Як правильно пити зелений чай, щоб мати від нього користь
Як ви, можливо, чули, зелений чай містить антиоксиданти, а також має сечогінний та термогенний ефект. Він захищає від різноманітних проблем зі здоров’ям, приміром, від хвороб серця.У цій статті розглянемо найкращі рецепти приготування зеленого чаю та ті переваги, які цей напій матиме для організму.
Заварюйте чай відповідно до свого смаку
Коли заварюєте чашку зеленого чаю, аромат залежатиме від того, як саме ви підходите до процесу приготування напою. Усе залежить від температури та кількості води, яку ми використовуємо для заварювання.
Прихильники чаю вважають, що ідеальний напій має багатий аромат і трохи гіркуватий присмак.
Якщо вода занадто гаряча або листя чаю заварюється тривалий час, чай може стати занадто гірким. Якщо вода не достатньо гаряча для заварювання, чай не матиме того багатого аромату, який повинен бути.
Час заварювання ідеального чаю залежить від багатьох чинників:
- від розміру листя,
- виду чаю,
- періоду збору урожаю, а також багатьох інших факторів.
Воду для зеленого часу нагрівають до 60 ° C – 85 ° C, чай варто заварювати впродовж однієї-трьох хвилин.
Процес приготування та користь для здоров’я
Є декілька досліджень, у яких йдеться про те, що спосіб приготування зеленого чаю може вплинути на збереження корисних властивостей чаю, а також антиоксидантів, необхідних для здоров’я.
Розгляньмо основні фактори, які варто запам’ятати:
- Розмір та форма чайного листя: листочки меншого розміру заварюються швидше. Листочки більшого кольору заварюються трохи довше.
- Чайні пакетики: Широколистий чай корисніший, оскільки складається з молодого листя та пагонів. Це дозволяє використовувати більший об’єм, у порівнянні з тим, що міститься у пакетику, де також присутні маленькі частинки листочків.
- Температура: Коли вода кипить, вона сприяє швидкому вивільненню катехінів. Вода низької температури мінімізує корисний ефект напою через те, що запобігає розкладу корисних елементів, таких, як галова кислота.
Чи існує ризик, коли йдеться про приготування зеленого чаю?
Якщо чай буде заварюватися дуже довго, з’явиться гіркий присмак, а також підвищиться вміст кофеїну.
Окрім того, є ризик того, що можуть вивільнитися інші речовини, приміром, пестициди та важкі метали.
Як ще можна заварити зелений чай?
Якщо хочете максимізувати вміст антиоксидантів у наступній чашці зеленого чаю, залиште його настоюватися на дві години у холодній воді, це також придасть пікантного смаку.
У такий спосіб зможете скористатись усіма корисними властивостями цього дарунку природи.
Три маловідомі переваги зеленого чаю
Певні науковці досліджували переваги зеленого чаю, про які ви навіть не можете здогадуватись. Сюди належить здатність боротися з раком або мінімізувати стрес, що позитивно впливає на здоров’я серця.
Розгляньмо три маловідомі переваги зеленого чаю.
Здорові зуби та ясна
У науковій праці 2009 року дослідили здоров’я ротової порожнини 940 людей. Виявили, що ті, які п’ють зелений час постійно мають здоровіші ясна, ніж ті, які п’ють зелений чай час від часу, або зовсім не вживають.
На кожну чашку зеленого чаю, яку випивають за день, є значна різниця за декількома показниками, що характеризують таке захворювання, як пародонтоз. Ідеться про кровотечу та почервоніння ясен, а також ерозію зубної емалі.
Профілактика інсульту
В 2009 році також були проведені дослідження, які свідчать про те, що споживання зеленого чаю на щоденній основі зменшує ризик інсульту.
На основі огляду майже 195 000 людей, виявили, що ті, які випивають до трьох чашок чаю в день, зменшують ризик виникнення інсульту на 21%.
Покращення роботи мозку
Споживання зеленого чаю захищає мозок від старіння.
У 2006 році в наукових працях писали про те, що для проведення експерименту було обрано 1000 японців віком від 70 років та старше, які споживали зелений чай.
Виявили, що ті, хто випивав більше чаю впродовж свого життя, мали менше ознак поганого функціонування мозку та слабкої пам’яті.
Ті, хто випивав чашку чаю чотири або шість разів на тиждень на 38% були менше схильні до когнітивного порушення.
Через обмежену кількість наукових досліджень з цього питання, ще рано рекомендувати зелений чай як ліки від певних захворювань. Однак немає сумніву, що споживання цього корисного напою матиме фантастичний ефект на здоров’я людини.
Спробуйте!
- Departamento Nacional de Planeación (DNP). (2004). Café y té. Cadenas Productivas Estructura, Comercio Internacional y Protección.
- Baladia, E., Basulto, J., Manera, M., Martínez, R., & Calbet, D. (2014). Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal; revisión sistemática y metaanálisis. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/NH.2014.29.3.7118.
- Huertas, R. A. P. (2013). Efecto del té verde (Camellia Sinensis L.) en las características fisicoquímicas, microbiológicas, proximales y sensoriales de yogurt durante el almacenamiento bajo refrigeración. @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. https://doi.org/10.24054/16927125.V1.N1.2013.383.