7 видів продуктів, які не варто зберігати у пластиковому посуді

Ви коли-небудь помічали, що деякі продукти набувають пластикового смаку після зберігання в поліетиленовому пакеті, або пластиковому контейнері? Певні види продуктів мають негативну реакцію при контакті з пластиком. Дізнайтесь про ці продукти і про те, чому не можна їх зберігати у пластиковому посуді.
7 видів продуктів, які не варто зберігати у пластиковому посуді

Останнє оновлення: 16 грудня, 2018

Поліетиленові пакети та пластикові контейнери – це незамінні кухонні засоби для зберігання готової їжі та сирих продуктів. Але сьогодні ми розповімо про продукти, які не варто зберігати пластиковому посуді.

Їх часто використовують, щоб зберігати в холодильнику залишки їжі, а також в них дуже зручно носити їжу на роботу.

Через зручність ці предмети різних розмірів та форм можна знайти у кожному домі, особливо тепер, коли вони стали набагато дешевшими, ніж алюмінієвий посуд, або інші види кухонного приладдя.

Проблема у тому, що не всі продукти можна зберігати у пластиковому посуді. Деяка їжа швидше псується від контакту з пластиком, або у разі пошкодження контейнеру там можуть утворюватися бактерії.

Незважаючи на цю небезпеку, багато людей і далі використовують пластиковий посуд для зберігання продуктів, не вживаючи відповідних заходів безпеки.

Сьогодні поговоримо про 7 видів продуктів, які ніколи не треба зберігати у пластику.

Зверніть увагу!

1.Сирі яйця

яйця

Сирі яйця, або продукти, що їх містять, приміром, майонез, неповинні зберігатися у пластикових контейнерах, оскільки можна отримати зараження сальмонелою,  або кишковою паличкою.

На жаль, ці мікроорганізми легко поширюються через сирі яйця, а при контакті з пластиком, можуть дуже швидко розмножуватись.

Єдиний спосіб безпечно зберігати сирі яйця – використовувати ізольований контейнер, або посуд з льодом.

Дізнатись більше: 7 вагомих причин їсти яйця

2. Страви із м’яса

Причина, чому готове м’ясо не можна зберігати у пластиковому посуді, у тому, що м’ясо втрачає свої поживні якості та характеристики.

Коли м’ясо приготоване, або ж у випадку рагу та філе у паніровці, воно швидко розкладається, змінюється його смак та зовнішній вигляд.

3. Рагу і супи

гарячий суп у тарілці

Склад і смак рагу і супів, які готують на високих температурах, змінюється від контакту з пластиком.

Однак якщо дати їм охолонути перед переливанням у пластиковий посуд, можна зберігати їх у холодильнику без проблем.

У цьому разі тепло не руйнує пластик, а тому він є безпечним.

4. Молоко та молочні продукти

Пластикові контейнери – не ідеальний спосіб для зберігання молока та молочних продуктів.

Хоча нічого поганого у зберіганні впродовж декількох годин нема, все ж таки пластик не є найкращим рішенням для довготривалого зберігання, оскільки підвищує ризик зараження бактеріями.

Пластиковий посуд змінює температуру продуктів, що пришвидшує їхній розпад та підвищує ризик отруєння.

Найкращий варіант для зберігання молока та молочних продуктів – це керамічний або алюмінієвий посуд, у якому ці продукти можуть зберігатися тривалий час.

5. Салат із заправкою

салат з очами і оливковою олією

Багато людей думають, що пластиковий посуд – найкращий спосіб для зберігання салатів із свіжих овочів.

Хоча пластикові контейнери можуть допомогти уникнути перехресного зараженнявони не є хорошою альтернативою для зберігання таких продуктів тривалий час.

Що стосується заправлених салатів, пластик може впливати на їхній смак, вони можуть втрачати певні поживні якості.

6. Кава та чай

Якщо плануєте використовувати пластикові ємності для напоїв, скажімо, чаю або кави, завжди краще зачекати і охолодити їх перед тим, як переливати у пластиковий посуд і пити.

Так радять робити через те, що висока температура  спричиняє зміни та підвищує ризик бактеріального зараження.

Для зберігання цих видів продуктів краще використовувати ємності, виготовлені з інших матеріалів, тоді вони не будуть втрачати смак і свої поживні властивості.

Чи знали ви? Дослідження встановило, коли найкраще пити першу чашку кави

7. Сир

багато сиру

Сир належить до категорії молочних продуктів, які вже перераховані вище, але його варто згадати ще раз через особливі ризики, що виникають під час неправильного зберігання сиру в пластикових контейнерах.

Будь-який вид сиру випускає воду, що нагромаджується у контейнері, що в свою чергу спричиняє ріст бактерій та плісняви.

Якщо залишити цей продукт більше ніж на 3 дні, не знімаючи обгортки, нестабільні речовини почнуть утворюватися, що призведе до псування їжі.

Унаслідок цього руйнується текстура та поживні властивості, що призводить до  проблем з травленням  під час споживання цього продукту.

Пластикові контейнери можуть бути зручними, але вони не завжди підходять для правильного зберігання всіх продуктів.

Намагайтеся не зберігати їжу в пластиковому посуді, а краще знайдіть безпечнішу альтернативу, що не зашкодить здоров’ю. 



  • TOXNET. (2017). Bisfenol A.

  • Azevedo, M. R. Q. A., Gouveia, J. P. G., Trovão, D. M. M., & Queiroga, V. P. (2003). Influência das embalagens e condições de armazenamento no vigor de sementes de gergelim. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. https://doi.org/10.1590/S1415-43662003000300019

  • Rodríguez, R., Rojo, G., Martínez, R., Piña, H., & Ramírez, B. (2014). Envases inteligentes para la conservacion de alimentos. Ra Ximhai.


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.