Який хліб кращий: білий чи цільнозерновий?

Серпень 13, 2018
Цільнозерновий хліб містить більше клітковини, тому кращий для системи шлунково-кишкового тракту. Важливо тільки, з чим його їсти.

Найбільше дебатів у сучасному світі виникає навколо харчування, зокрема того, який хліб варто їсти. Дивно, що багато людей роблять свій вибір на користь того чи іншого виду хліба, навіть не розуміючи різниці між цими продуктами.

Хліб більш корисний, якщо спечений з різного виду цільного зерна, це правда, але більшість людей не розуміє, чому саме так. Дивно, скільки питань та міфів пов’язано з найпоширенішим продуктом у всьому світі.

Чи хліб шкодить здоров’ю, а може сприяє набору ваги? Чи може варто їсти тільки сірий хліб? Розгляньмо декілька речей, щоб прояснити це питання.

Чи цільнозерновий хліб містить більше поживних речовин?

Традиційно хліб складається з трьох складових після випікання: висівок, зародків зерна та крохмалю. Це потрібно знати, щоб розуміти різницю між білим та темним хлібом.

Борошно, з якого виготовляють білий хліб, містить тільки крохмаль, а цільнозерновий хліб містить також зародки пшениці та висівки.

Це означає, що він є більш поживним.

  • Хибно вважати, що цільнозерновий хліб є дієтичним.
  • Він просто забезпечує організм більшою кількістю поживних речовин з меншим вмістом калорій.

Чи усі сорти темного хліба виготовлені з цільного зерна?

Чи усі сорти темного хліба виготовлені з цільного зерна?

Якщо хліб випечений з темного борошна, це зовсім не значить, що він з цільного зерна. Насправді хліб з білого борошна при додаванні певних добавок теж може виглядати темним.

Такий хліб часто збагачений вітаміном B, але все ж таки є білим хлібом. Нехай колір хліба не вводить вас в оману.

Найгірше те, що  деякі магазини видають такий хліб за натуральний продукт.

Чому білий хліб менш корисний?

Проблема полягає в обробці борошна, яке надає колір продукту, вигляд та текстуру, яка потрібна на ринку харчування.

На жаль, кожний крок у процесі виготовлення забирає з хліба більше клітковини, мінералів, а також натуральних жирів.

Оскільки в такому сорті хліба менше клітковини, він не корисний для травлення. З іншого боку, цільнозерновий хліб сприяє роботі кишківника, пришвидшуючи процес перетравлення їжі.

Для того, щоб насититися треба з’їсти більше білого хліба, ніж цільнозернового.

Як знайти справжній буханець хліба

Як знайти справжній буханець хліба

Але калорії це не єдина відмінність між цими сортами хліба. Найбільша різниця полягає у користі від продукту, його натуральності та збагаченості клітковиною.

Що краще?

Радимо їсти цільнозерновий хліб, оскільки споживаючи його, ви засвоюєте клітковину, вітаміни та інші корисні елементи, необхідні для вашого здоров’я.

Відмовтесь від надмірної кількості глютену чи цукрових домішок. У цілому, користь хлібу залежить від борошна, з якого цей хліб випечений.

Цікаво прочитати статтю: Фіброміалгія та глютен: у чому зв’язок?

Користь хліба

Споживання хліба у помірній кількості корисне для організму.

  • Клітковина сприяє роботі кишківника, який справно працює та виводить шкідливі речовини з організму.
  • Споживання хліба підтримує гарне самопочуття та здоров’я. Їжте 2 чи 3 скибки (70 г) на день.
  • Для людей з діабетом рекомендовано споживання цільнозернового хліба, оскільки він забезпечує більш стабільний рівень цукру в крові, ніж продукти з обробленого борошна.

Споживання хліба у невеликій кількості

Споживання хліба у невеликій кількості

Насправді користь хліба для організму залежить від того, з чим його їсти.

  • Проблема часто пов’язана з тим, що ми намазуємо, або кладемо на хліб.
  • Їсти хліб з маслом або іншими шкідливими продуктами не є корисним для здоров’я.

Радимо поєднувати хліб з іншими джерелами вуглеводів, приміром, макаронами, рисом, вівсом та кіноа.

Навіть якщо ви споживаєте хліб високої якості, їжте його помірно. Це принесе користь організму.

Вас також можуть зацікавити