10 продуктів, які не можна їсти на ніч
Час від часу у вас може виникати відчуття голоду перед сном. Це нормально, навіть якщо ви повечеряли кілька годин тому. Проблема в тому, що ви можете обрати неправильне харчування для цього часу дня. Дізнайтеся, що не можна їсти на ніч.
У цій статті ми розповімо про 10 продуктів, яких варто уникати перед сном.
Споживання неправильної їжі перед сном може перешкоджати метаболізму та викликати набирання ваги або розвиток інших розладів.
Тому важливо виробити здорові харчові звички й передусім обмежити споживання цих 10 продуктів, які можуть бути шкідливими перед сном.
Дізнайтеся про них!
1. Масло не можна їсти на ніч
Масло можна використовувати у багатьох стравах, але через підвищений вміст насичених жирів, не рекомендуємо їсти його на ніч.Загалом, ви повинні споживати масло в помірних кількостях, але якщо ви будете їсти його вночі, це також може спричинити проблеми з травленням.
Ви хочете знати більше? Читайте: 14 несподіваних способів використання вершкового масла в побуті
2. Цукерки
Більшість людей визнає, що “нешкідливо” з’їсти невелику цукерку вдень. Проблема полягає в тому, що високий вміст цукру та хімічних речовин може вплинути на вашу якість сну.Деякі з цих сполук стимулюють активність нервової системи та стимулюють роботу мозку, що не дає вам спати. Насправді, дехто стверджує, що цукерки перед сном навіть збільшують ризик появи кошмарів.
3. Морозиво
Не варто тамувати нічний апетит за допомогою миски морозива. Цей десерт містить жири, цукри та інші додані сполуки, які змінюють метаболізм і впливають на активність нервової системи.Морозиво може уповільнити травлення і призвести до болю та запалення.
4. Пряні страви
Прянощі додають смаку багатьом стравам. Їх не можна їсти на ніч, оскільки вони змінюють вироблення кислот у шлунку.Споживання гострої їжі перед сном може призвести до кислотного рефлюксу і викликати біль у шлунку. Деякі з них також містять багато калорій і можуть спричинити зайву вагу.
5. Сосиски
Хоча вони зазвичай виглядають апетитними, сосиски повні жирів та хімічних сполук, які не є корисними для вашого тіла.Загалом, ви повинні обмежити споживання ковбас, щоб зберегти здорову масу тіла. Коли ви їсте їх на ніч, це ускладнює травлення та уповільнює обмін речовин.
6. Сири
Проблема зі споживанням сиру перед сном полягає в тому, що він містить амінокислоту, відому як тирамін, що зменшує секрецію гормонів, які регулюють сон.Не їжте його окремо або в інших стравах. Це важка їжа, багата на жири, що може спричинити запалення та проблеми зі шлунком.
7. Хліб
Хліб та інша випічка може здатися чудовим варіантом для боротьби з голодом. Однак це не можна їсти на ніч, оскільки вони містять багато зайвих калорій.Борошно та цукор у кондитерських виробках негативно впливають на обмін речовин і підвищують ризик виникнення надлишкової ваги та проблем із рівнем цукру в крові.
8. Шоколад
Щоденна порція шоколаду може мати багато переваг. Він сповнений антиоксидантів та амінокислот, які покращують ваше фізичне та психічне здоров’я.Однак це погана ідея їсти його вночі, оскільки деякі компоненти шоколадних батончиків є стимуляторами, що перешкоджають хорошому сну.
Читайте також: 20 неймовірних фактів про шоколад
9. Червоне м’ясо
Червоне м’ясо містить білки та насичені жири, які сповільнюють роботу травної системи під час відпочинку.Хоча червоне м’ясо може корисне при споживанні у помірних кількостях, краще уникати його вночі, щоб не перешкоджати сну.
10. Кава
У цей час доби потрібно уникати кави та інших напоїв, що містять кофеїн. Хоча у малих дозах вони можуть посилити пильність та покращити самопочуття, вночі вони діють негативно.Щойно ви вип’єте чашечку кави, вона може не давати вам заснути декілька годин.
- McGuinness, O. P., & Shiota, M. (2017). Carbohydrate metabolism. In The Clinical Chemistry of Laboratory Animals, Third Edition. https://doi.org/10.1201/9781315155807
- Harwood, J. L., & Guschina, I. A. (2009). The versatility of algae and their lipid metabolism. Biochimie. https://doi.org/10.1016/j.biochi.2008.11.004
- The Impact of Food Bioactives on Health. (2015). The Impact of Food Bioactives on Health. https://doi.org/10.1007/978-3-319-16104-4
- O’Connor, M. I., Piehler, M. F., Leech, D. M., Anton, A., & Bruno, J. F. (2009). Warming and resource availability shift food web structure and metabolism. PLoS Biology. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.1000178