Переваги кави та друзів
Мало що є настільки ж приємним і комфортним, як зустріч з друзями за чашкою кави або чаю. Будь-які проблеми скоро зникають.
Вірте чи ні, чашка кави або чаю – це вже не просто ритуал, який корениться в нашій культурі. Кава і час з друзями мають переваги, які корисні для мозку, а також для ваших емоцій.
Якщо ви ніколи замислювалися над цим, ми розповімо вам більше в сьогоднішній статті, і запрошуємо взяти участь у цій здорової практиці, яка поєднує 3 дивовижні інгредієнти: каву, сміх і хороших друзів.
Соціальні аспекти кави
Кава є стимулятором, і протягом багатьох століть вона була невіддільною частиною повсякденного життя.
Ми неодноразово розповідали про переваги, які кава може мати для організму: вона будить вранці, покращує когнітивні здібності, дає енергію і навіть піклується про печінку.
Але цілком можливо, що ви ніколи думали про цікаву “соціальну складову” цього темного напою, який полюбляє все людство. Дізнаймося більше.
Гарячий напій і хороша компанія
Ось приклад. Ви щойно закінчили роботу, і це точно не був хороший день. Стрес, неспокій і розхитані нерви призвели до надлишку кортизолу і норадреналіну у крові, що може змінити основні функції організму.
- Ваше серце калатає, шлунок болить, ви втомилися, робота розуму уповільнилася. Однак перед тим, як поїхати додому, ви кличете когось зустрітися й випити в кафе.
- Ви замовляєте каву і повільно починаєте приємну розмову. Будь-який теплий напій заспокійливо діє на організм, розслабляючи дихання і нерви. Головний біль зникає.
- Кава і чай – це легкі стимулятори. Вони допоможуть вам зосередитися на спілкуванні з другом. Навіть не усвідомлюючи цього, ви почнете ділитися своїми турботами.
- Гарячий напій розслаблює м’язи, тоді як кофеїн стимулює розум, щоб він став більш сприйнятливим, комунікативним і відкритим для позитивних емоцій.
- Коли ви ділитеся жартом зі своїм другом, ендорфіни роблять всю іншу роботу: ви починаєте почуватися краще, і ваші проблеми раптом здаються відносними.
Кава і друзі: як бути “тут і зараз”
Ми живемо в мінливому світі, який завжди вимагає більшого. Легко бути більше орієнтованим на те, що потрібно зробити за годину або наступного дня, ніж на те, що ви робите в цей самий момент.
Ритуал пиття кави є лікувальною вправою для того, щоб бути “тут і зараз”. Ніщо інше не має значення, і ви можете дозволити собі просто насолоджуватися напоєм, розмовою, компанією і сміхом.
Це важливо мати на увазі.
Сила емоційних якорів
Ось ще один цікавий момент. Емоційні якорі – це конкретні моменти, які ваш мозок класифікує як позитивні та збагачувальні для зберігання в пам’яті та залучення в скрутні часи.
- Розгляньмо інший приклад. Ви щойно прекрасно провели час з друзями за чашкою кави. Ви говорили про все: сміялися, плакали, давали поради.
- Усі ці змішані почуття залишилися у мозку і створили якоря – моменти, які ви можете пригадати завтра, якщо у вас невдалий день.
- Досить просто згадати ті моменти, які варто повторити ще не раз, тому що саме там ви знайдете найбільш корисне і просте щастя.
Хороші часи мають більше енергії, ніж погані
Хоча іноді може здаватися, що все зовсім не так, відомий той факт, що ваш мозок “зберігає” позитивні та приємні моменти, щоб боротися з поганими. Позитивні аспекти легше інтегруються в пам’ять, ніж негативні, адже вони допомагають краще адаптуватися і рухатися вперед у житті.
- Погане може легко заманити вас у пастку. Ось чому варто прийняти невдачі, втрати та помилки, а потім рухатися далі, щоб не дозволити темній тіні пристати до вас надовго.
- Щось настільки просте і позитивне, як зустріч з друзями, щоб випити каву і поговорити про події дня, може бути однією з найкращих вправ для розуму і серця, які ви можете спробувати.
Це залишиться у вашій скарбниці позитивного досвіду, щоб залучити підтримку, силу й енергію, коли справи йдуть не так, як хочеться.
Тож скажіть нам, чи ви зустрічалися з друзями за чашкою кави сьогодні?
- Hayat, K., Iqbal, H., Malik, U., Bilal, U., & Mushtaq, S. (2015). Tea and Its Consumption: Benefits and Risks. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.678949
- Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028
- George, S. E., Ramalakshmi, K., & Rao, L. J. M. (2008). A perception on health benefits of coffee. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701522445
- Cohen, S. (2004). Social relationships and health. American Psychologist. https://doi.org/10.1037/0003-066X.59.8.676