Спробуйте приготувати хліб, який не містить глютену
У цій статті ми розкажемо вам, як приготувати хліб без глютену, з вівсянки банану та волоського горіха.
Упродовж усієї історії людства хліб був найважливішим елементом харчування у багатьох різних країнах.
Проте в останнє десятиліття його розкритикували за те, що він містить занадто багато калорій і значно сприяє ожирінню.
На щастя, для вас, сьогодні випускають багато здорових сортів хліба, наприклад, цей хліб з вівса, банана та горіхів. Ці здоровіші сорти показують нам, що хліб також може бути корисним і здоровим вибором для харчування.
У цій статті ви дізнаєтесь про рецепт цього смачного хліба, виготовленого з вівса, який не містить лактози або глютену, тому він підходить для всіх споживачів. Крім того, ви також дізнаєтеся про його чудові властивості для здоров’я.
Користь хліба
Хліб по суті не є поганим для здоров’я. Це залежить від інгредієнтів, які він містить, і кількості хліба, яку ви споживаєте.
Загалом, це їжа, яка є багатою на вуглеводи. Це фундаментальні елементи нашого тіла і відмінне джерело енергії.
Незалежно від цього факту, якщо ми споживаємо надмірну кількість хліба, це може змусити нас набрати зайву вагу.
Отже, хліб, який готують зі здорових та якісних інгредієнтів, є ідеальним доповненням до здорового сніданку або будь-якого приймання їжі.
Крім того, ми повинні бути обережними з деякими хлібами, виготовленими на фабриці з борошна дуже поганої якості. Фабрики виробляють його з дріжджів, що може спричинити набряк черевної порожнини після його вживання.
До того ж, вони роблять його з великою кількістю добавок, що перетворює текстуру хліба на гумову. Таким чином, він стає непридатним після короткого проміжку часу.
Через цю проблему з промисловим хлібом багато хлібопекарень вирішили повернутися до старих рецептів приготування хліба, які вони роблять вночі, з терпінням і з дотиком ремісника. Вони також вирішили використовувати борошно більш високої якості, наприклад, пшеничне, житнє та гречане.
Чи є хліб без глютену?
Основа для цього виду хліба – це дроблена вівсяна крупа або порошкоподібний овес. Цей вуглевод дуже поживний і має високий вміст білка та волокна.
Крім того, хліб без глютену, дуже корисний для травлення і допомагає подолати бажання їсти, наповнюючи шлунок.
Овес не містить природного глютену. Проте в багатьох випадках його оброблябть разом з пшеницею, яка його забруднює. У таких випадках це може бути досить небезпечним для тих, хто хворий на целіакію.
Якщо у вас є ця проблема, ви повинні перевірити, що продана вам вівсянка насправді не містить глютену. Також, коли ви вибираєте дріжджі, перевірте, щоб вони також не містили глютену.
Хліб з вівсянки, банану та волоського горіха
Інгредієнти:
- 2 яйця
- 1/2 склянки оливкової олії (100 г)
- 2 склянки води (500 мл)
- 1 столова ложка цукру (10 грамів)
- 2 склянки дробленої вівсяної крупи (260 грамів)
- 2 стиглих бананів
- 1 склянка нарізаного волоського горіха (150 грамів)
- 1 пакет сухих дріжджів (12 грамів)
Приготування
Перевага цього хліба в тому, що вам не потрібно його замішувати, і ви можете зробити це швидко і просто за допомогою яєчної збивачки.
- По-перше, змішайте два яйця збивачкою.
- Потім додайте масло і продовжуйте змішувати яйця.
- Додайте воду, банани, цукор, а потім знову змішайте.
Якщо навколишня температура висока, використовуйте теплу воду. Якщо ви готуєте в холодній атмосфері, використовуйте гарячу воду.
- Поступово додавайте вівсянку, коли ви змішуєте інгредієнти так, щоб вона була однорідною, і ви не бачили кусочки вівса скрізь.
- Коли ви достатньо і послідовно все перемішали, додайте сухі дріжджі і знову змішуйте інгредієнти.
- Коли дріжджі повністю перемішались, додайте нарізані волоські горіхи та повертайтеся до змішування тіста.
- Потім покладіть тісто на 30 хвилин у холодильник. Це так, хліб може встигнути піднятися. Гаряче тісто і холодна температура викликають зростання.
- Поки дріжджі реагують, попередньо розігрійте духовку до 180 градусів.
- Через тридцять хвилин тісто повинно суттєво зрости. Помістіть його в місткість для хліба і покладіть в духовку на 50 хвилин і залиште хліб пектися.
- Через сорок хвилин, перевірте хліб ножем, щоб побачити, чи він готовий. Через різницю в розмірах хлібних місткостей приготування може зайняти менше часу або більше.
- Зачекайте, поки хліб буде готовий відповідно до ваших смаків. Потім вийміть його з духовки і трохи остудіть.
- Ми рекомендуємо тримати його у свіжому та сухому середовищі. Їжте його протягом 4-5 днів після приготування. Це домашній хліб без глютену, тому краще споживати його швидко.
- Mansueto P, Seidita A, D’Alcamo A, Carroccio A., “Non-celiac gluten sensitivity: literature review”, J Am Coll Nutr. 2014;33(1):39-54.
- Yang F, Basu TK, Ooraikul B., “Studies on germination conditions and antioxidant contents of wheat grain”, Int J Food Sci Nutr. 2001 Jul;52(4):319-30.
- Harland JI1, Garton LE., “Whole-grain intake as a marker of healthy body weight and adiposity”, Public Health Nutr. 2008 Jun;11(6):554-63. Epub 2007 Nov 16.