5 фактів, яких ви могли не знати про холестерин
Іноді, коли людині ставлять діагноз “підвищений холестерин”, це може заскочити її зненацька. Як у мене може бути підвищений рівень холестерину, якщо я добре їм і не маю зайвої ваги?
Не забувайте, що причиною смерті №1 досі залишаються захворювання серця й порушення його роботи.
Дізнайтеся кілька корисних фактів у нашій статті.
1. Звідки береться холестерин?
Ми дуже часто чуємо слово “холестерин”, але що воно означає? Звідки береться ця сполука?
Ось кілька важливих фактів:
- передусім, потрібно знати, що сам по собі холестерин не шкідливий. Його надмірна кількість негативно впливає на організм, утім цей тип жиру є ключовим для утворення клітин;
- коли холестерину виробляється забагато, він мусить десь зберігатися. Найчастіше таким місцем стають артерії, що може створити загрозу для здоров’я;
- холестерин виробляється в печінці або надходить в організм із їжею (в окремих випадках це спричиняє проблеми);
- інакше кажучи, організм отримує холестерин двома способами: з печінки та зі шкідливої їжі, яку ви так любите.
Потрібно почати контролювати споживання продуктів, які підвищують рівень холестерину. Змінити харчові звички рекомендують навіть дітям.
2. “Хороший” і “поганий” холестерин
Ми також часто чуємо про поділ холестерину на хороший і поганий. Секрет у тому, щоб підтримувати баланс між двома типами цієї сполуки й ніколи не перевищувати рівень 200 мг/дл.
Погляньмо на відмінності між цими двома типами холестерину детальніше.
- Хороший холестерин, або ліпопротеїни високої щільності, відповідає за перенесення холестерину з артерій у печінку, щоб вона вивела їх з організму. Тому якщо у вас високий рівень хорошого холестерину, це не становить жодного ризику для здоров’я.
Але водночас рівень шкідливого холестерину не має перевищувати 200 мг/дл.
- Поганий холестерин, або ліпопротеїни низької щільності, у свою чергу, транспортує холестерин із печінки до інших органів. Це корисна робота, адже вона потрібна для відновлення клітинних мембран.
Однак через надмірну кількість поганого холестерину виникає проблема: він накопичується.
3. Холестерин і його генетичний аспект
Родинна історія гіперхолестеринемії – це реальність, яку не варто ігнорувати. Зараз ідеться про захворювання, яке передається від батьків до дітей і може спричиняти серцеві напади в дуже ранньому віці.
- Це не рідкісний випадок, а досить часта реальність, яку потрібно обговорити зі своїм лікарем, якщо у ваших батьків був чи є підвищений рівень поганого холестерину.
- Родинна гіперхолестеринемія виникає через дефект у 19 хромосомі. Через цю незначну зміну організм більше не може виводити поганий холестерин, тому він починає накопичуватися.
- Через родинну гіперхолестеринемію вам може бути важче знизити рівень холестерину через опірність. Однак у багатьох випадках лікування дає хороші результати.
- Унаслідок цього розладу в людей віком до 40 років можуть ставатися серцеві напади. Якщо час від часу не перевіряти рівень холестерину, проблема може розвинутися настільки, що стане смертельно небезпечною, а ви навіть не будете цього усвідомлювати.
Рекомендуємо прочитати: 5 фруктів для зниження рівня холестерину
4. Рослинні стерини та холестерин
Деякі люди думають, що традиційний продуктовий набір, який містить багато рослинних стеринів, допоможе їм вирішити проблему з підвищеним холестерином.
Ми хочемо дещо прояснити: рослинні стерини допомагають, але це не рішення.
Коли мова про рослинні стерини, ми часто чуємо, що якщо споживати їх 1,5-2,4 грама на день, це дасть змогу знизити рівень холестерину в крові на 7-10% уже через три тижні.
Утім, аби досягти правильного балансу холестерину, потрібно значно більше.
5. Іноді правильно харчування не достатньо
Недостатньо просто їсти більше фруктів та овочів, якщо ви, наприклад, далі курите. Недостатньо зменшити кількість цукру та насичених жирів у раціоні, якщо ви досі маєте зайву вагу. Запам’ятайте:
- якщо бляшка вже спричинила затвердіння артерій, вам доведеться застосувати значно більше стратегій, щоб повернути внутрішній баланс;
- правильний раціон потрібно доповнити вправами, фізичною активністю, а також відмовитися від деяких шкідливих звичок;
- також важливо кинути курити, вести активний спосіб життя й знати, скільки калорій потрібно споживати відповідно до особливостей свого організму й рівня фізичних навантажень.
Неодмінно запитайте свого лікаря про підвищений холестерин і способи йому запобігти. Це дуже важливо для здоров’я.
І не відкладайте на завтра.
- Gordon, M. (1985). Cholesterol. Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.1108/eb059065
- Rotllan, N., & Fernández-Hernando, C. (2012). MicroRNA regulation of cholesterol metabolism. Cholesterol. https://doi.org/10.1155/2012/847849
- Niwa, R., & Niwa, Y. S. (2011). The fruit fly drosophila melanogaster as a model system to study cholesterol metabolism and homeostasis. Cholesterol. https://doi.org/10.1155/2011/176802
- Simons, K., & Ehehalt, R. (2002). Cholesterol, lipid rafts, and disease. Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1172/JCI0216390