих продуктів з’явилася нещодавно, ви мусите дізнатися про історію фатальної експедиції Джона Франкліна в Арктику, під час якої багато членів екіпажу судна померли від вживання в їжу консервів.
Прочитайте статтю : Збалансовані страви для схуднення та спалення жиру
Люди дізналися про це багато років по тому, коли з’явилися результати різних досліджень. Причиною було отруєння свинцем, який використовували, щоб запечатати консерви. Хоча ця історія може бути міфом і процедури зберігання продуктів змінилися, слід знати, що проблема консерв ованих продуктів не нова.
- ESTUDIO DE LA OCU: La mayoría de las latas de conserva contiene sustancias tóxicas. (n.d.). https://www.elmundo.es/elmundo/1999/septiembre/28/sociedad/conservas.html
- Zahir, F., Rizwi, S. J., Haq, S. K., & Khan, R. H. (2005). Low dose mercury toxicity and human health. Environmental Toxicology and Pharmacology, 20(2), 351–360. https://doi.org/10.1016/J.ETAP.2005.03.007
- Rubin, B. S. (2011). Bisphenol A: An endocrine disruptor with widespread exposure and multiple effects. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 127(1–2), 27–34. https://doi.org/10.1016/J.JSBMB.2011.05.002
- Carwile, J. L., Ye, X., Zhou, X., Calafat, A. M., & Michels, K. B. (2011). Canned soup consumption and urinary bisphenol A: a randomized crossover trial. JAMA, 306(20), 2218–2220. https://doi.org/10.1001/jama.2011.1721
- Consuming canned soup linked to greatly elevated levels of the chemical BPA | News | Harvard T.H. Chan School of Public Health. (n.d.). https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/canned-soup-bpa/
- Vandenberg, L. N., Hauser, R., Marcus, M., Olea, N., & Welshons, W. V. (2007). Human exposure to bisphenol A (BPA). Reproductive Toxicology, 24(2), 139–177. https://doi.org/10.1016/J.REPROTOX.2007.07.010
- Bisphenol A | European Food Safety Authority. (n.d.). https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/bisphenol
- Juan-García, A., Gallego, C., & Font, G. (2015). Toxicidad del bisfenol A: Revisión. Revista de Toxicología, 32(2), 144-160.