Як найкорисніше використати цедру цитрусових?
А чи відомо вам, яка саме частина цитрусових плодів містить найбільшу кількість корисних речовин, які позитивно впливають на наш організм? Правильно – їхня цедра, вона запобігає виникненню раку та сердечно-судинних захворювань, запобігає затримці рідини в організмі та накопиченню жирових відкладень, зміцнює захисні сили організму, щоб впевнено протистояти будь-яким інфекціям та має багато інших властивостей, про які ви навіть не здогадуєтесь, але про які ви зараз обов’язково дізнаєтесь.
Ми розповімо вам, як використовувати цедру лимонів, апельсинів, мандаринів, лаймів та грейпфрутів аби отримати максимальну вигоду від її лікарських, кулінарних та косметичних властивостей.
Дуже важливо, щоб фрукти були вирощені у домашніх умовах та були повністю натуральними та органічно чистими, щоб була впевненість у тому, що вони не мають пестицидів або інших токсичних речовин, які мають тенденцію накопичуватись саме у цедрі плодів.
Як зберігати цедру цитрусових плодів?
По-перше, необхідно ретельно вимити фрукт, очистити його та зрізати ножем цедру без білого шару, який може гірчити.
Якщо ви бажаєте зберегти цедру для її подальшого використання, найкраще буде заморозити її у морозильнику. Звичайно, ви також можете сушити цедру на сонці або ж у духовці (при низькій температурі протягом декількох годин) та перемолоти її за допомогою кавомолки.
Лікарські властивості
- Завдяки високому вмісту флавоноїдів, цедра цитрусових має потужний антиокислювальний ефект, що допомагає природнім шляхом запобігати виникненню та лікувати рак, особливо рак шкіри та молочної залози, а також зводить до мінімуму ризик постраждати від сердечно-судинних захворювань.
- Високий вміст вітаміну С зміцнює імунну систему .
- Cприяє очищенню організму зсередини та зволоженню зовні, а також запобігає затримці рідини в організмі.
- Має злегка заспокійливий ефект. Цитрусові допомагають поліпшити настрій та покращити самопочуття.
- Покращує стан та функціонування вашої травної системи.
- Сприяє засвоєнню таких поживних речовин, як залізо, необхідного для лікування анемії.
Кулінарні властивості
Цитрусова цедра у будь-якому вигляді, свіжа або сушена, надасть вашим стравам нотку свіжості, а також наситить їх корисними речовинами та посприяє полегшенню травлення:
- Для приготування тортів, десертів, та печива: змішайте її з тістом або ж використайте для прикраси вашої випічки.
- Додайте до приправ з оцту, оливкової олії та будь-яких прянощів.
- Відміно підійде до м’яса, риби, супів та тушкованих страв.
- Внесіть оригінальний та освіжаючий штрих до ваших напоїв, додайте цитрусову цедру в лоток з льодом.
Косметичні властивості
Завдяки високому вмісту вітамінів та мінералів, цитрусові допомагають очистити та покращити стан вашої шкіри, усувають в’ялість і атонію, зволожують і пом’якшують шкіру, запобігають появі зморшок, прискорюють процес регенерації клітин та сприяють утворенню колагену.
- Натуральний скраб: щоб зробити простий та ефективний ексфоліант для очищення вашої шкіри, змішайте цукор або морську сіль, лимонну цедру та оливкове або мигдальне масло (якщо у вас суха шкіра) або гель алое (якщо у вас жирна шкіра).
- Дезодорант: Якщо змішати цитрусові цедру та сік, який ви отримаєте, ця консистенція може бути використана як ефективний та натуральний дезодорант без домішку будь-яких шкідливих речовин. Залиште отриману суміш у холодильнику на декілька днів, після чого можете почати активно використовувати дезодорант.
- Мило: Ми дамо Вам рецепт приготування натурального мила з лаванди в цій статті. Якщо Ви будете використовувати цедру цитрусових замість лаванди, то Ви отримаєте очищувальне та дуже ароматне мило.
