Взаємозв′язок між кавою і голодом
Деякі дослідники вважають, що пиття кави спричиняє голод. Дізнайтеся про те чим однакові кава та голод у цій статті. Результати здивують вас!
Кава – найпопулярніший напій
Є факти, які показують, що наш голод і апетит знаходяться під контролем комплексу систем і залежать від того, що ми їмо або п’ємо (це стосується й кави). Вчені довели, що кава як найпопулярніший напій у світі також має вплив на голод.
Читайте також: Переваги споживання кави за сніданком
Багато людей використовують звичайну каву, щоб контролювати свій апетит. Справді, кава дає велику кількість енергії й робить вас більш пильними. Вона покращує фізичну працездатність і зменшує апетит. Тим не менш, дослідження показали: якщо ви хочете схуднути, краще пити каву без кофеїну.
То чи корисна кава? Усе відносно. Не всі люди засвоюють каву однаково. Ви повинні знати, що цей напій змінює нейротрансмітери і гормони (особливо рівень кортизолу та інсуліну). Саме тому кава змушує одних людей “прокидатися”, а інших – “спати”. Це може змінюватися залежно від того, скільки ви п’єте кави, від часу доби, вашого віку, фізичної статури тощо.
Чи робить вас кава голодними?
Гормони впливають на апетит і задоволення. Тому ви можете бути більше голодними в певний час доби, ніж інші. Жінки, наприклад, їдять більше, коли вони голодні. Чоловіки можуть з’їсти багато, коли вони перебувають під великим тиском або стресом.
Є три гормони, які відповідають за голод: грелін, лептин та пептид YY. Перший секретується в шлунку, другий синтезується в жирових клітинах, а третій знаходиться в кишечнику.
Чи може кава допомогти втратити вагу? Як? Шляхом модифікації виробництва кожного гормону. Те ж саме відбувається і з вашим настроєм. Ви коли-небудь помічали, що коли ви голодні, ви божеволієте або стаєте занадто запальними, а після їжі – щасливими? Пам’ятайте популярний вислів: “повний шлунок робить щасливим серце.”
Дослідники розглянули дві гіпотези, щоб з’ясувати, який взаємозв′язок між кавою і голодом:
Гіпотеза #1: кава (без кофеїну або з кофеїном) зменшує відчуття голоду, лептин, грелін, збільшує задоволення і пептид YY.
Гіпотеза #2: Ті ж самі ефекти, що й у першої гіпотези, але з тією різницею, що вони тривають тільки протягом 60 або навіть 120 хвилин після їжі для перетравлення її організмом.
Група добровольців пила каву, а потім описувала свої почуття протягом трьох годин. Висновки, до яких вони дійшли, такі:
- Тоді як кофеїн використовують для придушення апетиту, кава без кофеїну показала найнижчі рівні голоду (поряд з двома гормонами) і збільшення пептиду.
- Що більша кількість пептиду YY, то менший голод. Люди, які брали участь в експерименті, заявили, що вони не мали апетиту протягом трьох годин, проте їхні рівні пептиду YY зменшився через півтори години.
- Ще один цікавий висновок полягає в тому, що скорочення масштабів голоду і збільшення пептиду залишалися незмінними до й після вживання глюкози. Це дає змогу припустити, що деякі з компонентів кави не змінюють травлення.
Можливо, причина того, що кава зменшує голод, в тому, що так вона змінює гормон задоволення.
Варто відзначити, що кава має багато антиоксидантів.
Тим не менш, деякі з її компонентів є шкідливими для певних людей, особливо якщо вони п’ють її занадто багато. Якщо ви використовуєте кофеїн для зменшення апетиту, варто розглянути інші стратегії.
Насамперед, пити каву без кофеїну, а потім їсти інші здорові продукти, які мають той же ефект. Для деяких людей це яблуко, для інших – зернові, для когось – банан або помідор.
Дізнатись більше: 3 антиоксидантні соки для боротьби з передчасним старінням
Також ви повинні пам’ятати, що є й інші чинники, які роблять вас голодним. Наприклад, дефіцитний сніданок, який не містить фруктів, молочних продуктів і зерен; використання шлунка в будь-який час (“перекушування”); вживання їжі, коли вам нудно або бракує мотивації, коли відчуваєте занепокоєння або стрес та в період гормональних змін.
Не варто очікувати, що кава буде магічним вирішенням проблеми. Якщо ви не їсте правильно щодня, імовірно, ваш шлунок буде просити щораз більше й більше їжі.
- Clifford M. N., Wilson K.C. (1985). Coffee: Botany, Biochemistry and Production of Beans and Beverage. Westport, Connecticut: AVI Publishing.
- Kummer C. (2003). The Joy of Coffee: The Essential guide to Buying, Brewing, and Enjoying. Boston: Houghton Mifflin.