Цілющі властивості мексиканського кактуса
Мексиканський кактус – рослина з роду кактусових, яка росте на території цілої Америки в дикій природі. Її можна легко виростити на будь-якому типі ґрунту. Саме тому ця рослина настільки популярна.
Крім того, доведено, що вона володіє неймовірними лікувальними властивостями, тому кактус – це чудовий натуральний лікувальний засіб від низки хвороб. Дізнайтеся більше про лікувальні властивості мексиканського кактуса у цій статті.
Наскільки поживний мексиканський кактус
Ця рослина багата на кальцій, фосфор, калій, натрій, а також вуглеводи, азотні речовини, клітковину, вітаміни А, В, С і К, хлорофіл, рибофлавін та білки. Існує багато досліджень, згідно з якими кактус чудово підходить для покращення здоров’я людей із захворюваннями ендокринної, нервової, імунної, кровоносної, травної та дихальної систем.
Дізнатись більше: Як неправильне дихання може вплинути на здоров’я?
Також він володіє різними властивостями для зовнішнього застосування: він є прекрасним складником косметичних засобів, кремів та засобів для догляду за шкірою та волоссям. Також існує ряд мил, шампунів, кондиціонерів, зволожувальних гелів, лосьйонів, помадок, тіней для очей та ін. з кактусом. У традиційній медицині його використовують для лікування ран або невеликих опіків шкіри.
Їсти кактус можна по-різному: у вигляді соків, соусів, порошку, цукерок, льодяників, рагу, салатів, джемів, супів, бульйонів. Також можна поєднувати його із зерновими, фруктами або зернами льону. Основні ребра кактуса ніжні вживаються як овочі, тому їх можна, наприклад, закручувати, як мариновані огірки. Дуже популярно змішувати кактус із фруктами.
Лікувальні властивості мексиканського кактуса
- Сильний антибіотик: він сповільнює або зовсім призупиняє ріст та розвиток різних бактерій. З мексиканського кактуса, вірніше, з його ребер, роблять чудовий гарячий компрес, який має неймовірний вплив на вашу шкіру, а також допомагає загоювати рани та лікувати інфекції.
- Лікує атеросклероз: це серцево-судинне запалення, спричинене накопиченням нальоту на кровоносних судинах, можна лікувати за допомогою цієї рослини, тому що вона – чудовий антиоксидант та протизапальний засіб. Регулярне вживання соку свіжого кактуса або порошку кактуса допомагає запобігти виникненню цієї хвороби.
- Зупиняє поширення ракових клітин: кактус має багато харчових волокон, як розчинних так і нерозчинних. Останні поглинають воду та допомагають їжі краще “проходити” через шлунково-кишковий тракт. Також він покращує травлення і відповідає за розбавлення концентрації клітин у кишечнику, які можуть бути канцерогенними, а це допомагає запобігти поширенню даної хвороби.
- Допомагає регулювати рівень холестерину: завдяки вмісту амінокислот, вітаміну В3 та клітковини. Мексиканський кактус також запобігає підвищеному рівню цукру в крові та накопиченню жиру, саме тому він значно знижує рівень “поганого” холестерину та тригліцеридів. Також він знешкоджує жовчні кислоти, які потім перетворюються на холестерин.
Покращує травлення
- Покращує функціонування товстого кишечника: завдяки вмісту активних складників він допомагає запобігти засвоєнню жирів та вуглеводів. Це підтримує рівень крові збалансованим та контролює вагу. Мексиканський кактус містить клітковину, яка поглинає глюкозу в кишечнику, крім того, він очищає цей орган та дбає про його здоров’я.
- Регулює діабет: або, інакше кажучи, рівень цукру у крові хворих на діабет людей. Завдяки вмісту 18 амінокислот у цій рослині ваше тіло матиме більше енергії і ви рідше відчуватимете втому, саме тому рівень глюкози теж зменшиться. Він зміцнює печінку та підшлункову, підвищує чутливість до інсуліну, стимулює рух глюкози до всіх клітин тіла. Також він знижує засвоєння вуглеводів і, тим самим, вироблення інсуліну.
- Покращує травлення: завдяки вмісту вітамінів B (B1, 2, та 3) і C, а також кальцію, калію, магнію, натрію та заліза. Він має потужні антиоксидантні властивості та забезпечує чудовий захист від токсинів, які ви споживаєте. Також кактус зменшує шкідливий вплив алкоголю та деяких “важких” продуктів.
Це може Вас зацікавити: Чаї для боротьби з розладом травлення
- Запобігає виникненню запорів: клітковина, яка міститься у мексиканському кактусі, як ми вже згадувати раніше, допомагає травленню. Це убезпечить вас від проблем під час походу у туалет.
- Союзник у боротьбі із зайвою вагою: завдяки високому вмісту клітковини. Він допомагає сповільнити процес засвоєння їжі та поживних речовин, які потраплять у кров. Це у свою чергу, полегшує їх виведення. Він допомагає рідинам швидше потрапити у кров, тим самим, зменшує целюліт та застій рідини. Ми рекомендуємо вживати кактус з такими соками, як, наприклад, апельсиновий. Нерозчинні волокна, які є в кактусі, забезпечать відчуття ситості та допоможуть не переїдати. До того ж, він регулює рух кишечника, а це дасть змогу правильно випорожнюватися.
Більше властивостей
- Зміцнює імунну систему: це тому що у мексиканському кактусі є дуже багато вітамінів, особливо комплексних, таких як А, В і С. Також у ньому міститься багато мінералів та амінокислот, які допомагають виводити токсини, детоксифікувати печінку та позбутися від шкідливого впливу забруднення довкілля, сигаретного диму, алкоголю та ін. Завдяки вмісту фотохімічних речовин, він допомагає тілу захищати себе від атак вірусів чи бактерій.
- Запобігає пошкодженню нервової системи: також він допомагає розслабитись, бути у піднесеному настрої, або навіть позбутися від депресії або емоційної нестабільності.
- Це чудовий сечогінний засіб: сік із мексиканського кактуса використовують для лікування запалення сечової системи та зменшення болю нирок та сечового міхура.
Зображення люб’язно надані: Razi Marysol Machay, Diógenes el Pacífico, David de la Luz, Javier Lastras, Roberto González та Luis Daniel Carbia Cabeza.
- López-Romero, P., Pichardo-Ontiveros, E., Avila-Nava, A., Vázquez-Manjarrez, N., Tovar, A. R., Pedraza-Chaverri, J., & Torres, N. (2014). The Effect of Nopal (Opuntia Ficus Indica) on Postprandial Blood Glucose, Incretins, and Antioxidant Activity in Mexican Patients with Type 2 Diabetes after Consumption of Two Different Composition Breakfasts. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1016/j.jand.2014.06.352
- Hernández-Urbiola, M. I., Contreras-Padilla, M., Pérez-Torrero, E., Hernández-Quevedo, G., Rojas-Molina, J. I., Cortes, M. E., & Rodríguez-García, M. E. (2010). Study of Nutritional Composition of Nopal (Opuntia ficus indica cv. Redonda) at Different Maturity Stages. The Open Nutrition Journal. https://doi.org/10.2174/1874288201004010011
- Medina-Torres, L., Gallegos-Infante, J. A., Gonzalez-Laredo, R. F., & Rocha-Guzman, N. E. (2008). Drying kinetics of nopal (Opuntia ficus-indica) using three different methods and their effect on their mechanical properties. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2007.07.016