- Apraj VD, Pandita NS. Evaluation of Skin Anti-aging Potential of Citrus reticulata Blanco Peel. Pharmacognosy Res. 2016 Jul-Sep;8(3):160-8. doi: 10.4103/0974-8490.182913. PMID: 27365982; PMCID: PMC4908842.
- Couto M, Aparecida L, Guidolin S. Quantificação de vitamina C e capacidade antioxidante de variedades cítricas. Ciência e Tecnologia de Alimentos. 2010; 30(1): 15-19.
- Galindo Barragán R. Estabilidad de la vitamina C y la hesperidina de los coproductos del zumo y puré de naranja liofilizados. Valencia: Universidad Politécnica, 2019. http://hdl.handle.net/10251/129066
- Hakim IA, Harris RB, Ritenbaugh C. Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutr Cancer. 2000;37(2):161-8. doi: 10.1207/S15327914NC372_7. PMID: 11142088.
- Hashemipour M, Kargar M, Ghannadi A, Kelishadi R. The effect of Citrus Aurantifolia (Lemon) peels on cardiometabolic risk factors and markers of endothelial function in adolescents with excess weight: A triple-masked randomized controlled trial. Med J Islam Repub Iran. 2016 Oct 18;30:429. PMID: 28210594; PMCID: PMC5307599.
- Koolaji N, Shammugasamy B, Schindeler A, Dong Q, Dehghani F, Valtchev P. Citrus Peel Flavonoids as Potential Cancer Prevention Agents. Curr Dev Nutr. 2020 Mar 13;4(5):nzaa025. doi: 10.1093/cdn/nzaa025. PMID: 32391511; PMCID: PMC7199889.
- Matsuzaki K, Nakajima A, Guo Y, Ohizumi Y. A Narrative Review of the Effects of Citrus Peels and Extracts on Human Brain Health and Metabolism. Nutrients. 2022 Apr 28;14(9):1847. doi: 10.3390/nu14091847. PMID: 35565814; PMCID: PMC9103913.
- Miyake Y, Hiramitsu M. Isolation and extraction of antimicrobial substances against oral bacteria from lemon peel. J Food Sci Technol. 2011 Oct;48(5):635-9. doi: 10.1007/s13197-011-0330-3. Epub 2011 Mar 3. PMID: 23572799; PMCID: PMC3551112.
- Li P, Yao X, Zhou Q, Meng X, Zhou T, Gu Q. Citrus Peel Flavonoid Extracts: Health-Beneficial Bioactivities and Regulation of Intestinal Microecology in vitro. Front Nutr. 2022 May 24;9:888745. doi: 10.3389/fnut.2022.888745. PMID: 35685878; PMCID: PMC9171401.
- Lin CC, Wu JJ, Pan YG, Chao YH, Lin FC, Lee YR, Chu CL. Gold lotion from citrus peel extract ameliorates imiquimod-induced psoriasis-like dermatitis in murine. J Sci Food Agric. 2018 Nov;98(14):5509-5517. doi: 10.1002/jsfa.9097. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29691866.
- Soto L, Ojeda de Rodriguez G, Rojas, et al. Caracterización química del aceite esencial de toronja (Citrus paradisi L.). Rev. Fac. Agron. de la Universidad del Zulia. 2013, 30: 266-283.
- Tenorio Domínguez M. Flavonoides extraídos de la cascara de naranja tangelo (Citrus reticulata x Citrus paradisi) y su aplicación como antioxidante natural en el aceite vegetal sacha inchi (Plukenetia volubilis). Scientia Agropecuaria. 2016; 7(4): 419-431.
- Wang J, Bian Y, Cheng Y, Sun R, Li G. Effect of lemon peel flavonoids on UVB-induced skin damage in mice. RSC Adv. 2020 Aug 26;10(52):31470-31478. doi: 10.1039/d0ra05518b. PMID: 35520688; PMCID: PMC9056540.