Які продукти потрібно вживати, якщо у вас виразка шлунка?
Виразка шлунка – це захворювання, яке вражає внутрішню оболонку шлунка чи тонкої кишки. На жаль, ця хвороба може суттєво погіршити якість життя людини, якщо вчасно не розпочати процес лікування.
У більшості випадків виразка шлунка виникає у результаті зараження організму шкідливими бактеріями. Утім, є ще величезна кількість факторів, які також необхідно враховувати, коли йдеться про це захворювання. Це стосується шкідливих звичок (зокрема зловживання алкогольними та тютюновими виробами), вживання певних медикаментів, стресу та негативних емоцій.
У цій статті ми зібрали 8 продуктів, які необхідно регулярно вживати для профілактики та лікування виразки.
Виразка шлунка: які продукти мають бути у раціоні?
1. Ананас
Свіжий ананас – це неймовірно смачний та поживний фрукт з високим вмістом ферментів. Він має здатність покращувати процес травлення. Для прикладу, ананас стимулює засвоєння продуктів, до складу яких входять протеїни.
З-поміж інших фруктів ананас вирізняється потужними протизапальними властивостями. Саме завдяки їм натуральні засоби з ананасом запобігають розвитку виразки шлунка та сприяють відновленню організму.
Ви можете вживати свіжий ананас між основними прийомами їжі або на десерт. Також можна готувати на основі цього тропічного фрукта поживні домашні соки та смузі.
2. Листова капуста
Цей корисний овоч відомий завдяки своїм лужним властивостям. Рекомендуємо неодмінно зробити листову капусту частиною щоденного раціону, якщо у вас виразка шлунка, адже цей продукт прискорює відновлення організму.
Ви можете вживати свіжу листову капусту, попередньо заливши її маринадом із рослинної олії, солі та оцту на кілька годин. Утім, цей овоч також можна готувати або додавати до натуральних соків.
Зверніть увагу: люди, які хворі на гіпотиреоїдизм, мають бути обережними з цим продуктом та не перевищувати рекомендовану добову норму, щоб не спровокувати розвиток ускладнень.
3. Червоний перець
Червоний болгарський перець – це напрочуд поживний та смачний продукт, який стимулює процес виділення шлункових соків.
Ви можете вживати свіжий перець або додавати його до соків, салатів та гарнірів для основних страв. Також перець можна готувати на грилі або запікати, адже саме після термічної обробки краще розкривається неймовірний смак цього овоча. Червоний перець стане чудовим доповненням до будь-якої страви.
4. Картопля
Насправді картопля є чудовим антацидним засобом. Цей продукт є не просто смачним, але й неймовірно помічним при печії. До того ж сирий картопляний сік є давно відомим лужним засобом.
Якщо ви хочете максимально скористатися перевагами цього давнього засобу, рекомендуємо щодня пити картопляний сік на сніданок впродовж 9 днів поспіль.
Інгредієнти:
- 1/2 склянки картопляного соку.
Щоб виготовити цей сік, перш за все потрібно ретельно помити та почистити картоплю. Зверніть увагу, що необхідно обирати картоплю без відростків.
- 1 столова ложка оливкової олії першого віджиму
Необхідно випивати цей сік щонайменше за півгодини до сніданку.
5. Морква
Свіжа морква характеризується потужними лужними властивостями. Якщо у вас виразка шлунка, цей овоч має неодмінно бути присутнім у вашому раціоні на постійній основі. За умови регулярного вживання морквяного соку ви зможете прискорити відновлення внутрішньої оболонки шлунка.
У домашніх умовах можна легко приготувати неймовірно поживний напій на основі яблучного та морквяного соку. Ви можете вживати яблучно-морквяний сік за півгодини до їжі для профілактики печії.
6. Яблуко
Свіжі яблука є одним з найбільш розповсюджених та доступних продуктів. При цьому яблука заслужено вважають одним з найкорисніших продуктів для організму людини.
Цей фрукт також є незамінним для покращення процесу травлення та засвоєння поживних речовин. Якщо ви будете регулярно їсти яблука, то зможете позбутися таких проблем, як виразка шлунка, гастрит, печія, біль, закреп та діарея.
Яблука допомагають регулювати процес вироблення шлункових соків. Цією властивістю вони завдячують високому вмісту клітковини, бета-каротинів та вітаміну С. Саме ці поживні речовини прискорюють відновлення пошкоджених тканин органів травної системи.
7. Алое вера
Алое вера – це неймовірно корисна рослина, яка відрізняється здатністю загоювати пошкоджені ділянки шкіри. До того ж алое володіє потужними антиоксидантними, антибактеріальними та протизапальними властивостями.
