Поєднання продуктів, яких треба уникати
Правильне поєднання продуктів є набагато важливішим, ніж ми думаємо. І це може суттєво вплинути на наше здоров’я та вагу. Ми можемо помітити велике поліпшення завдяки деяким простим змінам, оскільки йдеться не про те, як менше їсти, а як їсти краще.
Дізнайтеся, чому ці 7 небажаних комбінацій продуктів є важливішими, ніж вибір того, що ми їмо.
Чому треба навчитися правильно поєднувати продукти?
Якщо ми будемо дотримуватися цих правил щодо комбінацій харчових продуктів, ми можемо отримати такі переваги:
- Швидке травлення і без подразнень, таких як печія, гази або метеоризм.
- Менше втоми після їди та більше енергії.
- Набагато легше привести вагу в норму, чи ми хочемо набрати вагу або схуднути.
- Краща кишкова функція.
У довгостроковій перспективі ми можемо також поліпшити інші хронічні розлади.
Нездорові поєднання продуктів
Ідеально уникати поєднання великої кількості різних продуктів за одне приймання їжі, наскільки це можливо. З цієї причини банкети, на яких споживають різні види їжі, а гірше, у надлишковій кількості, як правило, дуже шкідливі.
Нижче ми розглянемо поєднання продуктів, які найбільше шкодять здоров’ю.
1. Диня і кавун
Ці фрукти, які часто їдять як десерт або навіть з солоною їжею, дуже шкідливі під час змішування з будь-якою іншою їжею.
Вони багаті водою і клітковиною, і хоча вони містять велику кількість вітамінів і мінералів, вони мають холодну природу, що змушує нас їсти їх натщесерце і окремо.
- Найкращий час для споживання обох фруктів – це посеред ранку або посереді дня, окремо від будь-якої іншої їжі та навіть води.
Читайте також: 3 переваги кавуна, які вас здивують
2. Білки та крохмалі
Одна з найбільш шкідливих комбінацій їжі – це суміш білків та крохмалів , оскільки вони уповільнюють травлення та змушують нас набирати вагу.
- Білки: м’ясо, риба, яйця, молоко та молочні продукти, бобові, горіхи та насіння.
- Крохмаль: Злаки та продукти з борошна (макарони, хліб, цукерки), картопля, рис, овочі, багаті на варений крохмаль (гарбуз, морква, батат, буряк, артишоки), кукурудза, горох.
Типова суміш м’яса з картоплею та іншими подібними стравами не є найздоровішим варіантом , хоча вони трапляються в будь-якому меню. Було б ідеально додавати до тарілки білка або крохмалю порцію салату або сирих овочів.
3. Молоко та молочні продукти
Молоко як окремий вид білка, не можна поєднувати з будь-якою іншою їжею. Якщо у вас немає проблем з його переварюванням, все одно його завжди потрібно пити окремо.
- З іншого боку, молочні продукти, такі як йогурт або сир, не повинні з’їдатись із крохмалем.
- Є також погана, хоча і дуже поширена комбінація: йогурт, підсолоджений цукром.
4. Фрукти під час їжі
Звичка їсти фрукти на десерт не така здорова, як ви думаєте, особливо якщо ви споживаєте крохмаль. Через це цукор у фруктах засвоюється в шлунку і гальмує травлення.
- Ми можемо зробити виняток, якщо ми споживаємо м’ясо або рибу з салатом (без картоплі або інших крохмалів). У цьому випадку ми можемо супроводжувати білок з ананасом або папаєю, двома тропічними фруктами, багатими ферментами, які полегшують травний процес.
- З цієї ж причини ми завжди повинні уникати соків (які навіть містять ще більше цукру) під час їжі.
5. Різні види білка
Однієї порції білка на приймання їжі достатньо, щоб дотримуватися збалансованої дієти. З цієї причини небажано змішувати різні види, такі як м’ясо з бобовими.
Кожна їжа має свої особливості, які активують різні функції травлення. Змішуючи їх, ми ускладнюємо ці природні процеси.
Дізнатись більше: Які продукти ідеальні для вашої фігури
6. Овочі не зливаються з усім
Овочі добре поєднуються з більшістю харчових продуктів. Однак є деякі винятки:
- Молоко
- Солодкі фрукти
- Кавун і диня
- Цукор
7. Вода під час їжі
Щодня ми повинні пити від 1 до 2 літрів води. Проте багато людей, які намагаються дотримуватися цієї звички, роблять це неправильно, оскільки вони часто п’ють під час їжі або відразу після.
Це викликає важкість і набряк, коли вода змішується зі шлунковими соками та їжею.
Ідеальним способом є завжди пити натщесерце, посеред ранку та всередині дня.
- Golay, A., Fallaz, A. F., Ybarra, J., Bianchi, P., Saraiva, S., Mensi, N., Gomis, R., & De Tonnac, N. (2000). Similar weight loss with low-energy food combining or balanced diets. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, 24(4), 492-496. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10805507
- Harvard School of Public Health. (Enero de 2023). Healthy eating plate. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/
- Justin, J. P., & Amit, S. D. (2022). Physiology, Digestion. StatPearls. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31334962/