10 причин регулярно їсти фісташки
Фісташки – це маленькі горішки, які ростуть на фісташковому дереві. У цій статті ми детально розповімо про основні корисні властивості фісташок та пояснимо, чому цей продукт неодмінно повинен бути присутнім у раціоні кожної людини.
Фісташкове дерево вперше успішно виростили у Центральній та Малій Азії, проте зараз цю рослину можна зустріти і у багатьох інших регіонах.
Нині фісташки продають ледь не у кожному магазині. Ці маленькі горішки здобули свою популярність завдяки приємному смаку. Споживати фісташки можна як у сирому вигляді, так і приправляти ними основні страви, салати та навіть випічку.
У цих горіхах міститься велика кількість життєво важливих поживних речовин, а саме:
- Вітаміни (Е, фолієва кислота та тіамін)
- Мінерали (мідь, калій, магній, кальцій та залізо)
- Білок
- Клітковина
- Жирні кислоти
Фісташки мають фіолетову поверхню та салатову серединку. Зверху горішки вкриті твердою шкаралупою, яку потрібно розкривати навпіл, щоб дістати горішок. Зазвичай у продажі зустрічаються фісташки з напіввідкритою шкаралупою, яку дуже просто зняти. Втім, часом горішок повністю вкритий твердою шкаралупою, яку потрібно розбивати допоміжними засобами.
Сьогодні ми розповімо про 10 головних причин, чому так важливо регулярно їсти фісташки.
1. Фісташки допомагають при лікуванні діабету
Діабет – це серйозне захворювання, яке характеризується надлишком цукру у крові. У медицині цей процес відомий як підвищення рівня глюкози в організмі людини. Вірте чи ні, але фісташки ефективно допомагають покращити самопочуття хворих на діабет другого типу.
Пояснення цієї корисної властивості є дуже простим: завдяки високому вмісту вуглеводів у своєму складі фісташки сприяють зниженню рівня глюкози.
2. Ці горіхи знижують ризик розвитку серцевих захворювань
Це неймовірно, але фісташки знижують рівень поганого холестерину та запобігають відкладенню жирів. Саме тому ці горішки рекомендовано регулярно вживати для профілактики різноманітних захворювань серцево-судинної системи.
До того ж, завдяки високому вмісту калію фісташки сприяють зниженню кров’яного тиску. Вони зміцнюють серце та покращують роботу інших важливих внутрішніх органів.
3. Фісташки допоможуть скинути зайву вагу
Однією з багатьох корисних властивостей фісташок є їхня здатність регулювати апетит. Ці горішки можна вживати як перекус. Оскільки вони забезпечують довготривале відчуття ситості, у вас не виникне бажання з’їсти щось солодке або перекусити шкідливим фаст-фудом.
До того ж, при потраплянні в організм ці корисні горішки повністю перетравлюються. Саме тому за умови помірного споживання фісташок людина не ризикує перевищити рекомендовану добову норму калорій та набрати зайві кілограми.
4. У фісташках міститься багато клітковини
Оскільки до складу фісташок входить незамінна для організму клітковина, вони мають здатність прискорювати процес травлення та стимулювати обмін речовин. Завдяки цьому ви забудете про розлади травлення, зокрема закрепи.
5. Вони покращують зір
На жаль, більшість людей не знає, що фісташки володіють здатністю позитивно впливати на зір людини та захищати очі від шкідливих ультрафіолетових променів.
Пояснити цю корисну властивість можна високим вмістом таких поживних речовин у фісташках:
- Зеаксантин
- Лютеїн
- Рибофлавін
- Вітамін Е
- Вітамін В2
6. Ці горішки сприяють зміцненню кісток
У складі фісташок міститься велика кількість фосфору, магнію, калію, кальцію та білків. Завдяки цьому ці горішки зміцнюють кістки та підвищують витривалість м’язів.
Саме тому спеціалісти з харчування рекомендують регулярно вживати фісташки атлетам та активним людям, які ведуть здоровий спосіб життя та потребують багато енергії.
7. Фісташки сприяють зміцненню зубів
Оскільки до складу фісташок входить велика кількість фосфору та магнію, ці горішки мають здатність зміцнювати зуби та повертати їм гарний і здоровий вигляд.
Для того, щоб ваші зуби були міцними та мали привабливий вигляд, недостатньо лише регулярно їх чистити та користуватися ополіскувачем для ротової порожнини. Здоров’я зубів безпосередньо залежить від продуктів, які ви споживаєте. Деяка їжа здатна суттєво покращити стан та вигляд зубів, і саме до таких харчових продуктів належать і фісташки.
8. Засоби на основі фісташок покращують вигляд волосся
За регулярного споживання фісташок людина робить колір свого волосся більш стійким до впливу зовнішніх факторів. Мідь, яку містять ці горішки, робить волосся гарним та об’ємним, а також повертає йому природний блиск.
До того ж, фісташки прискорюють ріст волосся та запобігають його випадінню.
Один із найпростіших способів використовувати фісташки для догляду за своєю зачіскою – це наносити фісташкову олію на всю довжину волосся як натуральний та зволожувальний засіб.
