10 способів позбутися неприємного запаху на кухні
Дуже часто неприємний запах з кухні поширюється по всій оселі. Незалежно від того, звідки саме ви чуєте запах (від духовки, каналізації, зіпсованих продуктів чи холодильника), необхідно негайно вжити всіх можливих заходів, щоб позбутися неприємного запаху та зробити оселю затишною, як раніше.
Зробити це можна за допомогою кількох простих порад, які ви знайдете у цій статті.
Як позбутися неприємного запаху на кухні
1. Не кладіть у посудомийну машину посуд із залишками їжі
Ця порада допоможе вам не лише уникнути неприємних запахів, але й запобігти накопиченню бруду в трубах.
- Після кожної трапези неодмінно очистіть тарілки від залишків їжі, перш ніж класти їх до посудомийки.
- Коли посудомийка завершить свою роботу, помийте її від залишків бруду та жиру. Опісля влийте всередину три склянки кип’ятку з додаванням однієї столової ложки харчової соди. Цей простий засіб допоможе прочистити каналізаційні труби.
- Для отримання позитивного ефекту повторювати цю процедуру потрібно щонайменше один раз на тиждень.
2. Регулярно мийте холодильник
Якщо джерелом поганого запаху на кухні є холодильник, неодмінно помийте його розчином оцту та води.
- Неодмінно перевірте, чи немає у холодильнику зіпсованої їжі. Після прибирання помістіть на одну з полиць лимон, розрізаний на чотири шматочки.
- Лимон має властивість поглинати неприємні запахи. До того ж цей корисний фрукт наповнить холодильник цитрусовим ароматом.
Зверніть увагу, що регулярно мити холодильник потрібно не тільки для того, щоб позбутися неприємного запаху, але й з метою профілактики появи у ньому грибків, плісняви та шкідливих бактерій.
3. Усувайте запах жиру
Звісно, після приготування їжі в оселі часто з’являється неприємний запах використаної олії та жиру.
- Для того, щоб позбутися неприємного запаху, необхідно одразу після завершення приготування страв помістити на плиту невелику каструлю з двома склянками оцту.
- Оцет володіє здатністю вбирати всі неприємні запахи довкола.
Також важливо ретельно мити всі каструлі та сковорідки одразу після використання, щоб запах жиру та олії не поширювався по всій оселі.
Якщо відмити жир не вдається, налийте у брудний посуд трохи води з оцтом, вкиньте туди апельсинову цедру та доведіть суміш до кипіння. Неприємний запах та залишки бруду повністю зникнуть.
4. Як позбутися неприємного запаху на долонях
Є певні продукти, що можуть залишити на долонях неприємний запах, якого дуже важко позбутися. До продуктів з агресивним запахом належать цибуля, часник та риба.
Якщо після контакту з цими продуктами ви також не можете позбутися неприємного запаху, радимо потерти долоні половинкою свіжого лимона. Цей корисний цитрусовий фрукт одразу поглинає неприємний запах та залишає на долонях гарний свіжий аромат.
5. Ретельно мийте губки для посуду
Оскільки їх використовують для очищення тарілок від залишків їжі та жиру, кухонні губки, якими ми витираємо столові прибори та інше приладдя, є джерелом неприємних запахів.
Саме тому намагайтеся після кожного використання губок ретельно їх мити, щоб усунути всі залишки їжі та змити жир.
Після миття помістіть губки на якийсь час під пряме сонячне проміння, адже ультрафіолетове випромінювання допомагає вбивати бактерії, що живуть на кухонних губках.
6. Регулярно мийте мікрохвильову піч
- Помістіть лимон, розрізаний навпіл, всередину скляного контейнера з гарячою водою.
- Покладіть посудину у мікрохвильову піч на 5 хвилин. Пар, який буде виділятися під час цього, допоможе відділити жир зі стінок та дверцят. До того ж лимон всотує неприємні запахи та залишає по собі гарний цитрусовий аромат.
- Після цього протріть мікрохвильову піч вологою губкою з оцтом, щоб повністю усунути залишки бруду та жиру.
7. Очищуйте смітник, щоб з нього не поширювалися неприємні запахи
Навіть якщо смітник на кухні не заповнений, він однаково може бути джерелом сумнівних ароматів. Для того, щоб позбутися неприємного запаху, необхідно вжити таких заходів:
- Покладіть на дно смітника шматочок свіжого лимона та присипте сміттєвий пакет харчовою содою. За допомогою цих простих засобів, які точно є на кожній кухні, можна уникнути появи неприємного запаху зі смітника.
8. Ретельно мийте дошки для нарізання
Дошки – це один з найбільш використовуваних предметів на кухні. Оскільки ми використовуємо дошки для нарізання по кілька разів на день під час приготування страв, мити їх потрібно особливо ретельно.
- Збризніть дрібку солі лимонним соком та натріть цією сумішшю усі дошки для нарізання впродовж кількох секунд. Лимон та сіль усунуть неприємний запах з дощок та залишать по собі свіжий цитрусовий аромат.
9. Наповніть кухню приємним ароматом
Дуже важливо не тільки позбутися неприємного запаху, але й наповнити кухню гарним ароматом.
- Насипте на тарілку обсмажені кавові зерна та покладіть її на холодильник. Кава наповнить всю кухню приємним та насиченим ароматом.
- Також можна вмочити кілька ватних паличок у ванільний екстракт та розставити їх по кутках кухні.
10. Регулярно робіть генеральне прибирання на кухні
Для того, щоб на кухонному посуді не залишалися краплі жиру, які й призводять до появи неприємного запаху, необхідно ретельно мити всі прилади та кухонні поверхні одразу після приготування їжі.
Не відкладайте миття брудного посуду на потім, краще мийте його одразу після використання. Плитку та кухонні поверхні витирайте вологою губкою з оцтом, щоб змити залишки жиру та застарілі плями.
- Beumer, R. R., & Kusumaningrum, H. (2003). Kitchen hygiene in daily life. In International Biodeterioration and Biodegradation. https://doi.org/10.1016/S0964-8305(03)00041-6
- Cogan, T. A., Slader, J., Bloomfield, S. F., & Humphrey, T. J. (2002). Achieving hygiene in the domestic kitchen: The effectiveness of commonly used cleaning procedures. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2002.01598.x
- Rusin, P., Orosz-Coughlin, P., & Gerba, C. (1998). Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.1998.00598.x
- Taché, J., & Carpentier, B. (2014). Hygiene in the home kitchen: Changes in behaviour and impact of key microbiological hazard control measures. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.07.026