Як приготувати домашній хліб
Хліб, безсумнівно, є одним з продуктів, які почали готувати дуже давно. Беззаперечно, ця їжа супроводжувала людину протягом тисяч років. З часом приготування хліба було вдосконалено, тому з кожним днем його стає робити легше, незалежно від типу хліба, який ви хочете приготувати. Домашній хліб також має свої особливості.
Звичайно, є кілька рецептів хліба, відповідно до традицій місцевості або особистих уподобань кожної людини. Проте рецепт домашнього хліба, який ми запропонуємо вам нижче, може стати основою для інших подібних рецептів.
Перш ніж заглиблюватися в деталі інгредієнтів та приготування домашнього хліба, ми коротко розглянемо компоненти, поживні речовини та результати, які приносить ця страва.
Варто розглянути, з чого взагалі готують домашній хліб. Як правило, основні інгредієнти – це пшеничне борошно, дріжджі, сіль та вода є основними інгредієнтами для тіста, яке пізніше потрапляє в духовку.
Читайте також: Як приготувати безглютеновий хліб: три рецепти
Ви повинні мати на увазі, що є багато міфів про хліб. Найбільш поширене уявлення щодо хліба полягає в тому, що “він містить лише вуглеводи і жири”.
Хоча ми не заперечуємо вміст вуглеводів у хімічному складі пшеничної муки, це не обов’язково означає, що він негативно і непродуктивно впливає на організм.
Фактично, вуглеводи також необхідні (більшою чи меншою мірою, залежно від метаболізму) для правильного функціонування організму в цілому.
З іншого боку, немає такої їжі, яка повністю складалася б з вуглеводів. Хімія так не працює. Ви повинні бути дуже обережними з міфами.
Як зробити свій домашній хліб?
Користь пшеничного борошна
Щоб уникнути міфів, ви повинні знати, що таке пшеничне борошно, і як воно може допомогти вам. Останнім часом усі навколо говорять, що “ви повинні уникати пшеничного борошна”, але часто ці люди спотворюють або повністю змінюють справжню інформацію.
У пшеничних висівках та пробіотиках є велика поживна цінність. Якщо к оротко, це елементи, які використовують для виготовлення як високоякісного борошна, так і різних інших продуктів.
Крім того, пшениця – це єдине зерно, яке є оптимальним для планування харчування хлібом. Тобто виробництво домашнього хліба було б малоймовірним, якби не пшеничні висівки та кінцева продукція – рафінована пшенична мука (з дріжджами або без).
Отже, якщо ви повинні бути дуже обережними з чимось, це завжди з порціями. 200 грамів хліба не становить небезпеки для вашої ваги, якщо у вас здоровий спосіб життя і збалансована дієта. Але якщо це не ваш випадок, і у вас є погані звички харчування, то хліб для вас не найкраща їжа.
Після з’ясування аспектів, пов’язаних з інгредієнтами такого виду хліба, прийшов час показати вам, як ви можете приготувати свій власний домашній хліб вдома.
Інгредієнти
- 4 склянки пшеничного борошна, без дріжджів (400 г).
- 1 столова ложка дріжджів для борошна (25 г).
- 10 склянок теплої води (850 мл).
- 1 столова ложка солі (25 г).
Приготування
- По-перше, ви повинні мати велику миску, бажано глибоку, щоб вмістити всі інгредієнти. Важливо, щоб ви це пам’ятали.
- Покладіть усі сухі інгредієнти всередину миски. Тобто, борошно, сіль та дріжджі, обов’язково зафіксуйте отвір, який дозволить вам потім заливати воду.
- Після того, як ви виконали попередній крок ефективно, потрібно додати води і почати перемішувати.
- Ви можете зробити це за допомогою пластикової ложки або таким чином, щоб уникнути шматків. Секрет в тому, щоб суміш була гладенькою.
Дізнатись більше: Який хліб кращий: білий чи цільнозерновий?
- Потім продовжуйте місити тісто. На цьому кроці ви повинні добре постаратися.
- За допомогою обох рук продовжуйте добре місити, щоб суміш була гладкою, керованою та без бульбашок.
- У результаті ви отримаєте еластичну, але тверду масу.
- На цьому етапі ви повинні зробити видовжену форму, характерну для домашнього хліба.
- Випікайте в духовці при температурі 120° С приблизно 25 хвилин.
- Потім дістаньте, дайте хлібові трохи охолонути при кімнатній температурі і насолоджуйтеся його чудовим смаком.
- Slavin J, Carlson J. Carbohydrates. Adv Nutr. 2014;5(6):760–761. Published 2014 Nov 14. doi:10.3945/an.114.006163
- Shewry PR, Hey SJ. The contribution of wheat to human diet and health. Food Energy Secur. 2015;4(3):178–202. doi:10.1002/fes3.64
- Sajdakowska, M., Gębski, J., Żakowska-Biemans, S., & Jeżewska-Zychowicz, M. (2019). Willingness to eat bread with health benefits: habits, taste and health in bread choice. Public Health, 167, 78–87. https://doi.org/10.1016/j.puhe.2018.10.018