9. За допомогою фісташок можна зберегти молодість
Якщо ви хочете, щоб ваша шкіра якомога довше залишалася пружною та підтягнутою, неодмінно включіть до свого раціону фісташки. До складу цих горішків входить велика кількість вітаміну Е, який захищає шкіру від шкідливих ультрафіолетових променів та запобігає появі ознак передчасного старіння.
Ви можете також наносити на шкіру натуральні засоби на основі фісташок. Вони здатні живити шкіру та покращувати її зовнішній вигляд.
10. Ці горішки активізують роботу мозку
Мозок починає активно працювати, коли він отримує достатню кількість крові, насиченої киснем. У результаті цього підвищується рівень гемоглобіну, і активність мозку посилюється.
Підвищити рівень гемоглобіну в організмі природним шляхом можна за умови регулярного вживання вітаміну В6. Ця поживна речовина у великій кількості міститься у горішках, саме тому вони є незамінними для тих, хто займається важкою розумовою працею.
Ризики, до яких може призвести зловживання фісташками
Звісно, фісташки корисно впливають на весь організм людини від голови до п’ят. Завдяки своєму неймовірному складу ці горішки вважають істинно визначним продуктом.
Проте вживати їх необхідно лише помірно, адже надмірне споживання фісташок може викликати неприємні побічні ефекти.
Наприклад, у продажу найчастіше зустрічаються фісташки з сіллю. Велика кількість солі може призвести до затримки рідини та підвищення кров’яного тиску. Саме тому необхідно бути обережними та не їсти фісташки у великій кількості.
До того ж, за можливості краще віддавати перевагу несолоним фісташкам, адже вони є значно кориснішими та безпечнішими для здоров’я.
Перед вживанням фісташок неодмінно переконайтеся, що у вас немає алергії на цей продукт. У людей, які мають алергію на цей вид горіхів, можуть з’явитися такі неприємні симптоми:
- Висипання
- Набряки
- Кропив’янка
- Проблеми з диханням
Фісташки є природним джерелом вітамінів та мінералів, проте не забувайте, що для отримання позитивного ефекту споживати цей продукт потрібно лише помірно й тільки у тому випадку, якщо у вас немає на нього алергії.
- Parham, M., Heidari, S., Khorramirad, A., Hozoori, M., Hosseinzadeh, F., Bakhtyari, L., & Vafaeimanesh, J. (2014). Effects of pistachio nut supplementation on blood glucose in patients with type 2 diabetes: a randomized crossover trial. The Review of Diabetic Studies : RDS, 11(2), 190–196. https://doi.org/10.1900/RDS.2014.11.190
- Kasliwal, R. R., Bansal, M., Mehrotra, R., Yeptho, K. P., & Trehan, N. (2015). Effect of pistachio nut consumption on endothelial function and arterial stiffness. Nutrition, 31(5), 678–685. https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.10.019
- Bulló, M., Juanola-Falgarona, M., Hernández-Alonso, P., & Salas-Salvadó, J. (2015). Nutrition attributes and health effects of pistachio nuts. British Journal of Nutrition, 113(S2), S79–S93. https://doi.org/10.1017/S0007114514003250
- Honselman, C. S., Painter, J. E., Kennedy-Hagan, K. J., Halvorson, A., Rhodes, K., Brooks, T. L., & Skwir, K. (2011). In-shell pistachio nuts reduce caloric intake compared to shelled nuts. Appetite, 57(2), 414–417. https://doi.org/10.1016/j.appet.2011.02.022
- Ukhanova, M., Wang, X., Baer, D. J., Novotny, J. A., Fredborg, M., & Mai, V. (2014). Effects of almond and pistachio consumption on gut microbiota composition in a randomised cross-over human feeding study. British Journal of Nutrition, 111(12), 2146–2152. https://doi.org/10.1017/S0007114514000385
- Wickman, BE, Rochester, E., Hauffe, L., Kern, M., Hong, MY, Liu, C. y Hooshmand, S. (2018). Efecto de pistachos y nueces mixtas sobre la densidad ósea y la expresión de genes osteogénicos en ratas macho jóvenes. FASEB Journal .
- Mandalari, G., Bisignano, C., Filocamo, A., Chessa, S., Sarò, M., Torre, G., … Dugo, P. (2013). Bioaccessibility of pistachio polyphenols, xanthophylls, and tocopherols during simulated human digestion. Nutrition, 29(1), 338–344. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.08.004
- Lee Berk, Everett Lohman, Gurinder Bains, Kristin Bruhjell, Jessica Bradburn, Nikita Vijayan, Sayali More, Krisha Patel, Sayali Dhuri, Siddarth Mourya, Gyuhyun Park, Ankita Gujaran and Shruti Nikam. Nuts and Brain Health: Nuts Increase EEG Power Spectral Density (μV&[sup2]) for Delta Frequency (1–3Hz) and Gamma Frequency (31–40 Hz) Associated with Deep Meditation, Empathy, Healing, as well as Neural Synchronization, Enhanced Cogn. FASEB, 2017