Коли йдеться про виразку шлунка, гель алое вера заслужено вважають одним з найефективніших засобів. Ось кілька переваг, якими володіє алое вера:
- Завдяки своїм антибактеріальним властивостям алое запобігає розмноженню бактерії Helicobacter pylori.
- Виразка шлунка супроводжується запаленням всього травного тракту, а гель алое діє як натуральний протизапальний засіб.
- До складу алое вера входить антраквінон, завдяки якому натуральні засоби на основі цієї рослини прискорюють загоєння внутрішньої оболонки шлунка та інших органів шлунково-кишкового тракту.
8. Солона вода
Нині питну солону воду можна знайти у багатьох супермаркетах та крамницях зі здоровими товарами. За останні кілька років цей напій здобув велику популярність завдяки високому вмісту мінералів та мікроелементів.
До того ж цей напій має лужні властивості, завдяки яким він є незамінним помічником у боротьбі з різноманітними захворюваннями.
Інші корисні поради
Якщо у вас виразка шлунка, радимо взяти на озброєння такі корисні рекомендації для покращення самопочуття:
- Харчуйтеся просто та невигадливо, а ще у жодному разі не намагайтеся поєднувати велику кількість продуктів в одній страві.
- Ретельно пережовуйте їжу та ніколи не їжте у поспіху.
- Пийте багато води під час їжі. Не забувайте також вживати воду між основними прийомами їжі та перекусами.
- Відмовтеся від тютюнових та алкогольних виробів.
- Намагайтеся боротися зі стресом за допомогою натуральних засобів та спеціальних релаксаційних технік. Це можуть бути масажі, йога, тайцзи, тощо
- Уникайте смажених продуктів та напівфабрикатів, рафінованого цукру, енергетичних напоїв та гострої їжі. Спробуйте виключити зі свого раціону каву, газовані солодкі напої, перець, корицю, гвоздику, імбир, тощо.
- Aditi A, Graham D. Vitamina C, gastritis and gastric disease: a historical review and update. Digestive Disease Science. Diciembre 2013.
- American College of Gastroenterology. Peptic Ulcer Disease. Abril 2021.
- Asdaq S. M, Swathi E, et al. Role of Daucus carota in enhancing anti ulcer profile of pantoprazole in experimental animals. Molecules. Noviembre 2020. 25 (22): 5287.
- Caballé, F. F. (2008). Epidemiología, factores pronósticos y causas de hemorragia digestiva alta no varicosa. Gastroenterologia y Hepatologia Continuada.
- Canadian Society of Intestinal Research. Stomach Ulcer Diet.
- Cheney G. Rapid healing of peptic ulcers in patients receiving fresh cabbage juice. Western Journal of Medicine. Enero 1949. 70 (1): 10-15.
- Guimarães, L. L., Ventura, A. L., Capellari, L. R., Souza, V. V. de, & Toma, W. (2017). Análise fitoquímica de plantas medicinais indicadas popularmente na forma de garrafadas para o tratamento da úlcera gástrica. Unisanta Health Science.
- Jain S, Rathod N, et al. Antibacterial effect of Aloe Vera gel against oral pathogens: an in-vitro study. Journal of Clinical & Diagnostic Research. Noviembre 2016. 10 (11): ZC41-ZC44.
- Kong F, Singh R. P. Solid loss of carrots during simulated gastric digestion. Food Biophysics. 2011. 6 (1): 84-93.
- Koutsos A, Tuohy K. M, Lovegrove J. A. Apples and cardiovascular health – is the gut microbiota a core consideration? Nutrients. Junio 2015. 7 (6): 3959-3998.
- Lucas L, Russel A, et al. Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil ad the phenolic compound oleocanthal. Current Pharmaceutical Design. 2011. 17 (8): 754-68.
- Marotta R. B, Floch M. H. Diet and nutrition in ulcer disease. The Medical Clinics of North America. Julio 1991. 75 (4): 967-979.
- Pavan R, Jain S, et al. Properties and therapeutics application of bromelain: a review. Biotechnological Research International. Diciembre 2012. 976203.
- Ramírez A, Pacheco de Delahaye E. Propiedades funcionales de harinas altas en fibra dietética obtenidas de piña, guayaba y guanábana. Interciencia. Abril 2009.
- Reddivari L, Wang T, et al. Potato: an anti-inflamatory food. American Journal of Potato Research. Diciembre 2018. 96 (2).
- Ruggiero P. Use of probiotics in the fight against Helicobacter pylori. World Journal of Gastrointestinal Pathophysiology. Noviembre 2014. 5 (4): 384-391.
- Srinivasan K. Biological activities of pepper alkaloids. Natural Products. Mayo 2013. 1397-1437.
- Valdivia Roldán, Mario. “Gastritis y gastropatías.” Revista de Gastroenterología del Perú 31.1 (2011): 38-48.