Небезпека споживання супу швидкого приготування

Небезпека споживання супу швидкого приготування
Небезпека споживання супу швидкого приготування

Останнє оновлення: 04 лютого, 2019

Локшина або суп швидкого приготування – фаст-фуд, який став досить популярним в останні роки. Це простий і недорогий варіант для людей, у яких занадто мало часу, щоб приготувати і з’їсти щось корисне.

Навіть якщо люди, які їх їдять, не обов’язково вважають їх корисними, вони думають, що ці страви корисніші за гамбургери, картоплю фрі або інший фаст-фуд.

Тим не менше, люди не знають, що це не обов’язково є доречною альтернативою. Експерименти, проведені доктором Брейденом Куо з Массачусетського шпиталю, показали, що ці супи, переважно, негативно впливають на організм.

У цій статті ми збираємося поділитися деякими несподіваними фактами про небезпеку супу швидкого приготування, тож читайте далі.

Суп швидкого приготування погано засвоюється

Дослідження показали, що локшина швидкого приготування залишається в шлунку навіть після двох годин. Це набагато більше часу в порівнянні з іншими видами домашньої локшини. Це створює кілька проблем через погане травлення.

суп швидкого приготування викликає дискомфорт в животі

Спочатку травна система може відчувати сильне напруження, через те, що вона повинна працювати протягом декількох годин, щоб переварити ці оброблені продукти.

Коли їжа залишається в шлунково-кишковому тракті протягом тривалого часу, це також впливає на поглинання поживних речовин. Локшина і супи швидкого приготування не пропонують багато поживних переваг.

Замість поживних речовин, цей тип їжі має довгий перелік добавок. Деякі з яких містять токсичний консервант третинний бутілгідрохінон (TBHQ).

Дуже ймовірно, що ця добавка знаходиться в шлунку з локшиною. Це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям під час проміжку часу, необхідного для перетравлення локшини.

Лише 5 грам консерванту TBHQ можуть бути смертельними

Для тих з вас, хто не знає, що таке консервант третинний бутилгідрохінон (TBHQ), це побічний продукт нафти, який часто приховують під поняттям “антиоксидант”. Споживачі повинні розуміти, що синтетичні хімічні речовини можуть мати антиоксидантні властивості. Проте, це не те ж саме, що й природні антиоксиданти, які корисні для вашого організму.

Ці типи синтетичних “антиоксидантів” уникають окислення жирів і масел, що подовжує строк зберігання оброблених продуктів.

TBHQ знаходиться в більшості оброблених харчових продуктів, які продаються, незалежно від комерційних брендів. Крім того, він входить до складу лаків, інсектицидів, косметики і парфумів, щоб знизити швидкість випаровування і зробити їх більш стабільними.

Хоча фахівці з харчових добавок встановили, що люди можуть обробляти низькі дози TBHQ, було виявлено, що 5 грамів цієї добавки можуть бути смертельними. Справді,у словнику харчових добавок написано, що один грам TBHQ може викликати зокрема такі симптоми, як нудота і блювота, дзвін у вухах, марення і відчуття задухи.

Споживання супу миттєвого приготування пов’язане з метаболічним синдромом

метаболічний синдром

Недавнє дослідження, опубліковане в “Journal of Nutrition”, встановило, що жінки, які споживали більшу кількість супів або локшини, мали вищий ризик метаболічного синдрому в порівнянні з тими, хто їв менше, незалежно від інших звичок у харчуванні або фізичних вправ.

За даними цього дослідження, жінки, які споживали суп швидкого приготування два рази на тиждень, мали на 68% більше шансів отримати метаболічний синдром.

Він призводить до багатьох інших, більш серйозних захворювань, наприклад, до ожиріння, артеріальної гіпертензії, високого рівню цукру в крові, тригліцеридів і низьких рівнів “хорошого” холестерину ЛПВЩ.

Крім того, у людей, які їли більше миттєвих супів, була нижче кількість важливих поживних речовин, таких як білок, кальцій, фосфор, залізо, калій, вітамін А і вітамін С, в порівнянні з тими, хто їх не їв. Крім того, рівні “поганих жирів”, калорій і натрію були вище.

Найкраще – це здорова дієта, якщо ви хочете насолоджуватися хорошим здоров’ям

Нечасте споживання супу швидкого приготування не буде дуже небезпечним для вашого здоров’я, але його надмірне споживання може створити серйозні проблеми зі здоров’ям у майбутньому.

Краще обирати свіжі продукти, які є природними і корисними для організму. Ви повинні прибрати зі свого раціону оброблену їжу. Це легше зробити, якщо ви заздалегідь плануєте, що будете їсти, і слідуєте цьому плану протягом тижня.



  • Huh IS, Kim H, Jo HK, Lim CS, Kim JS, Kim SJ, et al. Instant noodle consumption is associated with cardiometabolic risk factors among college students in Seoul. Nutr Res Pract. 2017;
  • Park J, Lee JS, Jang YA, Chung HR, Kim J. A comparison of food and nutrient intake between instant noodle consumers and non-instant noodle consumers in Korean adults. Nutr Res Pract. 2011;
  • Eskandani M, Hamishehkar H, Ezzati Nazhad Dolatabadi J. Cytotoxicity and DNA damage properties of tert-butylhydroquinone (TBHQ) food additive. Food Chem. 2014;
  • Charles IA, Ogbolosingha AJ, Afia IU. Health risk assessment of instant noodles commonly consumed in Port Harcourt, Nigeria. Environ Sci Pollut Res. 2018;

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.