Яка роль білків в організмі
Чи знаєте ви роль білків в організмі? Ці молекули, як і інші поживні речовини, необхідні для різних процесів життєдіяльності, саме тому всі люди повинні додати їх до свого раціону.
Білки складаються зі структурних одиниць, які називають амінокислотами. Деякі з них не можуть бути синтезовані людьми, і тому їх вважають незамінними. Їх можна отримати лише з їжі.
Усе про роль білків в організмі
Загалом білки – це молекули, які складаються з чотирьох основних елементів: вуглецю, водню, кисню та азоту. На додаток до них, вони також можуть містити сірку, залізо, мідь або інші мінерали.
Білки відіграють важливу роль у живих істотах, оскільки вони є макроелементами, необхідними для оптимального функціонування. Їх функції універсальні та різноманітні, головна з них – сприяти формуванню тканин та м’язової маси. Однак їх роль не обмежується лише цією характеристикою.
Читайте також: Важливість споживання білків на сніданок
Далі ми поговоримо про численні дії, які вони виконують.
- Структура та пластичність. Важливою функцією білків в організмі є формування клітинних структур. Вони відновлюють тканини, забезпечують підтримку та надають еластичність і стійкість. Є два класичні приклади. По-перше, колаген, який міститься в кістках і сухожиллях. По-друге, кератин, який міститься у волоссі, шкірі та нігтях. Насправді, згідно з дослідженнями, білок є одним з основних компонентів м’язової маси.
- Регулювання. Деякі гормони, такі як інсулін та глюкагон, мають протеїнову природу. Ці два гормони дають змогу регулювати концентрацію глюкози в крові. Інший випадок – кальцитонін, який відповідає за метаболізм кальцію. Окрім того, є білки, робота яких спрямовує поділ клітин та експресію генів.
- Захист. Білки допомагають створювати імуноглобуліни. Це антитіла, здатні захистити організм від чужорідних агентів. Муцини, наприклад, захищають слизові оболонки та мають бактерицидну дію. Є також фібриноген і тромбін, які сприяють утворенню тромбів і таким чином запобігають кровотечам.
- Гомеостаз. Білки здатні підтримувати внутрішнє середовище стабільним за допомогою гомеостазу. Це гарантує, що рН, кислотність та осмотичний баланс тіла постійно знаходяться в межах норми.
- Ферменти. Багато білків є ферментами, тобто вони дають змогу організму швидше реагувати на подразники. Вони можуть прискорити цей процес завдяки своїй здатності взаємодіяти з субстратами. Наприклад, є ферменти, що дозволяють розщеплювати їжу, наприклад, амілаза, ліпаза та протеаза.
- Транспортування. Вони допомагають транспортувати речовини в рідинах організму, зокрема кисень (через гемоглобін та міоглобін) та жири (через апопротеїни). На клітинному рівні можна сказати, що це канали та рецептори, що дають змогу сполукам входити та виходити через клітинні мембрани.
- Запас. Білки також є резервуаром енергії на випадок, якщо їх потрібно використовувати як паливо. Хоча це не найкраще джерело, організм може ними скористатися, коли вуглеводи недоступні.
Різні джерела білка
Продукти, які надають білок, мають тваринне та рослинне походження, проте всі вони різної якості. Тваринні джерела мають високу біологічну цінність, оскільки містять усі необхідні для організму амінокислоти. З іншого боку, рослинним джерелам їх не вистачає.Згідно з науковими дослідженнями, споживаючи білки рослинного походження, окрім сої, варто поєднувати продукти для досягнення оптимальної якості. Інакше вам завжди бракуватиме деяких ключових компонентів.
Ви можете знайти білки в таких продуктах:
- червоне і біле м’ясо
- яйця
- молочні продукти
- бобові: особливо соя, нут та сочевиця
- горіхи та насіння
Різні наукові дослідження рекомендують споживати 0,8 г білка на кілограм ваги. Ця вимога залежить від щоденних потреб кожної людини. Наприклад, вагітні жінки, діти, підлітки та люди похилого віку повинні споживати додаткову кількість.
Інша ситуація зі спортсменами, оскільки з цим пов’язаний рівень їх фізичної активності. Згідно з дослідженням, опублікованим у Журналі Міжнародного товариства спортивного харчування, вони повинні споживати щонайменше 2 г білка.
Що потрібно знати про роль білків в організмі
Ця поживна речовина необхідна для багатьох життєво важливих функцій. Тому усім потрібно звертати увагу на його споживання. Якісний білок можна отримувати з продуктів тваринного походження. Тим, хто дотримується вегетаріанської дієти, варто проконсультуватися з дієтологом.Читайте також: Білкові продукти для покращення раціону
Як бачите, важливо знати роль білків в організмі. Зрештою, ці молекули призначені не лише для утворення тканин. Вони незамінні завдяки своїй здатності впливати на різні процеси в організмі. Наше здоров’я залежить від них, тому вкрай важливо додати їх до раціону.
- Wolfe, R. R. (2017). Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality?. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 1-7.
- Amador-Licona, N., Moreno-Vargas, E. V., & Martinez-Cordero, C. (2018). Ingesta de proteína, lípidos séricos y fuerza muscular en ancianos. Nutrición Hospitalaria, 35(1), 65-70.
- Guerra, M., Hernández, M. N., López, M., & Alfaro, M. J. (2013). Valores de referencia de proteínas para la población venezolana. Archivos latinoamericanos de nutrición, 63(4), 278.
- Guillén, M. V. L. (2009). Estructura y Propiedades de las Proteínas. Obtenido de http://www. uv. es: http://www. uv. es/tunon/pdf_doc/proteinas_09. pdf. 34p.
- Miyahira, J. (2016). Importancia de mantener constante el medio interno. Revista Medica Herediana, 27(4), 197-198.
- González-Torres, Laura, et al. “Las proteínas en la nutrición.” Revista salud pública y nutrición 8.2 (2007): 1-7.
- de Luna Jiménez, Alfonso. “Valor nutritivo de la proteína de soya.” Investigación y Ciencia: de la Universidad Autónoma de Aguascalientes 36 (2006): 29-34.