5 спецій для очищення організму від токсинів
На нашому сайті ми вже неодноразово обговорювали, чому так важливо регулярно виводити з організму токсини. Надлишок токсичних речовин суттєво погіршує самопочуття людини, викликає слабкість та запаморочення, а також знижує якість життя в цілому.
Дізнайтесь з нашої статті які спеції допомагають очистити організм від токсинів.
Звісно, організм людини влаштовано таким чином, що він сам намагається інтенсивно виводити усі токсини та шкідливі відходи. Втім, вам також необхідно брати у цьому участь, щоб допомогти організму та стимулювати процес очищення.
Найперші зміни, які необхідно внести до звичного раціону – пити багато води, оскільки чиста питна вода є найкращим помічником в очищенні організму.
Радимо також переглянути раціон та скоротити вживання магазинних напівфабрикатів, а також продуктів з високим вмістом солі та консервантів. Натомість регулярно споживайте корисні та натуральні продукти, які допоможуть вам покращити самопочуття.
Саме до таких незамінних для здоров’я продуктів належать спеції. Серед основних переваг приправ та спецій є їхня доступність та низька ціна, а також здатність вдосконалювати смак звичних страв.
Якщо ви полюбляєте магазинні напівфабрикати та фаст-фуд через гострий та пікантний смак, тоді спеції стануть для вас ефективним рішенням.
Вам більше не знадобиться споживати шкідливі продукти з консервантами, підсилювачами смаку та барвниками, адже спеції зроблять ваші страви ще смачнішими та кориснішими без шкоди для організму.
Пропонуємо до вашої уваги перелік спецій, які допоможуть очистити організм та покращать ваше самопочуття.
Ефективні спеції для очищення організму від токсинів
1. Коріандр
Цю спецію часто використовують у кулінарії для надання стравам пікантного та приємного смаку.
Втім, коріандр – це не лише чудовий спосіб зробити страви ще смачнішими, але й ефективний натуральний засіб для покращення здоров’я. Ця спеція володіє такими властивостями:
- Відновлює та оптимізує антиоксидантні функції печінки
- Виводить з організму токсини та інші шкідливі речовини
- Покращує травлення та знімає важкість у шлунку, яка часто турбує людей після переїдання
- Захищає печінку від згубного впливу важких металів, зокрема свинцю
- Виводить з організму ртуть, свинець та алюміній, які містяться у певних продуктах
- Насіння коріандру сприяє зниженню рівня холестерину у крові.
Ми рекомендуємо додавати кілька пагонів свіжого коріандру до зелених смузі або овочевих рагу.
2. Куркума
Куркума захищає організм від шкідливого впливу вільних радикалів, паразитів та токсинів.
Оскільки печінка відіграє важливу роль у процесі очищення організму, у разі її забруднення шкідливими шлаками, вона перестає виконувати свою роботу. Це може призвести до розвитку захворювань печінки та розладів інших внутрішніх органів.
Для профілактики цих розладів та покращення роботи печінки радимо вживати чай з куркумою щонайменше двічі на тиждень.
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка меленої куркуми (5 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Спосіб приготування:
- Доведіть воду до кипіння, додайте куркуму та зніміть каструлю з вогню.
- Залиште суміш настоятися впродовж 3-4 хвилин.
- Вживайте одразу після приготування.
За умови регулярного вживання чаю з куркумою ви зможете позбутися таких проблем:
- Порізи, синці та рани загояться швидше
- Знизиться ризик розвитку ракових захворювань
- Збільшиться кількість антиоксидантів в організмі
- Кров очиститься від токсинів.
3. Кардамон
Кардамон – це популярна індійська спеція, яка відома своєю здатністю знімати запальні процеси у шлунку та усувати важкість після переїдання.
Цю спецію корисно використовувати не лише для покращення смаку страв, але й у рамках курсу щоденної детоксикації організму. Найголовніша перевага кардамону – це його здатність знищувати хвороботворні бактерії, не завдаючи при цьому шкоди корисним бактеріям.
Саме ця властивість і робить кардамон неймовірно ефективним натуральним засобом від токсинів, адже більшість синтетичних медикаментів під час детоксикації разом зі шкідливими бактеріями вимивають з організму й корисні.
Включивши до свого раціону кардамон, ви помітите такі зміни:
- Покращення апетиту
- Зменшення симптомів гастриту, якщо ви страждаєте на цю хворобу, або зниження ризику його розвитку у майбутньому, якщо у вас досі не було гастриту
- Покращення роботи серцево-судинної системи
- Зниження кількості жирів у печінці
Як правильно вживати кардамон?
- Додавайте кардамон безпосередньо до страв. Оскільки ця спеція володіє специфічним смаком і не часто використовується у європейській кухні, вам може бути непросто включити кардамон до свого раціону. Втім, якщо ви наважитеся додати кардамон до звичних страв, то зможете відкрити для себе нові та приємні смаки.
- Приправляйте кардамоном натуральні домашні солодощі. Завдяки своєму нетривіальному смаку ця спеція чудово поєднується з солодощами, особливо з чорним шоколадом. Ви можете знайти у продажу натуральний гіркий шоколад та власноруч приготувати натуральні цукерки з кардамоном. Головне – це не зловживати солодощами, адже вони погано впливають на фігуру.
- Для приготування чаю з кардамоном розведіть 1 чайну ложку кардамону (5 г) у склянці гарячої води (200 мл). Вживайте цей засіб щонайменше двічі на тиждень.
4. Гвоздика
Цю спецію дуже часто використовують у кулінарії, адже вона надає стравам яскравого та вираженого смаку. Якщо у вас на кухні досі немає бутонів гвоздики, радимо негайно це виправити.
Гвоздика володіє потужними антиоксидантними та очищувальними властивостями на клітинному рівні. Саме тому вона покращує здатність клітин фільтрувати та виводити з організму токсини.
Гепатоцити, або печінкові клітини, відповідають за очищення печінки від токсинів, саме тому вони найбільше страждають через неправильне харчування та шкідливі звички.
Найкраще вживати гвоздику у меленому вигляді, приправляючи нею страви або готуючи на її основі ароматний чай.
5. Кориця
Коли мова йде про спеції для очищення організму від токсинів, неможливо не згадати про корицю. Ця ароматна спеція вже давно здобула шалену популярність у світі завдяки своїм неймовірним корисним властивостям:
- Вона містить велику кількість незамінних для організму антиоксидантів
- Кориця очищує кров
- Ця спеція допомагає регулювати кров’яний тиск
- Вона зменшує симптоми оксидативного стресу
- Кориця прискорює відновлення клітин.
Ми рекомендуємо вживати корицю без додавання цукру, якщо ви хочете вивести з організму токсини та шкідливі відходи. Найкращий спосіб вживати цю спецію – щодня випивати по одній склянці чаю з додаванням кориці без підсолоджувачів.
- Wangensteen, H., Samuelsen, A. B., & Malterud, K. E. (2004). Antioxidant activity in extracts from coriander. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.01.047
- Parthasarathy, V. A., & Prasath, D. (2012). Cardamom. In Handbook of Herbs and Spices. https://doi.org/10.1533/9780857095671.131
- Maheshwari, R. K., Singh, A. K., Gaddipati, J., & Srimal, R. C. (2006). Multiple biological activities of curcumin: A short review. In Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.007
- Abascal K, Yarnell E. Cilantro-culinary herb or miracle medicinal plant? Alternative and Complementary Therapies.